Kom igennem din SRP trods præstations- og forventningspres

Der er ikke længe til, at den travle tid begynder, hvor du skal skrive SRP. Er du en af dem, der lader sig presse af karakterer og forventninger? Så læs med her og få 3 råd til, hvordan du mindsker præstationspresset under din SRP.

Der er flere og flere unge, der bliver påvirket af præstationskulturen. En undersøgelse lavet af Børnerådet viser, at 21 % føler sig pressede ofte eller hele tiden, og 53 % føler sig pressede en gang imellem. Undersøgelsen viser også, at piger føler sig mere pressede end drenge.

Det er bekymringer, som handler om fremtiden – eksempelvis frygten for ikke at slå til i uddannelsessystemet, på arbejdsmarkedet og i samfundet generelt.

Det er især de sociale medier og deres indflydelse på unges selvbilleder, der fodrer præstationskulturen blandt unge mennesker, men under din SRP kan præstationspresset også øges. Det er nemlig et af de første helt store, selvstændige projekter, du skal lave, og hvor et stykke arbejde, du har lagt særligt mange kræfter i, bliver bedømt.

Læs med her og få 3 råd til, hvordan du kan mindske præstationspresset under din SRP.

3 råd til at mindske præstations- og forventningspresset

1. Hellere forstå end bestå

Ifølge professor Noemi Katznelson fylder præstation rigtig meget på ungdomsuddannelserne. Hun er en af forskerne bag en nyere undersøgelse, der netop undersøger præstationskulturen blandt unge. Noemi Katznelson mener, at præstationskulturen står i vejen for elevernes læring, da karakterræs og præstationspres går ud over elevernes evne til at fordybe sig i et fag og være nysgerrige – blot fordi det er spændende, og ikke fordi man skal opnå en bestemt karakter.

Derfor er det første råd, at du skal fokusere på processen frem for resultatet. Det har du måske hørt før, og det kan være lettere sagt end gjort. For det er jo trods alt karakteren, du bruger, når du skal søge videre. Men hvis du forsøger at fokusere på læringsprocessen frem for resultatet, træner du dig selv i, at læring og nysgerrighed bliver din drivkraft – og ikke et tal. Dette vil også komme dig til gavn i dit videre uddannelsesforløb. Det betyder ikke, at du ikke også kan få en god karakter, men pas på med at lade det drive dig. Hvis du gør det, og karakteren ikke er, som du håber, kan du blive fælt skuffet og slå dig selv oven i hovedet med et tal. Hvis du derimod har fokus på din proces, så vil du uanset hvad blive glad over, at du har lært en masse.

2. Prioritér din tid og pas på dig selv

Hvis du føler dig presset af kravene på gymnasiet, skal du forsøge at blive bedre til at prioritere din tid – og det er nemmere sagt end gjort. For hvem vil ikke gerne have tid til vennerne, klare sig godt i skolen, have en veltrænet krop og deltage i diverse sociale arrangementer. Flere gymnasieelever har tilmed et arbejde oven i, som oftest kræver flere timer om ugen ved siden af lektier, studie og sjov.

Hvis du har arbejde ved siden af gymnasiet, kan du prøve at snakke med din chef, om du kan gå ned i timer i de uger, du skriver SRP. Men måske kan det at have et arbejde også være et frirum fra bøgerne og computeren, hvor du får en pause fra at tænke skole. Du ved bedst selv, hvad der fungerer for dig, men vær opmærksom på din krops signaler. 

Derfor lyder det andet råd, at du skal prioritere din tid og passe på dig selv.

3. Sig fra over for forventninger og konkurrence

Ungdomsbureauet har i samarbejde med Region Syddanmark lavet et projekt om unges trivsel og psykiske sundhed på 20 forskellige ungdomsuddannelser. Her blev eleverne blandt andet stillet spørgsmålet ”Hvad er det værste ved at være ung?”, og eleverne svarede enstemmigt: forventningspresset fra omgivelserne.

Får du ofte sætningen ”Selvfølgelig får du 12” af dine klassekammerater. Eller mærker du ofte, at der er et pres hjemmefra om, at du klarer det godt? Disse forventninger kan være svære at fordøje, for de lægger ofte et ekstra pres på dine skuldre. Ofte er det også dine egne forventninger til dig selv, der tynger. Derudover kan der hurtigt gå konkurrence om karakterer i den. Fx blandt vennerne.

Derfor lyder det tredje råd, at du skal prøve at sige fra over for både andres og dine egne forventninger – men hvordan gør man lige det, når SRP'en er i fuld gang, forventningerne tynger på skuldrene, og karakterræset venter lige om hjørnet?

Her kommer to råd til, hvordan du kan sige fra:

  • Du kan tænke over, hvor forventningerne kommer fra. Oplever du forventninger fra familie og venner, eller ligger forventningerne i virkeligheden hos dig selv?
  • For at mindske konkurrence kan du aftale med dig selv, at du ikke vil spørge andre om, hvad de fik i karakter. På den måde kan du være frontløber på, at karakteren ikke spiller den vigtigste rolle ved SRP.

Held og lykke med din SRP!

Hvis du forsøger at efterkomme de tre råd til at mindske præstations- og forventningspres, så bliver det højst sandsynligt nemmere for dig at komme godt – og hel – igennem din SRP.

Held og lykke med din SRP – husk at passe på dig selv undervejs!

Pernille, kommunikationsmedarbejder
Pernille er kommunikationsmedarbejder i kommunikationsafdelingen. Hun har fokus på at skabe relevant og givende læsestof til elever og forældre.

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.