Gymnasieelev har svært ved lektierne
Nina Illum Nørregaard
Kommunikations- og marketingchef hos MentorDanmark
Indholdsfortegnelse Eksamen 21. marts 2023 Tilmeld nyhedsbrev

12 gode tips og råd til eksamenslæsning

Eksamenslæsning kan være udfordrende og stressende for mange, men det behøver slet ikke at være så slemt.

Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. Faktisk kan man sige, at din eksamen allerede begynder, når du får læseferie.

Det kan være svært at holde motivationen og koncentrationen under eksamenslæsningen, og det kan være en udfordrende og stressende tid, hvis man ikke får det planlagt bedst muligt. Man kan hurtigt miste overblikket og føle sig overvældet af mængden af materiale, der skal læses. Derfor får du her 12 gode råd til eksamenslæsning, så du holder motivationen.

Eksamensforberedelse

Forberedelse er afgørende for at opnå en vellykket præstation. Jo dybere du er inde i stoffet, desto bedre vil du kunne besvare spørgsmålene til eksamen. Det er en god idé at afsætte meget tid til forberedelse og prioritere sin tid, så du sikrer, at du forstår de mest væsentlige pointer i pensum. Du kan læse mere om eksamensforberedelse her.

Undgå distraktioner

Det kan forstyrre din koncentration og ødelægge din eksamenslæsning, hvis du multitasker. Det er meget fristende at tjekke sin Facebook, TikTok, Instagram eller se en serie på Netflix, men det er ødelæggende for din læring at bruge energi på at skifte dit fokus frem og tilbage. Multitasking kan også fremkalde stresshormoner, så sæt din telefon på lydløs og sluk for andre skærme, når du er i fokus.

Lav en god plan for din eksamenslæsning

En god læseplan og overskuelig struktur kan give dig troen på, at det lykkes. Effektiviserer du din tid, skærper du din selvdisciplin. Og du får tilmed mulighed for at gøre det, du ellers ikke kan, da du ikke kun får mere tid, men også en god samvittighed, når du er effektiv. Når først du er i en stabil rutine med gode vaner, vil du opleve, at den er værd at kæmpe for!

Du kan bruge denne PDF-skabelon til at strukturere din læseplan.

Brug pauserne aktivt

Bevægelse er vigtigt for trivsel og indlæring. Bevæg dig mindst 30 minutter hver dag - gerne på en måde, der gør dig glad. Du kan f.eks. gå eller cykle en tur. Få gerne pulsen op to gange om ugen, så forbrænder du nemlig stresshormoner og skaber øget koncentration. Du vil også opleve, at du får nemmere ved at falde i søvn.

Prioritér din søvn

Søvn i læseferien er vigtigt. Sov derfor gerne som udgangspunkt 7-9 timer hver nat. Under søvnen bearbejdes dagens input, herunder din læsning, og hjernen lader op til næste dag. Lykkes det ikke at sove så godt om natten, kan du med fordel tage en kort powernap på 20 minutter midt på eftermiddagen.

Skab et godt læringsmiljø

Sørg for, at du har de rette betingelser for din læring. Det er vigtigt, at din hjerne er frisk og klar til at lære - og det er kun dig, der kan sørge for det. Sæt dig med stoffet der, hvor du befinder dig bedst: i stærkt lys ved vinduet, i hjørnet i sækkestolen, ved skrivebordet på værelset eller ved spisebordet i køkkenet. Det kan også være, at du foretrækker at sidde på læsesal eller på en hyggelig café sammen med en læsemakker.

Eksamenslæsning med en læsemakker

Det kan være en fordel at lave en læsegruppe eller få en enkelt læsemakker, så I kan gennemgå tekster, tidligere eksamensopgaver og få nye vinkler og perspektiver. I kan give hinanden feedback og øve teorier og begreber. Hold dig ikke tilbage med at dele din viden – du kan få lige så meget igen. Det er også en god idé at øve eksamen for hinanden.

Husk at belønne dig selv

Det er en god motivation at belønne sig selv efter at have nået et bestemt mål. Det kan være en kort pause for at spise en lækker snack, gå en kort tur i den friske luft, se en episode af sin yndlingsserie eller lignende. Det skal være noget, man kan se frem til, og som føles tilfredsstillende. Det bør ikke være en belønning, der vil forstyrre søvn eller føre til stress i sidste ende.

Lær at skimme tekster

Skimning er en læseteknik, hvor man holder et hurtigt tempo og ’scanner’ teksten frem for at nærlæse den. Læs alle overskrifter og kig efter nøgleord og centrale begreber. Det kan også være smart for dig at fokusere din læsning sådan, at du kun læser det vigtigste grundigt. I langt de fleste tekster kan man finde en form for introduktion i starten og en opsamling eller konklusion til sidst.

Tommelfingerreglen lyder altså, at de væsentligste afsnit at læse er de første og sidste, selvom der givetvis kan være undtagelser. Det er dog ikke alle tekster, der egner sig til skimning og overfladisk læsning, f.eks. matematiske tekster, som ofte kræver stor opmærksomhed og grundig læsning.

Øvelse og test gør mester

Gentag de ting, du har læst for dine venner og familie, så du sikrer, at du har forstået det. Du kan også teste dig selv ved at stille spørgsmål baseret på pensum og herefter besvare dem. Det vil tvinge dig til at forstå og huske pensum.

Skal du til mundtlig eksamen, er det er en god idé at optage sin præsentation. Jo flere gange man øver sig, desto mere selvsikker vil man fremstå til eksamen - og jo større sandsynlighed er der for, at du kan undgå eksamensangst. Skulle din nervøsitet og eksamensstress udvikle sig til eksamensangst, bør du tale med nogen om det.

Bed om hjælp

Hvis det hele vokser dig lidt over hovedet, så bed om hjælp. Det er ikke tegn på svaghed, men det er en god måde at tage sig selv alvorlig på. Du kan læse mere om vores eksamenshjælp her. Du kan også tale med din lærer, dine forældre eller en studievejleder.

Evaluér din eksamenslæsning

Når din eksamen er overstået, er det en god idé at afsætte tid til at evaluere processen og resultatet. Spørg dig selv: Hvad virkede godt, og hvad virkede mindre godt? Hvad er vigtigt at huske til næste gang? Skriv det hele ned.

Eksamen

Se alle

Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, din appetit er forsvundet, du har svært ved at sove. Di..
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Dit barn bliver gradvist mere frustreret over eksamen, men hvad kan du..
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Her får du 7 gode råd til, hvordan du når dine mål, så du får den kara..
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Gør de skriftlige prøver dig nervøs? Prøv at læse med her, for du er i..
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. ..
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Det skal du vide om NV eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
Det skal du vide om AP eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
Du sidder måske allerede og får svedige håndflader, nervøse tanker og ..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.