Pernille Petersen
Kommunikationsmedarbejder
Indholdsfortegnelse SRP & Andre Skriftlige Opgaver 12. februar 2020 Tilmeld nyhedsbrev

5 råd til din SRP-skriveproces du ikke vil være foruden

Har du det som ham på billedet, når du tænker på din SRP? Så frygt ej. Vores 5 råd kan hjælpe dig til at skabe overblik og gøre hovedet lettere.

Det kan være noget af en mundfuld at skulle skrive et stort, selvstændigt projekt – som endda også skal forsvares mundtligt. Men hvis du sørger for at planlægge en god og effektiv skriveproces, kan din SRP blive mere overkommelig.

Læs med her og få 5 råd til, hvordan du bliver mentalt klar til din skriveproces, og hvordan du får planlagt en skriveproces, der passer lige præcis til dig.

Design den gode skriveproces

Et godt sted at starte er at forventningsafstemme med dig selv om, hvad du vil have ud af din skriveproces. Dermed kan du finde ud af, hvad du vil prioritere højest under din skriveperiode, og hvad du vil prioritere i mindre grad.

Du kan for eksempel overveje spørgsmål såsom: ”Hvad er mit mål med projektet?”, "Vil jeg prioritere at kunne holde fri undervejs, eller er det vigtigt for mig at få en bestemt karakter?", "Hvad skal der til for at opnå denne karakter?", "Skal jeg sætte mine fritidsinteresser og sociale liv på hold i skriveperioden, eller skal jeg have tid til de ting, jeg normalt plejer?" samt "Skal jeg holde helt fri i weekenderne?".

Når dine forventninger er klare, og du dermed har fundet ud af, hvad der er vigtigst for dig at prioritere i din skriveperiode, kan du nemlig sætte dig nogle konkrete mål og dermed planlægge din tid.

Hvad er en god skrivedag for dig? Læg en plan

Udover at kende dine prioriteter er det også en fordel, hvis du kender dig selv så godt, at du ved, hvornår på dagen du er mest effektiv.

Nogle skriver bedst sent om aftenen, mens andre bedst kan lide at skrive samtidig med, at de fleste også er på arbejde. Uanset hvilken rytme du har, så er det en god idé at finde ud af, hvornår du har størst energi – og så lægge en plan derefter.

Derudover er det vigtigt, at du planlægger pauser i løbet af din skriveproces. Pauser gør dig nemlig i stand til at være mere effektiv. Du kan for eksempel bruge dine pauser på at gå en tur og få noget frisk luft eller spise nogle små, sunde mellemmåltider. Tænk på din krop som en bil, hvor pauserne er brændstof. En bil kan ikke køre uafbrudt uden brændstof, det kan din krop heller ikke.

Forsøg at være fysisk aktiv hver dag. Når du sidder og skriver, giver du ikke din krop mulighed for at bevæge sig. Din krop og hjerne har brug for, at du også er fysisk aktiv hver dag – det gør dig nemlig friskere, og du husker bedre. Derudover kan fysisk aktivitet også mindske stress.

Når du har tænkt over disse punkter, kan du sætte dig ned og lave en plan. Du kan eksempelvis tegne et skema over den tid, du har til at skrive i, helt ned i de enkelte dage. Husk at indsætte pauser og fritid. I planen kan du for eksempel indsætte konkrete deadlines, så du ved, hvornår de forskellige dele af din opgave skal være færdige. Med konkrete delmål kan det nemlig være mere overskueligt at komme igennem et stort, selvstændigt projekt.

Nu har du en plan for din skriveproces – så skal du bare sørge for at følge den!

Kend dine overspringshandlinger

Vi kender alle til overspringshandlinger. Telefonen der kalder på dig på tværs af stuen og blinker med opdateringer, der bare ikke kan vente. Det nyeste afsnit af yndlingsserien, der selvfølgelig udkom netop i dag, hvor du skulle starte på at skrive. Og pludselig kan ting såsom at tage opvasken, rydde op på dit værelse eller svinge støvsugeren blive rigtig spændende.

Selvom disse ting måske virker som en god idé i momentet, så forlænger de faktisk din skriveproces og gør dit arbejde mindre fokuseret og effektivt. Derfor kan et råd være at sætte din mobil på ”forstyr ikke” og så huske at give dig selv små belønninger i form af at se et afsnit af din yndlingsserie på Netflix eller tjekke Facebook, når du har haft en intensiv og effektiv skriveperiode i et vist stykke tid.

Det kan også være en god idé at rydde op, tage opvasken og støvsuge, INDEN du begynder din skrivedag. På den måde er det fysiske rum, du skal skrive i, ryddeligt og lækkert – og det kan også have en positiv indvirkning på din mentale tilstand.

