Frustreret elev ved computer_7
Nina Illum Nørregaard
Kommunikations- og marketingchef hos MentorDanmark
Indholdsfortegnelse Eksamen 16. marts 2023 Tilmeld nyhedsbrev

Undgå eksamensstress med denne guide

Lær, hvordan man håndterer eksamensstress og undgår de negative konsekvenser af nervøsitet, angst og usikkerhed i forbindelse med kommende eksamener. Få gode råd til at reducere stress og opnå bedre resultater.

Gør noget ved din eksamensstress med denne guide

For mange er sommeren ikke lig med sol, sommer og tid til afslapning. I hvert fald ikke i eksamensperioden, hvor angst, svedige håndflader og hjertebanken dominerer. Kender du dét, at du ikke rigtig har lyst til at spise, du har svært ved at sove, svært ved at falde til ro, du er utålmodig, og måske sitrer din krop, og hjertet slår et par ekstra slag – din krop opfører sig, som om dit liv er i fare - og det er faktisk ret ubehageligt, ikke? Så er du måske ramt af eksamensstress. Læs med her og få en række gode råd til at undgå eksamensstress.

Hvad er eksamensstress?

Eksamensstress er en helt almindelig reaktion, som mange oplever før en stor prøve eller en eksamen - særligt ved mundtlig eksamen. Mange beskriver det som en følelse af angst og spænding, der kan komme til udtryk både fysisk og følelsesmæssigt.

Mild stress er ikke nødvendigvis en dårlig ting. I visse situationer kan stress være en ret god ting. Det er rigtigt, at langvarig stress kan være skadeligt for kroppen, men lige præcis i en eksamenssituation kan stress være lige det, du har brug for til at klare dig godt.

Stress i en specifik situation hjælper dig nemlig til at præstere bedre. Og du kan lære at bruge din stress til din fordel og til at forbedre din præstation til eksamen.

Hvordan opstår eksamensstress?

Stress opstår, når din krop forbereder sig på en særlig situation som for eksempel en eksamen. Stress er en helt naturlig biologisk mekanisme, som alle mennesker har. Mennesker er født med den mekanisme, og den er en slags beskyttelsesmekanisme. En mekanisme, der sætter kroppen og hjernen i gang, når man møder en potentielt farlig situation. (Den samme mekanisme, der gør dig i stand til at løbe ekstra hurtigt, hvis du skulle møde en ulv i skoven). Man kan føle sig overvældet af det store pensum eller omfanget på en given opgave. Det kan også være, at man bliver stresset over den potentielle konsekvens af at mislykkes i en eksamen.

Under stress sender hjernen stresshormoner ud i kroppen. Den udsender gode hormoner, som for eksempel adrenalin, der ændrer din fysiske og psykiske tilstand og gør dig kropsligt og mentalt klar til at håndtere en kritisk situation. Din hjerne bliver skarpere, og du bliver i stand til at koncentrere dig i længere tid - og du kan måske sidde flere nætter og læse op på dit pensum. Du bliver altså mere fokuseret og skarp, og din hukommelse arbejder på højtryk - din krop kan køre meget langt på literen. En stressreaktion gør det muligt for dig at præstere på et langt højere niveau, end du normalt er i stand til. Stress er altså ikke noget, du nødvendigvis skal forsøge at bekæmpe – stress gør dig klar til at præstere.

Symptomer på eksamensstress

Symptomerne på eksamensstress kan komme til udtryk på forskellige måder fra individ til individ. Det er usundt for kroppen at være i længe, og langvarig stress kan medføre, at man får svært ved at komme ned i gear igen.

Nogle af de mest almindelige symptomer på eksamensstress er:

Hvad kan du gøre, hvis du er eksamensstresset?

Stress er kun farligt, hvis du tror, det er farligt. Sagen med stress er også, at det kun er dårligt for dig, hvis du tror, at det er dårligt for dig. Hvis du forsøger at lukke ned og bekæmpe din stress, risikerer du nemlig, at dit system lukker i. Du bliver handlingslammet, og du har ikke fri adgang til al din viden og alt det, du har læst og lært i løbet af skoleåret. Hvis du derimod accepterer stressreaktionerne og giver du din krop lov til at forberede dig og hjælpe dig til en god præsentation, vil du faktisk være mere afslappet og have fri adgang til al din viden og alle dine idéer. Derfor må du ikke lukke af for din stress – men du skal øve dig i at blive bedre til at bruge din stress til din fordel.

"Tænk på din eksamensstress som din krops hjælp til at yde dit livs præstation."

Hvis du kan overbevise dig selv om, at det fysiske ubehag faktisk er en god, sund og hjælpsom reaktion, vil du være i stand til at bruge den som din hjælper under eksamen. Derfor skal du fokusere din tid og din energi på det her nu – investér i det – brug din stress til at forbedre din præstation. Bagefter kan du slappe af og velfortjent komme ned i gear. Når du ser din stressreaktion som en hjælp, skaber du biologien og muligheden for modighed. Og du får modet til at klare en udfordring, selvom du er bange for den.

Gode råd til at undgå eksamensstress

Vi har samlet en række gode råd til en (næsten) stressfri eksamensperiode.

Du kan læse flere gode råd til eksamen her.

Når eksamensstress bliver til angst

Eksamensstress er normalt og kan være en god ting, men det kan også udvikle sig til mere end det.

Nervøsitet gør dig mere fokuseret og får dig til at yde bedre. Udvikler din eksamensstress sig og begynder at ligne eksamensangst, er det en god idé at tale om det og søge hjælp. Eksamensangst kan være ødelæggende for din præstation, hvis du ikke får hjælp i tide. Jo hurtigere du reagerer på din tilstand, desto nemmere er det at behandle, så du kan få en god og succesfuld eksamen. Tag en snak med dine forældre, din lærer eller en studievejleder. Du kan også kontakte din læge for at få hjælp.

Du kan også høre mere om vores muligheder for hjælp til eksamen. Vi tilbyder eksamenshjælp i alle fag på alle niveauer - både i grundskolen og gymnasiet.

Eksamen

Se alle

Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, din appetit er forsvundet, du har svært ved at sove. Di..
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Dit barn bliver gradvist mere frustreret over eksamen, men hvad kan du..
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Her får du 7 gode råd til, hvordan du når dine mål, så du får den kara..
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Gør de skriftlige prøver dig nervøs? Prøv at læse med her, for du er i..
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. ..
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Det skal du vide om NV eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
Det skal du vide om AP eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
Du sidder måske allerede og får svedige håndflader, nervøse tanker og ..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.