Få inspiration til gode SRP emner for 2022-2023
Skal du til at vælge dit SRP emne, men er du helt blank, hvad angår gode SRP emner? Læs med her og få råd til, hvordan du vælger det helt rigtige SRP emne for dig.
Efter jul begynder SRP perioden så småt, men din lærer er højst sandsynligt allerede begyndt at tale om, at du skal begynde at tænke over mulige SRP emner. Er du fuldstændig i vildrede, hvad angår SRP emner, kan du læse med her og få råd til, hvordan du vælger det helt rigtige emne blandt alle de SRP emner, du kan beskæftige dig med.
Vær opmærksom på, at der er særlige krav til de fag, du vælger!
Først og fremmest skal du huske på, at der er nogle bestemte fagkrav, der gør, at du ikke kan vælge frit mellem alle dine fag og dermed SRP emner. Det vigtigste, du skal være opmærksom på, er, at mindst ét fag skal være et studieretningsfag, og mindst ét fag skal være på A-niveau. Hvis et af fagene, du vælger, både er et studieretningsfag og på A-niveau, er der ikke krav til det andet fag, du vælger.
Når du vælger dine fag, skal du samtidig tænke over, at det er to fag, der går godt i spænd. Så gør du det nemmere for dig selv.
Vælg det helt rigtige SRP emne
Når du har valgt dine fag, kan du begynde at tænke over SRP emner – du kan selvfølgelig også gøre det omvendt, hvis du arbejder bedst på den måde. Så skal du bare være sikker på, at fagkravene ikke spænder ben for det valgte emne.
Det kan være svært at finde det rigtige emne blandt de mange mulige SRP emner. Især fordi det skal være et emne, du har lyst til at bruge lang tid på og virkelig sætte dig godt ind i. Det allervigtigste, når du skal vælge blandt potentielle SRP emner, er nemlig, at det er et emne, du synes, er spændende!
Du kan bruge flere forskellige metoder til at finde det helt perfekte emne for dig, som gør det lettere at sortere i de forskellige SRP emner Du kan fx hænge en seddel på køleskabet og hver gang, du kommer i tanke om nye, mulige SRP emner, og så kan du notere dem med det samme. Når du efterhånden har samlet en lang liste med SRP emner, kan du begynde at strege de mindst interessante SRP emner ud. Til sidst står du tilbage med det perfekte emne for dig.
Idéer til SRP emner
- Analyse af jorden som filter for pesticider
- Skoleskyderier i USA
- Kønsroller og ligestilling fra 1950'erne til i dag
- Gensplejsning af planter
- Identitetsdannelse i det senmoderne samfund
- CSR og marketing - med udgangspunkt i konkret case
- Angst hos unge
- Diagnoser i folkeskolebørns hverdag
- Brexit og EU
- Kroppen under træning
- Den amerikanske borgerkrig og slaveri
Du kan også lave et mindmap over SRP emner. Du kan finde flere forskellige gratis værktøjer på nettet, hvor du kan lave dit eget mindmap. Det kan måske være svært at finde på det første emne, men så snart din tankestrøm først er startet, vil der højst sandsynligt springe emner frem på dit mindmap – og husk på, du skal kun bruge et!
Find inspiration på biblioteket – og begynd i god tid
Et sted, du også kan finde inspiration til dit emnevalg, er på biblioteket. Gå rundt og snus lidt i de forskellige fagbøger med relation til dine interesser – eller spørg en bibliotekar om hjælp.
Desuden er biblioteket også et af de bedste steder at finde information om forskellige SRP emner, når du har besluttet dig for potentielle områder, som du kunne være interesseret i at beskæftige dig med. Men husk på, at de fleste gymnasier skriver SRP på samme tid, hvilket betyder, at bøger og artikler hurtigt bliver lånt ud. Det er rigtig surt at have fundet perfekte, mulige SRP emner, men ikke kunne finde noget information om dem, fordi andre har været hurtigere end dig. Derfor er det en fordel at begynde i god tid.
Ofte sidder der søde og meget hjælpsomme bibliotekarer på bibliotekerne, som vil elske at blive spurgt om hjælp til informationssøgning. Fordelen er også, at de kender systemerne og ved, hvilke ord der er bedst at søge på for at finde information om forskellige SRP emner.
Et råd kan også være at søge både på dansk og engelsk, da det vil udvide feltet af kilder. Men husk hele tiden at være kildekritisk! Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en kilde, du har fundet, kan være brugbar, så spørg din SRP vejleder til råds.
Vi håber, at du havde glæde af læsningen, og at du føler dig bedre klædt på til at vælge det helt perfekte SRP emne.
Held og lykke med din SRP periode!
Har du brug for hjælp?
Får du ondt i maven, når du tænker på SRP, og har du brug for hjælp til at komme igennem processen? Det hjælper vi meget gerne med! En mentor kan give dig værdifuld hjælp og vejledning hele vejen igennem din SRP – lige fra arbejdet med at skrive den helt rigtige problemformulering til den mundtlige eksamen til sidst i SRP forløbet.
Pernille, kommunikationsmedarbejder
Pernille er kommunikationsmedarbejder i kommunikationsafdelingen. Hun har fokus på at skabe relevant og givende læsestof til elever og forældre.