Ting der kan styrke din motivation undervejs i processen

  • Når jeg har afleveret, må jeg købe den kjole/de sneaks, jeg længe har ønsket mig
  • Når jeg har afleveret, får jeg mere tid til min kæreste og venner
  • Når jeg har afleveret, er der længe til, at jeg skal igennem en skriveproces igen
  • Når jeg har afleveret, behøver jeg ikke længere have dårlig samvittighed konstant
  • Når jeg har afleveret, skal det fejres med en god bytur med vennerne
  • Når jeg har afleveret, … (find selv på flere)

Vis mere

Styrk din motivation

Motivation bør være et nøgleord for dig under din skriveproces. Hvis du skal have lyst – og mod – på at bruge rigtig mange timer og dage på dit skriftlige projekt, skal du også have noget, du kan blive motiveret af.

Hvis du mangler motivation, kan det være en idé at sætte dig ned og tænke over spørgsmål såsom: ”Hvorfor var det, jeg valgte dette emne?”, ”Hvad var det især, jeg fandt interessant?”, ”Har jeg glemt at holde pauser i løbet af skriveprocessen, så jeg er kørt sur i det?”, ”Eller har jeg glemt at give mig selv belønninger, når jeg har gjort et godt stykke arbejde?”, ”Skal jeg justere min plan og mine forventninger for at komme i mål?” samt ”Hvad glæder jeg mig mest til ved at komme i mål med skriveprocessen?”.

Disse spørgsmål kan hjælpe dig til at genfinde motivationen. Derudover kan belønninger eller at forestille dig, hvad du glæder dig allermest til, når du er i mål, hjælpe dig med at styrke din motivation.

Og hvis du bare har en dag, hvor du slet ikke kan finde motivationen frem, så er det bedre at holde en fridag – og lade op, så du kan være ekstra effektiv næste dag.

Sørg for at holde fri!

Selvom du tænker, at der er meget, du skal nå, før du kan komme i mål med dit projekt, så er det rigtig vigtigt, at du giver dig selv lov til at holde fri og leve dit liv, nogenlunde som du plejer.

Der skal være plads til at prioritere venner, familie, fester, fritidsaktiviteter og at lave ingenting uden at have dårlig samvittighed. Sørg som udgangspunkt for at holde fri i weekenderne, så der er plads til alle disse ting.

Hvis du sørger for at leve og prioritere dit ”normale” liv – ting der gør dig glad – så er der stor sandsynlighed for, at du kommer i mål med din SRP – samtidig med at du har det godt undervejs og bagefter.

Held og lykke med din SRP-skriveproces!

Føles processen stadig helt uoverskuelig? Så kan du få hjælp af en topstuderende

Uanset om du skal skrive SRP, SOP eller et andet større, skriftligt projekt, kan vores mentorer hjælpe dig med at få en god og lærerig proces. Med en dygtig og erfaren mentor kan du få hjælp til at skabe struktur og overblik, så du kan komme igennem skriveprocessen og komme i mål med et projekt, du er stolt af.

SRP & Andre Skriftlige Opgaver

Se alle

SRP-emner og -fag
Hvad kan man skrive SRP om? Og hvilke fag skal man vælge? Få ideer her..
Guide til SRP | Alt du skal vide om dit studieretningsprojekt
Her får du en guide til din SRP, så du kan komme godt fra start...
Gode råd til din SRP - valg af fag, emne og research
Her får du nogle gode råd til, hvordan du træffer beslutningerne til d..
10 gode råd til din SRP-periode
SRP-opgaven virker skræmmende for mange gymnasieelever - Her får du 10..
Sådan tilrettelægger du bedst din SRP-proces
Igennem et antal vejledninger har du mulighed for at stille spørgsmål ..
Sådan får du mest muligt ud af din skriveperiode
Her er en guide til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af din skri..
Sådan kommer du bedst i gang med din SRP
Her får du et par tips til, hvordan du kommer bedst fra start!..
5 gode råd til skrivedagene under din SRP
Lav en tidsplan over dine skrivedage, så du ved, hvad du skal nå, og h..
5 gode råd til opbygningen af din SRP
Når du skriver din SRP, er det vigtigt, at du har styr på formen.  Du ..
Sådan finpudser du sproget i din SRP-opgave
Når du afleverer dit studieretningsprojekt på gymnasiet, vurderes din ..
Sådan kommer du sikkert gennem skriveperioden
Her er 6 gode råd, som nok skal få dig sikkert gennem skriveperiode...
Sådan skriver du en god problemformulering
Problemformuleringen beskriver, hvilket emne du ønsker at arbejde med...
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.