Elev der smiler til mentor
For forældre
Læsetid:
30. november 2023
Dalal
Mentor

Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd

Der er en sørgelig tendens i tiden til, at nyheder om børns mistrivsel og decideret skoleangst eller skolefobi optræder hyppigere og hyppigere. Der er ikke én entydig grund til de triste kendsgerninger, men sikkert er det, at det påvirker både børnene og deres forældre, men også klasselærere og -kammerater.

Man kan som forælder gøre brug af følgende råd for at give sit barn rum til skoleglæde, og eventuelt kan man ud fra rådene få idéer til yderligere tiltag, der egner sig til netop ens barn.

Råd 1 - Skab struktur i hverdagen

Børn har brug for nogle gentagelser i hverdagen, så de ikke behøver at bekymre sig unødigt om, hvad der skal ske, og hvad der forventes af dem. Det kan dreje sig om måltidstidspunkter, hvordan, hvornår og af hvem, de bliver transporteret til og fra skole af og tidspunkter, hvor de plejer at lave lektier, f.eks. før eller efter aftensmaden.

Det kan lyde banalt, men en overordnet struktur i hverdagen, gør det lettere for både barn og voksen at navigere og huske alt det, der skal nås. I en kaotisk hverdag, hvor dagene sjældent ligner hinanden, kan man let glemme ting og sager, simpelthen fordi man har for meget andet i hovedet. En struktureret hverdag giver vaner og dermed ro og rum til f.eks. en mere nærværende højtlæsning, inden barnet går i seng.

Råd 2 - Vis engagement, fascination og inddrag omverdenen

Dit barn ser op til dig som forælder, og den måde, du reagerer på, er ofte en pejlesnor for barnet til, hvordan de bør reagere og handle i lignende situationer. Man kan dermed allerede ved blot at tale ivrigt og engageret om barnets skoledage og aktiviteter i skolen skabe en forventningsglæde hos barnet.

På indkøbsturen med barnet kan man også f.eks. spørge, hvor meget tre mælkekartoner koster, hvis én koster 7,5 kr., (husk at det skal være let nok til, at barnet kan svare på spørgsmål, men stadig ikke så let, at han/hun slet ikke behøver tænketid). I barnets næste matematiktime, vil han/hun have fået en forståelse for, hvorfor det er vigtigt at lære matematik.

Det kan også være gavnligt indimellem at gå fra at være den kloge autoritet og voksne, der har svaret på alle spørgsmålene til at være opdagende og eksperimenterende sammen med barnet. Her kan en åben indstilling over for at lære nyt smitte af på barnet og skabe en sand motivation for at lære.

Råd 3 - Følg med i, hvad dit barn lærer

Husk at spørge ind til, hvad barnet lærer, både i skolen og, hvad der optager hende eller ham på f.eks. Ipad’en og tale nærmere om det. Herefter kan I f.eks. også tage på udflugter, der passer med, hvad barnet interesserer sig for, hvad enten det er på et historisk museum, en musikkoncert eller på biblioteket.

Det er også vigtigt at huske på, at barnets sociale velvære betyder meget for, hvor meget plads der er til at interessere sig for det faglige. Så hvis din søn eller datter lader til at have det dårligt i skolen, må du tale med klasselæreren, så han eller hun kan hjælpe med at finde ud af, hvad problemet kan være.

Alt i alt er budskabet, at en så vidt muligt sammenhængende og forudsigelig hverdag med plads og rum til fordybelse og læring er et godt udgangspunkt for at sikre et barns motivation og skoleglæde!

Jeg håber, at mine råd har inspireret dig til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at finde motivationen og skoleglæden!

Dalal, mentor
Dalal er en engageret mentor, der underviser både folkeskole- og gymnasieelever i matematik, dansk og tysk. Hun motiverer sine elever ved at overskueliggøre fagene og fremhæve deres spændende sider. Samtidig gør hun læringen til en leg, når hun bruger forskellige undervisningsformer, der er tilpasset den enkelte elevs behov og læringsstil.

For forældre | 8. september 2019
Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen
Det danske vejr forbindes ofte med lange og kolde regnvejrsdage, hvor ..
For forældre | 21. september 2023
Sådan motiverer du dit barn til læring
Motivation handler om at have lyst. Kunsten at optimere indlæring hand..
For forældre | 12. august 2018
Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse
..
For forældre | 15. september 2019
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det alf..
For forældre | 4. oktober 2022
5 gode råd til at hjælpe dit barn med at udvikle øget selvtillid og selvværd
Som ung er der mange idealer, man føler, man skal leve op til – ikke m..
For forældre | 2. november 2020
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
For forældre | 2. oktober 2023
10 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær
Har dit barn meget svært ved at koncentrere sig under lektielæsningen?..
For forældre | 6. marts 2017
Sådan roser du dit barn rigtigt?
Al ros er ikke god ros: Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfatte..
For forældre | 14. april 2019
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Påsken er over os, og det betyder masser af hygge. Men påsken kan også..
For forældre | 17. april 2019
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
For forældre | 20. maj 2019
Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien
Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.