Er du som forælder bekymret for, om dit barn har en stresset hverdag (læs evt. vores blogindlæg: "Sådan hjælper du dit barn ud af stress"), får du her 3 råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn til en god og rolig hverdag.
Hvad er stress egentlig?
Ifølge Forebyg Stress er stress faktisk en vigtig biologisk mekanisme, som vi alle er født med. Den er nemlig beregnet til at kunne hjælpe os i kritiske situationer. Der findes overordnet to former for stress; den kortvarige stress og den langvarige stress.
Den kortvarige stress er biologisk set en gavnlig mekanisme, der gør os i stand til at reagere i situationer, hvor vi er udsat for fare eller skal yde en ekstra indsats.
Den længerevarende stress kan derimod have alvorlige konsekvenser for helbredet. Den opstår, når vi oplever et misforhold mellem de krav, der stilles til os, og vores ressourcer til at efterleve kravene.
Flere børn oplever stress, og det har konsekvenser for indlæringsevnen
En computer kører langsommere, hvis man har alt for mange programmer åbne på én gang. Ligeledes fungerer dit barn som en maskine, der bliver overbelastet, hvis man fylder for meget på.
Ifølge Stressforeningen er op mod hvert femte barn i en børnehave eller skoleklasse belastet af stress. Ligesom hos voksne påvirker stress barnets koncentrations- og hukommelsesevne. Derfor har stress en stor indflydelse på dit barns indlæringsevne og generelle velbefindende.
Heldigvis kan du som forælder gøre flere ting for at hjælpe dit barn til at få en roligere hverdag. Her kommer 3 råd.
3 råd til at hjælpe dit barn til en roligere hverdag
I denne tid er mindfulness blevet et ”buzzword”, og der findes flere apps med mindfulness for børn, men i bund og grund handler det om at lære dit barn at få rolige stunder ind i en travl hverdag.
1) Indfør små pauser i løbet af dagen
Det gælder om at skabe ro omkring dit barn og give plads til fordybelse. Derfor er det en god idé at indføre små pauser i løbet af dagen, hvor tempoet sættes helt ned. Det kan for eksempel være at sætte sig ved bordet og tegne eller sætte sig i sofaen og læse i en god bog. I læseprocessen forstærkes dit barns indlevelsesevne nemlig, og dermed kommer dit barn ned i et roligere tempo.
2) Dybe vejrtrækninger, når tempoet er højt
En anden metode til at få rolige stunder ind i dit barns hverdag er at lave vejrtrækningsøvelser. Når dit barn trækker vejret dybt og fokuserer på at trække vejret helt ned i maven, glemmer han/hun nemlig hverdagens stress og jag, og dermed tvinges kroppen til at slappe af.
I kan også lave en øvelse, der kaldes ”kropsscanning”. Dit barn skal ligge på gulvet eller sidde på en stol med lukkede øjne. Du skal nu hjælpe dit barn til at slappe af og afspænde i hele kroppen ved at guide dit barn igennem øvelsen og gennemgå alle kroppens dele en efter en. Tal i et roligt tempo og start med at få dit barn til at mærke sine fødder. Forsæt derefter til skinnebenet, læggen, knæet, låret og videre gennem hele kroppen, til du når hovedet. Hvis det er en hjælp, kan dit barn forestille sig, at han/hun trækker vejret igennem hver af kroppens dele.
3) En gåtur inden aftensmaden
Motion og fysisk aktivitet har en god effekt, hvis man oplever en stresset hverdag. Selvom det måske kan være svært at overskue at få presset motion ind i en travl hverdag, så er det en vigtig del for at få ro og velvære ind i sin hverdag. Fysisk aktivitet giver nemlig energi og overskud. Den fysiske aktivitet kan eksempelvis bestå af 20 minutters gåtur inden aftensmaden, hvor I kommer ud og får noget frisk luft og kan samle appetit til måltidet. Gåturen kan virke afstressende, og den kan hjælpe med at klare tankerne og give fornyet energi.
Dit barns maskine skal holde hele livet. Derfor er det vigtigt at gøre en indsats for, at stressniveauet holdes nede, så ragnarok udskiftes med rolige stunder.
Dette indlæg er skrevet med inspiration fra Forebyg Stress og Stressforeningen.