Fluesmækkeren
Fluesmækkeren er en sjov øvelse, hvor barnet får pulsen op, bliver stimuleret og lærer matematik på én og samme tid. I skal bruge noget papir og to fluesmækkere.
I forbereder legen ved at skrive forskellige tal på papirlapperne (I kan med fordel bruge post-its). Hæng papiret op på væggen og stil så hinanden regnestykker på skift. Fx ”Hvad er 7x9?”. Når regnestykket er blevet stillet, løber I om kap hen til væggen for at finde det rigtige resultat. Den, der først smækker tallet ”63” med fluesmækkeren, har vundet.
Skattejagt
Skattejagten appellerer både til barnets visuelle sans og nysgerrighed. Den kombinerer læring og bevægelse, der giver naturlige pauser mellem de forskellige faglige aktiviteter – og du kan afrunde skattejagten med en lille ”skattekiste”. Skattejagten kan med fordel foregå udendørs. Du kan tegne et skattekort med forskellige symboler, der anviser, i hvilken rækkefølge barnet skal finde de forskellige poster, og hvilke opgaver han/hun skal løse på de forskellige poster. Du kan tilpasse opgaverne efter de emner, dit barn har arbejdet med i skolen, de emner, barnet har særlig svært ved, eller blande emner på tværs af fag. Brug gerne mange billeder og tegninger som en del af opgaveløsningen; barnet kan tegne og skrive resultatet af et regnestykke på den første post, tegne pile mellem tal og værdier, der passer sammen, på den næste post og spille vendespil med billeder og ord (evt. på et fremmedsprog), der skal matche. Kun fantasien sætter grænser, og det behøver ikke at være tidskrævende at planlægge. Fire poster med et par opgaver kan være rigeligt, og du kan justere aktiviteterne undervejs.
Sjipning
Sjippetove kan være et effektivt redskab til at træne tabeller, men I kan også hoppe stavelser og stavning og meget mere. Bed fx barnet stave til ”motorcykel”, hvorefter barnet skal sige ”m-o-t-o-r-c-y-k-e-l” og hoppe for hvert bogstav. Bed bagefter barnet opdele ”motorcykel” i stavelser, så barnet nu siger ”mo-tor-cy-kel” og hopper for hver stavelse. I kan også sagtens bruge denne øvelse til at øve gloser og bøjninger på et fremmedsprog, tabeller eller noget helt tredje. Justér øvelserne, så de passer til dit barns energiniveau og behov.
Det er altid værd at eksperimentere med forskellige måder at lære på, og de tre øvelser her er blot få eksempler på, hvordan man kan skabe nye rammer for læring. Hvis du mangler inspiration, kan du altid gå på opdagelse i vores blogunivers, hvor vi løbende lægger nye indlæg op.