Sprogskole i DK Sprogskole i DK

SRP: Kom godt fra start!

Gymnasiets største akademiske opgave er den berygtede SRP, som mange elever igennem gymnasietiden frygter. Hvordan er det nu lige med fagkombinationer, hvordan vælger jeg det rigtige emne, og hvad er metoder egentlig? Selvom det kan virke som langt ude i fremtiden, er det en god idé at være lidt på forkant, for lige pludselig står opgaven og banker på døren. Vi har derfor samlet nogle gode fif her, så du kan komme godt fra start.

Skrive i ét eller to fag?

I din SRP skal du vise, at du kan anlægge et metodisk blik på dit selvvalgte emne og i den forbindelse vælge, om du vil skrive SRP i enten ét eller to fag.

For at skrive en et-faglig opgave skal du vælge et A-fag – enten et studieretningsfag, et obligatorisk A-fag (fx dansk og historie) eller et valgfag på B-niveau hævet til A.

For at skrive en to-faglig SRP skal du vælge mindst ét studieretningsfag og mindst ét fag på A-niveau. Hvis det ene af dine to fag både er et studieretningsfag og på A-niveau, er der ikke nogen krav til det andet fag. Det vil sige, at hvis du fx har studieretningen Samfundsfag A – Engelsk A og vælger at skrive i samfundsfag A (som både er et studieretningsfag og et fag på A-niveau), kan du kombinere det med hvilket som helst fag, du ønsker – også et C- eller B-fag. Men ligegyldigt, hvilken kombination du vælger, skal du altså skrive i enten samfundsfag eller engelsk.


Hvordan vælger jeg emne?

Mange sidder med spørgsmålet: men hvordan skal jeg kunne skrive 15-20 sider om noget som helst? Det kan virke umuligt at skrive så mange sider, men de fleste finder hurtigt i processen ud af, at det handler om at begrænse sig, netop fordi der er så meget at tage fat i. Nøglen til dette er at finde et emne, man synes er spændende, og som kan belyses vha. de fag, man gerne vil skrive i.

Men skal jeg så vælge emne eller fag først? Spørgsmålet er meget lig diskussionen om, hvorvidt ægget eller hønen kom først, og når du spørger forskellige lærere ad, vil du ikke få et entydigt svar. Har du allerede et emne, du brænder for, så gå videre med det og find fagkombinationen bagefter. Ved du, at du bare skal skrive i historie, så er du allerede langt! Og hvis du er helt forvirret og intet ved endnu, er det også helt fint. Dine lærere og vejledere ved godt, at dig og dine klassekammerater aldrig har lavet så stor en akademisk opgave før, og de er der for at hjælpe og guide jer i den rigtige retning. Generelt skal du huske at bruge dem så meget som muligt, både før og under selve skriveprocessen. De har hjulpet utroligt mange elever igennem årene, og de kender dig og dine styrker rigtig godt.

Når du skal vælge fag og emne, så vælg ud fra dine yndlingsfag – hvad du synes er spændende, og hvad du er god til. Elsker du danskfaget, men volder diskursanalyse dig problemer, så skal du måske analysere en roman i stedet for en tale. På den måde sporer du dig stille og roligt ind på, hvad du skal skrive i og om, og lige pludselig står du tilbage med dit emne og din fagkombination. 


Hvad med materialer?

Har du måske fundet frem til et emne, du vil skrive i? Sejt! Du kan nu stille og roligt gå i gang med at undersøge, hvad der er af sekundære kilder (baggrundsinformation) til emnet. Det er en god idé at samle de mange links, du finder, i et Worddokument eller i en mappe i din browser. På den måde kan du altid finde tilbage til de links, når du står og skal bruge dem senere i din skriveproces. Du kan også tage et smut forbi biblioteket og kigge efter fagbøger omkring dit emne, hvor bibliotekarerne altid er søde og behjælpelige med at finde gode materialer til dig.

Hvis du ved, at du gerne vil skrive i fransk og historie om den franske revolution, kan du også lede efter franske film og tekster omkring revolutionen, som kan bruges i din analyse. Snak også meget gerne med din lærer om dine tanker, fordi han/hun har helt sikkert en masse gode eksempler på tekster og film, du kan tjekke ud. Det er især en god idé at være lidt på forkant, hvis du tænker at analysere en roman til din SRP, fordi du jo skal nå at læse den, inden dine skrivedage begynder.


Hvornår er du mest oplagt?

Det er meget individuelt, hvornår på dagen man er mest oplagt og fokuseret. Nogle arbejder bedst om morgenen, hvor andre er mere produktive, når dagen går på hæld. Det er derfor en fordel, hvis du, inden dine skrivedage starter, har fundet ud af, hvor og hvornår på dagen du arbejder bedst, så du kan planlægge din opgaveskrivning ud fra det. Har du svært ved at koncentrere dig, når din PlayStation eller din seng er inden for rækkevidde, så kan det være, at du skal overveje at sidde og skrive på din skole, på biblioteket eller på en café.

Held og lykke med opgaven!

Signe, mentor og studentermedhjælper

Signe er mentor og studentermedhjælper hos MentorDanmark. Gennem jobbet som mentor skaber hun et trygt læringsmiljø, og hun er optaget af at gøre læring til en leg.

Flere gode SRP tips