Billede af elev der arbejder på computer
Cecilie
Mentor
Indholdsfortegnelse SRP & Skriftlige Opgaver 20. december 2017 Læsetid: 6 min.

Sådan kommer du sikkert gennem skriveperioden

I starten kan det virke lidt overvældende at skulle starte på sin SRP; den største opgave, der skal skrives i gymnasietiden. Men frygt ej! Her er 6 gode råd, som nok skal få dig sikkert gennem skriveperiode.

Opret dit SRP-dokument i god tid

Jo tidligere du starter på din opgave, jo bedre en oplevelse får du. Det er langt mere frustrerende at være presset i slutningen af sin skriveperiode, end det er at være ovenpå fra starten af. Hvis du allerede nu opretter et dokument, eller en mappe, du kalder ”SRP”, kan du undgå at have dine SRP relaterede ting spredt for alle vinde. Og gør du dette, mindsker du samtidig risikoen for den uro, der ofte kan optræde i forbindelse med opgaven.

Saml alt i ét dokument

I det dokument du har oprettet, samler du alt fra mulige kilder, idéer og huskelister til pludselige indskydelser og spørgsmål til din lærer/vejleder. På den måde skal du ikke starte på en blank side, når skriveperioden endelig kommer. Du kan også nemt skabe dig et overblik over, hvor langt i processen du reelt set er ved at gøre dette. Det virker ofte mere motiverende, og mindre skræmmende, når du får hele din proces samlet i ét dokument. Det gør det også lettere for dig at se dine fremskridt.

Lav en detaljeret disposition

Jo mere detaljeret din disposition er, jo lettere får du ved at skrive din opgave. Hvis du allerede nu har oprettet dit dokument, så læg din disposition derind. Kravene til opgaven kan variere en smule fra gymnasium til gymnasium, så vær sikker på at du opfylder de krav der gælder for dig. Som udgangspunkt indeholder en god SRP:

Under punktet: “selve din bearbejdelse af emnet”, er det en rigtig god idé at skrive flere idéer til forskellige afsnit, og til rækkefølgen heraf, ned.

Ved at skrive noter til, hvad du godt kunne tænke dig at inkludere i de forskellige punkter, har du allerede lavet det hårde benarbejde for din opgave. Derved bliver det langt mere overskueligt for dig at komme i gang, når skriveperioden nærmer sig. Det hjælper dig også til en bedre vejledning med din lærer, fordi du har noget konkret at byde ind med, og dermed også får en mere brugbar feedback.

Nøgleord

Skriv alle de nøgleord og termer ind i dokumentet, som du forventer, at du vil bruge i din opgave. På den måde sikrer du dig, at du får de vigtigste ting med. Når du får det ned på papir, behøver du ikke længere at gemme det hele inde i hovedet, sammen med de 700 andre ting du også skal holde styr på. Dine nøgleord kan du eventuelt lægge ind under de relevante steder i din disposition, så du kan se, hvor hvert nøgleord hører til. Det vigtigste er dog, at de er der – Du skal nok finde ud af, hvor de skal placeres på sigt.

Gem altid dine fremskridt – back up

Når du skriver, skal du sørge for at gemme dit dokument hele tiden. Oftest kan det være en fordel at gemme dokumentet under et nyt navn, så du har gamle udgaver af din opgave til rådighed hele tiden. Hvis du fortryder, at du har slettet noget, så er det nemt at finde tilbage til de tidligere udgaver af dit dokument igen. Derudover er det næsten livsvigtigt, at du husker at lave en back up. Du kan løbende sende opgaven til din egen mailadresse og/eller gemme den på et USB-stik. Skulle uheldet være ude, og din computer bryder sammen, så skal du ikke starte helt forfra, hvis du sørger for at gemme flere steder.

Brug din vejleder

SRP-opgaven kan virke som en stor mundfuld, og det kan være svært at finde hoved og hale i den. En god idé er at bruge din vejleder/din lærer. De er toptrænede i at finde relevante kilder, skærpe dit fokus og hjælpe dig til at se tingene fra en anden vinkel.

Og så skal du også lige huske én sidste ting: Slap af! Det skal nok gå. Hvis du sætter dig ind i opgaven og undersøger, hvad der forventes af dig, så er det slet ikke så slemt, som det umiddelbart kan lyde. Husk at nyd processen og den læring du får ud af det. Du lærer både på et fagligt- og personligt plan, hvor du får lov at se og mærke, hvordan du agerer i mødet med en større skriftlig opgave.

Nyd det – Og held og lykke herfra!

Har du eller dit barn brug for en mentor?

Bliv kontaktet og få en uforpligtende snak med en af vores fagvejledere

Læs mere om mentorforløb

Hurtigst muligt I eftermiddag I aften I morgen

SRP & Skriftlige Opgaver

Se alle

SRP-emner og -fag
Hvad kan man skrive SRP om? Og hvilke fag skal man vælge? Få ideer her..
Guide til SRP | Alt du skal vide om dit studieretningsprojekt
Her får du en guide til din SRP, så du kan komme godt fra start...
Gode råd til din SRP - valg af fag, emne og research
Her får du nogle gode råd til, hvordan du træffer beslutningerne til d..
10 gode råd til din SRP-periode
SRP-opgaven virker skræmmende for mange gymnasieelever - Her får du 10..
Sådan tilrettelægger du bedst din SRP-proces
Igennem et antal vejledninger har du mulighed for at stille spørgsmål ..
Sådan får du mest muligt ud af din skriveperiode
Her er en guide til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af din skri..
Sådan kommer du bedst i gang med din SRP
Her får du et par tips til, hvordan du kommer bedst fra start!..
5 gode råd til skrivedagene under din SRP
Lav en tidsplan over dine skrivedage, så du ved, hvad du skal nå, og h..
5 gode råd til opbygningen af din SRP
Når du skriver din SRP, er det vigtigt, at du har styr på formen.  Du ..
Sådan finpudser du sproget i din SRP-opgave
Når du afleverer dit studieretningsprojekt på gymnasiet, vurderes din ..
Sådan skriver du en god problemformulering
Problemformuleringen beskriver, hvilket emne du ønsker at arbejde med...
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.