Kend opgaven
Det der kan stresse allermest i ens hoved inden en prøve, er selve opgaven. Hvis man ikke er 100% sikker på, hvad opgaven går ud på, bliver man usikker og forvirret. Det er nemmere at være rolig og sikker på en prøve, hvis man er bombesikker på, hvad opgaven går ud på. Så hvis du ikke kan forklare opgaven til andre i søvne, så er det vigtigt, at du spørger din lærer om de ting, du evt. er usikker på.
Det kan også være en god ide at se andres forslag til en løsning af et eksamenssæt, så man ved, hvordan opgaven bliver stillet, og hvordan en god løsning kan se ud. Det er også rigtig vigtigt, at man mærker efter i maven og ved, hvad der er ens stærke og svage sider. Så er det en dansk eksamen, og du føler, at du er god til at skrive en kronik, så start med at læse kronikken. Er du mere til essays, så skriver du selvfølgelig et essay. Der findes ikke noget værre end at skulle skrive en opgave, man ikke er 100% komfortabel med. På den anden side, så skal man heller ikke skrive en opgave om en tekst, man ikke forstår. Så hvis du er lidt usikker på, hvilken opgave du skal skrive, så forbered dig på at kunne skrive flere forskellige opgaver. Der må ikke være noget som helst, man er usikker på, når man sidder til prøven, for så er det, man for alvor går i stå.
Kend vurderingskravene
Noget andet, som jeg selv synes, er rigtig rart er at kende vurderingskravene. For mig er det vigtigt, at jeg forstår den karakter, jeg får, og det kan jeg kun, hvis jeg ved, hvad censor kigger på. Man kan enten søge på nettet, eller spørge sin lærer, om tjeklister til vurdering af en opgave. Så ved man på forhånd, hvad der er vigtigt at få med, og så kan man lige tjekke sin opgave igennem inden man afleverer, og se om alle kravene er opfyldt. Så er man næsten sikker på, at man har lavet en god opgave.
Øv dig
Når nu du kender opgaven og vurderingskravene, så er det en god ide at øve sig på opgaveformen, så du føler dig 110% sikker. For det bliver nemmere og nemmere at lave en bestemt opgave jo flere gange, man har lavet den. Så når din lærer giver dig et eksamenssæt for, så brug tiden fornuftigt og sæt et ur, så du vender dig til kun at bruge den tid, du har til prøven. Du skal jo kunne lave opgaverne på tid, så det duer ikke, at du bruger dobbelt så lang tid hver gang. Så ender du bare med at have for lidt tid til prøven. Så selvom der er et år til prøverne, så er det smart at lave opgaverne allerede nu, som om du var til prøven.
Prioriter opgaverne
Det er vigtigt at bruge sin tid rigtigt, så man når så meget som muligt. I matematik, for eksempel, får man max 10 point for hver underopgave, så det er bedst at kunne lave så mange opgaver som muligt. Finder du et fag svært, så kan det være smart at starte med de underopgaver, som du kan finde ud af. Du kan nemlig altid gå tilbage og kigge på de svære opgaver senere, hvis der er tid. Så er du tidspresset, så drop de opgaver, som du fatter hat af, og lav dem, som du føler dig nogenlunde sikker på først. Forhåbentligt når du det hele, men start som sagt med dem du føler dig sikker i.
Gør alt klar
Nu kender du opgaven, vurderingskravene, og du kan lave den til tiden. Det sidste du mangler, inden du går ind til prøven, er at gøre alt det klar, som du skal bruge til eksamen:
- Er det en opgave, som skal løses på computer, så sørg for altid at have din computer opdateret og fuldt opladet, så der ikke bliver problemer med det inde til prøven.
- Hav altid et USB stik med, så du kan gemme opgaven eksternt undervejs, hvis uheldet skulle være ude.
- Skal du skrive opgaven i word, så sørg for at du allerede har oprettet et dokument, hvor sidetal, sidehoved og sidefod allerede er klaret, så du ikke skal bruge tid på det inde til prøven.
- Ved du, at du skal bruge et bestemt program, så sørg for at have programmet åbnet inden prøven, så du ikke skal vente på, at det åbner.
- Skal du bruge papir og blyant, så sørg for at have flere spidsede blyanter og en blok papir med ind.
Som regel skal man bruge nogle bøger til at slå op i, og derfor er det også en rigtig god ide, hvis du sætter post it notes i alle bøgerne, hvor der står, hvad du kan finde og hvor. På den måde skal du ikke bruge alt for lang tid på at lede. Man kan alternativt oprette et dokument, hvor man skriver alle de forskellige emner ind og sidetal i hver enkelt bog, så man kan søge efter et emne og se i hvilke bøger, man kan finde noget om det emne.
Du skal altså tænke på, hvad du overhovedet kunne komme til at bruge af unødvendig tid, og se om du kan skære den tid ned ved at forberede nogle ting inden.
Snacks
Nu er du faktisk helt klar til prøven, men hvis det er en lang prøve, så er det rart at have nogle snacks med. Men snacks er ikke bare snacks. For det vigtigt, at du har de rigtige snacks med. Sørg for at have noget fiber, salt, sødt og mættende. For man arbejder ikke særlig effektivt, hvis man går sukkerkold, men man arbejder samtidig heller ikke særlig godt, hvis man er sukkerhøj. Så fiber er vigtigt, da det giver langsom energi, hvor sødt giver hurtig energi. Salt er vigtigt for væskebalancen. Har du en meget lang prøve, så medbring noget rigtig mad, som du kan spise, hvis du bliver sulten.
Jeg har altid disse snacks med: nødder, nogen med salt og nogen uden, mørk chokolade, knækbrød, som allerede er knækket, nogle bolsjer og en sandwich. Og så to flasker vand og en flaske med saftevand. Jeg medbringer aldrig sodavand, da det larmer og det giver dig ikke den rigtige energi. Det er rigtig vigtigt, at du medbringer en masse vand, så du ikke bliver dehydreret. Du skal helst heller ikke bruge din dyrebare tid på at hente vand, så medbring altid et par flasker vand.
Jeg håber, at disse råd kan give dig ro i maven, men husk at en prøve ikke er altafgørende. Det eneste, du kan gøre er at gøre dit bedste. Så bare rolig, hvis du har forberedt dig grundigt, så skal du nok klare det.