Dreng er fokuseret
Matematik
Læsetid: 6 min.
12. oktober 2021
Eva Ohms
Mentor og studentermedhjælper

4 underholdende matematiklege

Når dit barn kommer hjem fra skole og skal i gang med matematiklektierne, kan det måske være lidt hårdt at komme i gang. Måske får dit barn endda helt tunge arme bare ved tanken om at skulle tage matematikbøgerne op af tasken. Hvis det er tilfældet, så har jeg samlet fire matematiklege nedenunder, som kan gøre lektiehjælpen lidt sjovere. Jeg har selv været mentor i to år og har haft stor gavn af matematiklegene i min undervisning.

Mikrofon-leg

Det skal I bruge: En mikrofon (evt. blot en hårbørste, en peberkværn eller noget andet, som kan fungere som en mikrofon)

Deltagere: 2

Dette er en leg, som jeg fandt på, da min elev var gået lidt i stå i alle regnestykkerne. Det går helt simpelt ud på, at man interviewer hinanden om et emne i matematik. Hvis emnet eksempelvis er mål og omsætning, kan I lege, at dit barn er en berømt bager, og du kan derfor tage mikrofonen frem og interviewe om, hvordan man omregner 630 gram sukker til kilogram, eller hvor meget en liter mælk er i centiliter.

Jeg har erfaret, at al matematik bliver lidt sjovere, når man først tager mikrofonen frem og går i gang med spørgsmålene.

Brætspil med karameller

Det skal I bruge: Spillebræt, spillebrikker og en terning

Deltagere: 2

En anden måde at gøre lektierne lidt sjovere på er ved et brætspil. Man kan blot printe en brætspilsplade ud fra nettet og selv skrive nogle spørgsmål ned på nogle stykker papir. Spillebrikkerne kan eventuelt være nogle sjove viskelædere eller måske et par karameller, som man kan spise, når spillet er ovre. Derefter er det bare at gå i gang.

Jeg spurgte engang min ene elev, hvorfor det var så meget sjovere at spille et spil i stedet for bare at regne opgaverne, og han svarede: ”Det er jo fordi, det ikke er matematik”, selvom det var præcis de samme slags opgaver, som vi lige havde lavet. Et brætspil er derfor en perfekt måde at gøre de samme opgaver lidt mere spændende på.

YouTube-matematik

Det skal I bruge: Papir og blyant (eller en computer)

Deltagere: 2

Jeg kom på idéen til YouTube-matematik under en af corona-nedlukningerne, hvor undervisningen skulle foregå online. Min mentee blev dog så vild med legen, at vi forsatte med den i lang tid. Man kan derfor både lege denne leg online og fysisk.

Hvis man sidder med sit barn fysisk, så aftaler man, at barnet nu er en berømt YouTuber, som har sin helt egen matematik YouTube-kanal. Han eller hun skal derfor prøve at forklare sine følgere om et emne i matematik. Du skal som forælder tage et stykke papir frem og skrive kommentarer ned undervejs som: ”Du er min yndlings YouTuber” eller ”Kan du komme med et godt eksempel?”. Det er altid sjovt for barnet at lege at være en anden, og hvis du er lidt kreativ med dine ’kommentarer’ undervejs, så bliver det bare ekstra sjovt.

Skattejagt der får tiden til at flyve af sted

Det skal I bruge: Et skattekort, nogle poster, papir og blyant (og måske en skat!)

Deltagere: 2+

Hvis dit barn har særligt svært ved et emne, så er en skattejagt altid en sjov måde at øve matematik på. En skattejagt er lidt mere tidskrævende at lave end nogle af de andre lege, men når man først har lavet det en gang, så er det nemt at gentage succesen.

Jeg plejer at skrive et lille kort, som inviterer barnet på skattejagt. I slutningen er der en opgave, og resultatet på den opgave står på et lille stykke papir, som ligger et sted i haven, stuen eller hvor end skattejagten foregår. På papiret står der en ny opgave, hvor resultatet leder videre til den næste opgave, og sådan fortsætter det. Efter den sidste opgave vil man stå tilbage med tre stykker papir, hvor der kun på den ene lap papir (med det rigtige resultat) står, hvor skatten ligger.

Dit barn får derfor regnet en hel masse opgaver, men fordi man løber rundt i haven eller stuen, så flyver tiden afsted.

Det var de fire matematiklege, som, jeg håber, I kan bruge. Måske har dit barn endda selv nogle gode idéer, så lektierne kan blive lidt sjovere.

God fornøjelse med at prøve dem af!

Matematik | 15. oktober 2021
Kastanjesjov til efteråret – 3 matematiklege
Samler I også kastanjer om efteråret? Og bygger I de søde små kastanje..
Matematik | 23. marts 2020
3 sjove matematiklege
Giver lektierne ikke rigtig mening? Er I gået død i gangeregler og Mat..
Matematik | 12. oktober 2021
Bliv flyvende i matematik med heltespil
Med heltespil lærer dit barn tallene op til 1000, titalssystemet og få..
Matematik | 19. november 2021
3 juleaktiviteter med matematik
Julen nærmer sig, hvilket betyder en masse hyggelige aktiviteter som j..
Matematik | 12. oktober 2021
3 sjove matematikøvelser til den kreative
Elsker dit barn at være kreativ ved at tegne, strikke eller noget tred..
Matematik | 31. august 2023
Brøker
Kunne du godt tænke dig at få bedre styr på brøker? Kniber det lidt me..
Matematik | 1. september 2023
Rumfang af cylinder
Hvordan er det nu lige, man beregner rumfanget af en cylinder? Hvad me..
Matematik | 30. august 2023
Differentialregning
I denne artikel finder du en introduktion til differentialregning med ..
Matematik | 9. august 2023
Gange med brøker
Er du lige begyndt at lære om brøker, men har ikke helt knækket koden ..
Matematik | 1. september 2023
Cirkler - en guide
Hvad betyder radius, diameter, areal og omkreds? Er en cirkels diamete..
Matematik | 21. september 2023
Toppunktsformlen
Har du svært ved at huske på toppunktsformlen, eller blot leder efter ..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.