Elev der frustreret læser op til eksamen
Pernille Petersen
Kommunikationsmedarbejder
Indholdsfortegnelse SRP & Skriftlige Opgaver 20. februar 2020 Tilmeld nyhedsbrev

Kom igennem din SRP trods præstations- og forventningspres

Der er ikke længe til, at den travle tid begynder, hvor du skal skrive SRP. Er du en af dem, der lader sig presse af karakterer og forventninger? Så læs med her og få 3 råd til, hvordan du mindsker præstationspresset under din SRP.

Der er flere og flere unge, der bliver påvirket af præstationskulturen. En undersøgelse lavet af Børnerådet viser, at 21 % føler sig pressede ofte eller hele tiden, og 53 % føler sig pressede en gang imellem. Undersøgelsen viser også, at piger føler sig mere pressede end drenge.

Det er bekymringer, som handler om fremtiden – eksempelvis frygten for ikke at slå til i uddannelsessystemet, på arbejdsmarkedet og i samfundet generelt.

Det er især de sociale medier og deres indflydelse på unges selvbilleder, der fodrer præstationskulturen blandt unge mennesker, men under din SRP kan præstationspresset også øges. Det er nemlig et af de første helt store, selvstændige projekter, du skal lave, og hvor et stykke arbejde, du har lagt særligt mange kræfter i, bliver bedømt.

3 råd til at mindske præstations- og forventningspresset

Læs med her og få 3 råd til, hvordan du kan mindske præstationspresset under din SRP.

Hellere forstå end bestå

Ifølge professor Noemi Katznelson fylder præstation rigtig meget på ungdomsuddannelserne. Hun er en af forskerne bag en nyere undersøgelse, der netop undersøger præstationskulturen blandt unge. Noemi Katznelson mener, at præstationskulturen står i vejen for elevernes læring, da karakterræs og præstationspres går ud over elevernes evne til at fordybe sig i et fag og være nysgerrige – blot fordi det er spændende, og ikke fordi man skal opnå en bestemt karakter.

Derfor er det første råd, at du skal fokusere på processen frem for resultatet. Det har du måske hørt før, og det kan være lettere sagt end gjort. For det er jo trods alt karakteren, du bruger, når du skal søge videre. Men hvis du forsøger at fokusere på læringsprocessen frem for resultatet, træner du dig selv i, at læring og nysgerrighed bliver din drivkraft – og ikke et tal. Dette vil også komme dig til gavn i dit videre uddannelsesforløb. Det betyder ikke, at du ikke også kan få en god karakter, men pas på med at lade det drive dig. Hvis du gør det, og karakteren ikke er, som du håber, kan du blive fælt skuffet og slå dig selv oven i hovedet med et tal. Hvis du derimod har fokus på din proces, så vil du uanset hvad blive glad over, at du har lært en masse.

Prioritér din tid og pas på dig selv

Hvis du føler dig presset af kravene på gymnasiet, skal du forsøge at blive bedre til at prioritere din tid – og det er nemmere sagt end gjort. For hvem vil ikke gerne have tid til vennerne, klare sig godt i skolen, have en veltrænet krop og deltage i diverse sociale arrangementer. Flere gymnasieelever har tilmed et arbejde oven i, som oftest kræver flere timer om ugen ved siden af lektier, studie og sjov.

Hvis du har arbejde ved siden af gymnasiet, kan du prøve at snakke med din chef, om du kan gå ned i timer i de uger, du skriver SRP. Men måske kan det at have et arbejde også være et frirum fra bøgerne og computeren, hvor du får en pause fra at tænke skole. Du ved bedst selv, hvad der fungerer for dig, men vær opmærksom på din krops signaler.

Derfor lyder det andet råd, at du skal prioritere din tid og passe på dig selv.

Sig fra over for forventninger og konkurrence

Ungdomsbureauet har i samarbejde med Region Syddanmark lavet et projekt om unges trivsel og psykiske sundhed på 20 forskellige ungdomsuddannelser. Her blev eleverne blandt andet stillet spørgsmålet ”Hvad er det værste ved at være ung?”, og eleverne svarede enstemmigt: forventningspresset fra omgivelserne.

Får du ofte sætningen ”Selvfølgelig får du 12” af dine klassekammerater. Eller mærker du ofte, at der er et pres hjemmefra om, at du klarer det godt? Disse forventninger kan være svære at fordøje, for de lægger ofte et ekstra pres på dine skuldre. Ofte er det også dine egne forventninger til dig selv, der tynger. Derudover kan der hurtigt gå konkurrence om karakterer i den. Fx blandt vennerne.

Derfor lyder det tredje råd, at du skal prøve at sige fra over for både andres og dine egne forventninger – men hvordan gør man lige det, når SRP'en er i fuld gang, forventningerne tynger på skuldrene, og karakterræset venter lige om hjørnet?

Her kommer to råd til, hvordan du kan sige fra:

Held og lykke med din SRP!

Hvis du forsøger at efterkomme de tre råd til at mindske præstations- og forventningspres, så bliver det højst sandsynligt nemmere for dig at komme godt – og hel – igennem din SRP.

Held og lykke med din SRP – husk at passe på dig selv undervejs!

SRP & Skriftlige Opgaver

Se alle

SRP-emner og -fag
Hvad kan man skrive SRP om? Og hvilke fag skal man vælge? Få ideer her..
Guide til SRP | Alt du skal vide om dit studieretningsprojekt
Her får du en guide til din SRP, så du kan komme godt fra start...
Gode råd til din SRP - valg af fag, emne og research
Her får du nogle gode råd til, hvordan du træffer beslutningerne til d..
10 gode råd til din SRP-periode
SRP-opgaven virker skræmmende for mange gymnasieelever - Her får du 10..
Sådan tilrettelægger du bedst din SRP-proces
Igennem et antal vejledninger har du mulighed for at stille spørgsmål ..
Sådan får du mest muligt ud af din skriveperiode
Her er en guide til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af din skri..
Sådan kommer du bedst i gang med din SRP
Her får du et par tips til, hvordan du kommer bedst fra start!..
5 gode råd til skrivedagene under din SRP
Lav en tidsplan over dine skrivedage, så du ved, hvad du skal nå, og h..
5 gode råd til opbygningen af din SRP
Når du skriver din SRP, er det vigtigt, at du har styr på formen.  Du ..
Sådan finpudser du sproget i din SRP-opgave
Når du afleverer dit studieretningsprojekt på gymnasiet, vurderes din ..
Sådan kommer du sikkert gennem skriveperioden
Her er 6 gode råd, som nok skal få dig sikkert gennem skriveperiode...
Sådan skriver du en god problemformulering
Problemformuleringen beskriver, hvilket emne du ønsker at arbejde med...
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.