SRP & Skriftlige Opgaver
Læsetid: 6 min.
10. december 2017
Anne
Mentor

Sådan kommer du bedst i gang med din SRP

SRP-perioden er lang, og det kan være svært at gennemskue, hvordan du bedst kommer i gang. Her får du et par tips til, hvordan du kommer bedst fra start!

Undersøg de formelle krav

I forlængelse af ovenstående er det oplagt at undersøge de formelle krav til din opgave. Hvor lang er en SRP-opgave? Hvilke krav er der til formalia (abstract, indholdsfortegnelse, indledning osv.)? Hvad er en god SRP-opgave? At få svar på disse spørgsmål kan være en stor hjælp for dig, da de sætter rammerne for din opgave.

Hvem skal vejlede dig?

I to tilfælde kan det være værd at undersøge, om du kan blive vejledt af andre lærere end dine egne: 1) Hvis du skal skrive inden for et emne, som er meget specifikt, og som din egen lærer ikke ved så meget om – og der samtidig er en anden lærer på skolen, som ved mere om emnet. 2) Hvis du har et dårligt forhold til en af dine lærere i de pågældende fag.

Hvis ingen af ovenstående er tilfældet, vil jeg råde dig til blot at blive vejledt af dine egne lærere. Det kan nemlig også være en fordel at have to vejledere, som kender dig i forvejen og dermed også kender til dine evner og ambitionsniveau, så de kan vejlede dig derefter.

Start i god tid, og få mere indflydelse

Når du har sporet dig ind på et interessant emne, er det en god idé at begynde at skaffe kildemateriale. Når skriveperioden nærmer sig vil du nemlig opleve, at jo mere du ved om dit emne, desto mere indflydelse kan du have på din problemformulering. Har du f.eks. tænkt dig at skrive om en roman eller et digt, er det en god idé at give dig selv tid til at læse materialet og overveje mulige analysevinkler i løbet af efteråret. Det er ikke sikkert, at dine vejledere har tid til at sætte sig ind i dit emne, før de udarbejder din problemformulering. Derfor gør du klogt i selv at sætte dig ind i det, så du sikrer dig, at opgaven får den vinkel, som du ønsker. Yderligere vil en tidlig start lette din arbejdsbyrde, når du får udleveret din problemformulering, og sikre dig, at du ikke lige pludselig får rigtig travlt.

Læs eventuelt Nannas indlæg Gode råd til din SRP – valg af fag, emne og research, og få nogle gode tips til at finde materiale.

Få mest muligt ud af din vejledning

Det er rigtig vigtigt, at du forbereder dig til hvert vejledningsmøde. Først og fremmest bør du undersøge dit emne og overveje, hvilken vinkel du synes kunne være interessant. Inden hvert møde er det desuden en god idé at forberede nogle spørgsmål til din vejleder, f.eks. om dit emne eller faglige krav til opgaven. Husk på: Hverken du eller dine klassekammerater har skrevet en sådan opgave før, så der findes ingen dumme spørgsmål. Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt.

Til vejledningsmøderne vil du formentlig opleve at få mange informationer på kort tid, og det kan være svært at huske det hele efterfølgende. Det kan derfor være rart at have informationerne med dig, til når du skal arbejde videre, f.eks. i form noter. Spørg eventuelt din vejleder, om du må lydoptage mødet på din telefon, så du kan holde fokus på samtalen.

Forhold dig til din egen opgave – og kun den

Selvom det kan være rart at have en fornemmelse af, hvor langt dine klassekammerater er med deres opgave (eller ikke er, for den sags skyld), kan det også være utrolig stressende at forholde sig til. Alle SRP-opgaver vil være forskellige, og arbejdsprocesserne bag dem ligeså. Vi arbejder alle på forskellige måder og i forskellige tempi, så der findes ikke nogen manual for, hvor langt man skal være nået på dag to eller dag ti. Det handler derimod om at finde en arbejdsmåde og et tempo, som passer lige netop dig. Det kan lette byrden og det pres, du eventuelt føler ved at skrive en god opgave, hvis du ikke hele tiden sammenligner dig selv og din egen opgave med dine klassekammeraters.

Rigtig god fornøjelse - og held og lykke med din opgave!

SRP & Skriftlige Opgaver | 10. maj 2023
Guide til SRP | Alt du skal vide om dit studieretningsprojekt
Når du går i gymnasiet i Danmark, kan du ikke komme udenom, at du på e..
SRP & Skriftlige Opgaver | 3. december 2019
Få inspiration til gode SRP emner
Skal du til at vælge dit SRP emne, men er du helt blank, hvad angår go..
SRP & Skriftlige Opgaver | 28. september 2017
Gode råd til din SRP - valg af fag, emne og research
Når den indledende tid til SRP kommer, og man skal vælge, hvad ens hid..
SRP & Skriftlige Opgaver | 24. oktober 2017
10 gode råd til din SRP-periode
SRP-opgaven virker skræmmende for mange gymnasieelever og spørgsmål so..
SRP & Skriftlige Opgaver | 15. november 2017
Sådan tilrettelægger du bedst din SRP-proces
Inden du kommer til selve skriveperioden, så har du i samarbejde med d..
SRP & Skriftlige Opgaver | 28. november 2017
Sådan får du mest muligt ud af din skriveperiode
Inden du begynder at skrive, er det vigtigt, at du har læst så meget s..
SRP & Skriftlige Opgaver | 11. december 2017
5 gode råd til skrivedagene under din SRP
Prøv at lave en tidsplan over dine skrivedage så du ved, hvad du skal ..
SRP & Skriftlige Opgaver | 10. december 2017
5 gode råd til opbygningen af din SRP
Når du skriver din SRP, er det vigtigt, at du har styr på formen. Det ..
SRP & Skriftlige Opgaver | 19. december 2017
Sådan finpudser du sproget i din SRP-opgave
Når du afleverer dit studieretningsprojekt på gymnasiet, vurderes din ..
SRP & Skriftlige Opgaver | 20. december 2017
Sådan kommer du sikkert gennem skriveperioden
I starten kan det virke lidt overvældende at skulle starte på sin SRP;..
SRP & Skriftlige Opgaver | 24. oktober 2018
Sådan skriver du en god problemformulering
Når du påbegynder arbejdet med SRP, skal du som udgangspunkt have styr..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.