Sprogskole i DK
Sprogskole i DK

Metoder i SRP - hvad og hvordan?

Bliv kontaktet

Vi kontakter dig indenfor 24 timer
Telefonnummer

Åbent nu indtil 21:00 Ring 61 61 77 77

+10 års erfaring +1.000.000 afholdte undervisningstimer +70.000 familier hjulpet +5.000 mentorer i hele Norden

For mange er metode lig med forvirring og tvivl. For hvad vil metode egentligt sige, og hvilke metoder findes der? Det kan jeg godt forstå. Metoder kan være en svær størrelse at sætte ord på, men jeg vil prøve at gøre dig klogere på det her.

Hvad er metoder, og hvad skal jeg bruge det til?

Når du skal skrive en større skriftlig opgave, som SRP er, undersøger du et emne ud fra en problemstilling. Til at undersøge denne problemstilling bruger du nogle forskellige faglige metoder, og det er disse, du skal have i spil. Alt efter hvilke(t) fag, du vælger at skrive i, er der nogle bestemte metoder, du kan bruge. Skriver du fx i et humanistisk fag som dansk, giver det ikke mening at lave et laboratorieeksperiment, men snarere at analysere en roman eller en film.

Skal der være et metodeafsnit?

I din SRP behøver du ikke at skrive et metodeafsnit, men det er en rigtig god idé at gøre. Det er nemlig et krav, at du kommer ind på dine metodiske overvejelser til det mundtlige forsvar. Du vil derfor kunne tage udgangspunkt i dit metodeafsnit, når din lærer og censor begynder at spørge ind til metoder til din eksamen. Afsnittet placeres i forlængelse af din indledning.

Hvorfor har du valgt at gøre, som du har gjort?

Metoder handler i bund og grund om at forklare, hvorfor du har valgt at gøre, som du har gjort. Det handler altså om, hvorfor du har valgt nogle metoder til, og hvorfor du har valgt andre fra. Hvis du fx vælger at undersøge dit emne med udgangspunkt i en film, skal du kunne forklare, hvorfor du har valgt den frem for andre analysegenstande. Svaret kan sagtens være, at filmen bare skildrer dit fokus af emnet bedre end en bestemt roman fx gør – du skal bare huske at gøre dig overvejelser om og kunne redegøre for dette, når din lærer spørger til det mundtlige forsvar.

Du kan fx spørge dig selv:

  • Hvad undersøger jeg, og hvordan gør jeg det?
  • Hvorfor har jeg valgt at afdække emnet med præcis de(t) fag?
  • Hvilke(n) analysemodel(ler) har jeg brugt? Og med hvilke fokuspunkter? (humanistiske fag)
  • Hvorfor har jeg valgt at lave et spørgeskema i stedet for et interview? (samfundsfaglige fag)
  • Hvorfor har jeg valgt at lave et eksperiment i stedet for en observation? (naturfaglige fag)
  • Hvis du analyserer en film, hvad fokuserer du så på i din filmanalyse? Og hvorfor er det vigtigst?
  • Hvordan komplimenterer de to fag hinanden, og hvad ville det betyde for din opgave, hvis du havde valgt andre fag?Jeg håber, at denne gennemgang har givet dig (måske bare en smule) ro i maven. Kunne du godt bruge et samlet overblik over de forskellige fags metoder? Klik her for at finde en liste med mulige metoder – du finder dem nederst på siden. Rigtig god fornøjelse med din opgave. Held og lykke!

Signe, mentor og studentermedhjælper

Signe er mentor og studentermedhjælper hos MentorDanmark. Gennem jobbet som mentor skaber hun et trygt læringsmiljø, og hun er optaget af at gøre læring til en leg.

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.