Elev sidder og arbejder med eksamen
Eksamen
Læsetid: 4 min.
3. marts 2017
Erla Heinesen Højsted
Psykolog og partner i WizeMeUp

Føler du stress i eksamensperioden?

Kender du dét, at du ikke rigtig har lyst til at spise, du har svært ved at sove, svært ved at falde til ro, du er utålmodig og måske sitrer din krop og hjertet slår et par ekstra slag – din krop opfører sig som om dit liv er i fare - og det er faktisk ret ubehageligt, ikke?

Ja, så er du måske ramt af eksamensstress!

Det er ikke særlig behageligt, og det kan også godt være skræmmende. Du vil måske helst have, at det går hurtigt over. Mange studerende tænker også, at stress er et dårligt tegn:

  • At stress er farligt
  • At stress er noget, du helst skal undgå
  • At stress betyder, at du ikke er godt forberedt
  • At du ikke er god nok
  • At du ikke kan dit stof godt nok

Mild stress er ikke nødvendigvis en dårlig ting

I visse situationer kan stress være en ret god ting. Det er rigtigt, at langvarigt stress kan være skadeligt for kroppen, men lige præcis i en eksamenssituation kan stress være lige det, du har brug for, til at klare dig godt.

Stress i en specifik situation hjælper dig nemlig til at præstere bedre. Og du kan lære at bruge din stress til din fordel og til at forbedre din præstation til eksamen.

Men hvorfor stress?

Stress opstår når din krop forbereder sig på en særlig situation, som for eksempel en eksamen. Stress er en helt naturlig biologisk mekanisme, som alle mennesker har. Mennesker er født med den mekanisme og den er en slags beskyttelsesmekanisme. En mekanisme, der sætter kroppen og hjernen i gang, når du møder en potentielt farlig situation. (Den samme mekanisme, der gør dig i stand til at løbe ekstra hurtigt, hvis du skulle møde en ulv i skoven).

Under stress sender hjernen stresshormoner ud i kroppen. Den sender gode hormoner, som for eksempel adrenalin, der ændrer din fysiske og psykiske tilstand og gør dig kropsligt og mentalt klar til at håndtere en kritisk situation. Din hjerne bliver skarpere og du bliver i stand til at koncentrere dig i længere tid - og du kan måske sidde flere nætter og læse op på dit pensum. Du bliver altså mere fokuseret og skarp og din hukommelse arbejder på højtryk - din krop kan køre meget langt på literen. En stressreaktion gør det muligt for dig at præstere på et langt højere niveau end du normalt er i stand til. Stress er altså ikke noget du skal forsøge at bekæmpe – stress gør dig klar til at præstere.

Stress er kun farligt, hvis du tror det er farligt

Sagen med stress er også, at det kun er dårligt for dig, hvis du tror at det er dårligt for dig. Hvis du forsøger at lukke ned og bekæmpe din stress risikerer du nemlig, at dit system lukker i. Du bliver handlingslammet og du har ikke fri adgang til al din viden og alt det du har læst og lært i løbet af skoleåret. Hvis du derimod accepterer stressreaktionerne og giver du din krop lov til at forberede dig og hjælpe dig til en god præsentation, så vil du faktisk være mere afslappet og have fri adgang til al din viden og alle dine idéer. Derfor må du ikke lukke af for din stress – men du skal øve dig i at blive bedre til at bruge din stress til din fordel. "Tænk på din eksamensstress, som din krops hjælp til at yde dit livs præstation".

Hvis du kan overbevise dig selv om, at det fysiske ubehag, faktisk er en god, sund og hjælpsom reaktion, vil du være i stand til at bruge den som din hjælper under eksamen. Derfor skal du fokusere din tid og din energi på det her nu – invester i det – brug din stress til at forbedre din præstation. Bagefter kan du slappe af og velfortjent komme ned i gear. Når du ser din stressreaktion som en hjælp, så skaber du biologien for modighed. Og du får modet til at klare en udfordring selvom du er bange for den.

Rigtig god eksamen!

Mvh. Erla Heinesen

Eksamen | 7. marts 2017
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Eksamen | 7. april 2017
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Det kan ofte være frustrerende at sidde med ved sidelinjen, når éns ba..
Eksamen | 9. april 2017
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Eksamen er de forberedtes fest, men hvad nu, hvis man ikke er forbered..
Eksamen | 10. maj 2023
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Synes du også, at de skriftlige prøver er skræmmende? Er du bange for ..
Eksamen | 1. maj 2017
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Eksamen | 3. maj 2017
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Eksamen | 18. april 2018
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. F..
Eksamen | 10. oktober 2023
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Eksamen | 8. oktober 2018
Det skal du vide om NV eksamen
Min puls stiger, og jeg kan mærke mit hjerte banke mod mit bryst. Mine..
Eksamen | 18. oktober 2022
Det skal du vide om AP eksamen
Vi kender alle til situationen: det føles ikke som særlig lang tid sid..
Eksamen | 27. maj 2019
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.