Eksamen
Læsetid: 5 min.
18. oktober 2022

Det skal du vide om AP eksamen

Vi kender alle til situationen: det føles ikke som særlig lang tid siden, at du startede i din nye grundforløbsklasse, og det er måske først nu, du føler, at du virkelig har lært dine ”nye” kammerater at kende. Tiden er gået virkelig stærkt, og du har fået en masse ny viden og mange nye indtryk på meget kort tid. Du har også fået en del nye fag, som du garanteret har tusindvis af spørgsmål til – både fagligt, men også sådan rent praktisk. For hvorfor skal du egentlig vide, hvad pluskvamperfektum er? Og hvorfor er det overhovedet nødvendigt at vide, hvad der er en helsætning, og hvad der er en ledsætning? Og – måske allervigtigst – hvorfor skal du op i en prøve, som næsten ikke har nogen effekt på dit endelig gennemsnit?

Det var i hvert fald nogle af de spørgsmål, som gik igennem mit hoved dengang, jeg skulle op til AP-eksamen i 1g. Jeg var selv en skeptisk elev, som ikke forstod meningen med den eksamen, men efterfølgende må jeg bare konstatere, at det nok har været en af de eksamener, som har givet bedst mening. Det, du lærer i AP, er nemlig meget brugbart, når du skriver opgaver i gymnasiet, men også senere på universitetet.

Formålet med AP er at klæde dig godt på til de næste 2,5 år i gymnasiet. Det kan godt lyde en smule overdrevet, men det giver egentligt ret god mening, hvis du tænker over det. Hele ideen med AP er, at du skal lære, hvordan man skriver korrekt, så du kan aflevere en opgave til din lærer, uden at din lærer skal slås med sproget.

Grammatik

Dette bringer mig til det første – og måske endda allervigtigste – punkt, som du skal have styr på, inden du skal op til prøven: kommaer! Du skal selvfølgelig kunne sætte kommaer, men hvordan er det nu lige, at man gør det? Uden at dykke alt for meget ned i det kan du tage udgangspunkt i den her simple tommelfingerregel: når du sidder til prøven og skal læse en tekst igennem, kan du med fordel begynde at sætte ”kryds og bolle” allerede fra starten. Når du så har fundet to par af ”kryds og bolle” (også kendt som et nexus), skal du sætte et komma mellem disse to typisk foran ordene: og, men, for eller at. Men! Der skal aldrig komma foran at, hvis der kommer en infinitiv (navneform) efter - fx "at spise"

Husk, at dette kun er en forsimplet tommelfingerregel, som du kan tage udgangspunkt i.

Pssst!! Vi har samlet 6 gode huskeregler til kommaer, som du kan læse lige her!

Latinske betegnelser

Et andet emne, som også er vigtigt at have styr på, er de latinske betegnelser, altså hvad de danske begreber hedder på latin. I starten nævnte jeg fx pluskvamperfektum, som er latin for førdatid. Jeg vil ikke remse alt for mange tider og ordklasser op, men der kommer her nogle eksempler på det, du skal kunne: et tillægsord er et adjektiv, et hensynsled er et indirekte objekt, og nutid hedder præsens på latin. En sjovere måde at lære dem på er fx ved at lave et vendespil sammen med nogle fra klassen. Det gjorde jeg selv, og det endte med at give et ret godt resultat. Har du ikke papir og sakse, kan du også lave det digitalt på Quizlets hjemmeside og evt. spille det mod andre fra din klasse gennem Quizlets mobilapp.

Husk nu!

Et par sidste råd, som du skal have med på vejen, er nogle mere lavpraktiske af slagsen. Først og fremmest, så husk at bruge alt den tid, du har til rådighed. Prøveformen er forskelligt fra gymnasie til gymnasie, så det er en god idé at sætte dig ind i den prøveform, du skal op i. På mit gymnasie var det på computeren, hvilket gjorde, at programmet selv rettede opgaverne efterfølgende. Det gjorde også, at mange fik fejl i opgaverne, fordi de ikke havde skrevet forbogstavet med stort.

Husk at slå koldt vand i blodet op til eksamen, tag det roligt og stol på dig selv. Hvis du er usikker på noget, så spørg din lærer. Du kan sagtens nå at skabe det fornødne overblik over pensum, og det i den forbindelse være en god idé at printe studieplanen ud og på den måde skabe et overblik ud fra den.

Personligt har jeg kunne bruge AP til virkelig meget – specielt efter gymnasiet. Meget af det, du lærer i AP, er utrolig brugbart efterfølgende, når du skal skrive opgaver. Hvis eksamenen virker uoverskueligt, kan det være en god idé at sætte dig sammen med nogle klassekammerater - du er helt sikker ikke den eneste, som sidder med den følelse.

Held og lykke med eksamen!

Eksamen | 3. marts 2017
Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, at du ikke rigtig har lyst til at spise, du har svært v..
Eksamen | 7. marts 2017
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Eksamen | 7. april 2017
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Det kan ofte være frustrerende at sidde med ved sidelinjen, når éns ba..
Eksamen | 9. april 2017
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Eksamen er de forberedtes fest, men hvad nu, hvis man ikke er forbered..
Eksamen | 10. maj 2023
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Synes du også, at de skriftlige prøver er skræmmende? Er du bange for ..
Eksamen | 1. maj 2017
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Eksamen | 3. maj 2017
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Eksamen | 18. april 2018
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. F..
Eksamen | 11. juni 2018
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Eksamen | 8. oktober 2018
Det skal du vide om NV eksamen
Min puls stiger, og jeg kan mærke mit hjerte banke mod mit bryst. Mine..
Eksamen | 27. maj 2019
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.