Ja, så er du måske ramt af eksamensstress!
Det er ikke særlig behageligt, og det kan også godt være skræmmende. Du vil måske helst have, at det går hurtigt over. Mange studerende tænker også, at stress er et dårligt tegn:
- At stress er farligt
- At stress er noget, du helst skal undgå
- At stress betyder, at du ikke er godt forberedt
- At du ikke er god nok
- At du ikke kan dit stof godt nok
Mild stress er ikke nødvendigvis en dårlig ting
I visse situationer kan stress være en ret god ting. Det er rigtigt, at langvarigt stress kan være skadeligt for kroppen, men lige præcis i en eksamenssituation kan stress være lige det, du har brug for, til at klare dig godt.
Stress i en specifik situation hjælper dig nemlig til at præstere bedre. Og du kan lære at bruge din stress til din fordel og til at forbedre din præstation til eksamen.
Men hvorfor stress?
Stress opstår når din krop forbereder sig på en særlig situation, som for eksempel en eksamen. Stress er en helt naturlig biologisk mekanisme, som alle mennesker har. Mennesker er født med den mekanisme og den er en slags beskyttelsesmekanisme. En mekanisme, der sætter kroppen og hjernen i gang, når du møder en potentielt farlig situation. (Den samme mekanisme, der gør dig i stand til at løbe ekstra hurtigt, hvis du skulle møde en ulv i skoven).
Under stress sender hjernen stresshormoner ud i kroppen. Den sender gode hormoner, som for eksempel adrenalin, der ændrer din fysiske og psykiske tilstand og gør dig kropsligt og mentalt klar til at håndtere en kritisk situation. Din hjerne bliver skarpere og du bliver i stand til at koncentrere dig i længere tid - og du kan måske sidde flere nætter og læse op på dit pensum. Du bliver altså mere fokuseret og skarp og din hukommelse arbejder på højtryk - din krop kan køre meget langt på literen. En stressreaktion gør det muligt for dig at præstere på et langt højere niveau end du normalt er i stand til. Stress er altså ikke noget du skal forsøge at bekæmpe – stress gør dig klar til at præstere.
Stress er kun farligt, hvis du tror det er farligt
Sagen med stress er også, at det kun er dårligt for dig, hvis du tror at det er dårligt for dig. Hvis du forsøger at lukke ned og bekæmpe din stress risikerer du nemlig, at dit system lukker i. Du bliver handlingslammet og du har ikke fri adgang til al din viden og alt det du har læst og lært i løbet af skoleåret. Hvis du derimod accepterer stressreaktionerne og giver du din krop lov til at forberede dig og hjælpe dig til en god præsentation, så vil du faktisk være mere afslappet og have fri adgang til al din viden og alle dine idéer. Derfor må du ikke lukke af for din stress – men du skal øve dig i at blive bedre til at bruge din stress til din fordel. "Tænk på din eksamensstress, som din krops hjælp til at yde dit livs præstation".
Hvis du kan overbevise dig selv om, at det fysiske ubehag, faktisk er en god, sund og hjælpsom reaktion, vil du være i stand til at bruge den som din hjælper under eksamen. Derfor skal du fokusere din tid og din energi på det her nu – invester i det – brug din stress til at forbedre din præstation. Bagefter kan du slappe af og velfortjent komme ned i gear. Når du ser din stressreaktion som en hjælp, så skaber du biologien for modighed. Og du får modet til at klare en udfordring selvom du er bange for den.
Rigtig god eksamen!
Mvh. Erla Heinesen