Læs med her og få 4 råd til, hvordan du hjælper dit barn bedst muligt med sin eksamensangst og får skabt nogle gode eksamensoplevelser.
Angst eller blot nervøsitet?
Der er forskel på at opleve nervøsitet og angst. Den første hjælper faktisk dit barn i eksamenssituationen, mens den sidste hæmmer og måske endda risikerer at ødelægge eksamenen for dit barn.
Hvor nervøsiteten frembringer et skud adrenalin, der giver ekstra energi til at præstere, har angst nemlig den helt modsatte effekt. Den lammer og kan få hjernen til at lukke fuldkommen ned. Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn har eksamensangst, så læs indlægget: ”Tegn på at dit barn har eksamensangst”.
Heldigvis findes der flere ting, du kan gøre for at hjælpe dit barn ud af eksamensangsten. Her kommer 4 råd.
1) Forbered i god tid
Selv ved let eksamensangst er det en god idé at forebygge eksamensangsten i god tid. Det kan nemlig tage lang tid at ændre vaner og mønstre. Men jo mere krop og sind forberedes på situationen, jo nemmere vil kroppen have det med at præstere mest hensigtsmæssigt til eksamenen.
Du kan eksempelvis tage en snak med dit barn, hvor I kan tale eksamenssituationen igennem og få sat ord på, hvad der er svært. Det er også en god idé at råde dit barn til at begynde sin eksamensforberedelse i god tid, da det kan skabe ro i maven at vide, at man har styr på det faglige og har god tid til at forberede sig.
2) Visualisér situationer
Det er en god idé at visualisere eksamenssituationen med dit barn. Måske har han/hun en forestilling om, at lærer og censor sidder på den anden side af det grønne bord og bare venter på ”at slagte en”, eller måske har dit barn et billede af, at klappen går ned. Væn i stedet dit barn til at forestille sig gode ting ved eksamenen, som for eksempel at lærer er en hjælpende hånd, eller at dit barn selvsikkert svarer på censors opklarende spørgsmål. Gør det gerne flere gange – og med forskellige scenarier.
I kan eventuelt også øve eksamenssituationen, hvor I lader som om, at du er lærer, og dit barn er eksaminand. Hvis dit barn skal holde et oplæg til sin eksamen, giver det også mulighed for at øve oplægget en ekstra gang, hvor det føles mere naturligt, frem for selv at stå foran spejlet med talepapiret.
3) ”Hvad er det værste, der kan ske?”
Spørg dit barn, hvad han/hun mener, er det værste, der kan ske til eksamenen. Brug gerne lidt tid på at tale det igennem og bed eventuelt dit barn om at skrive sine tanker ned. Derefter kan du stille dit barn spørgsmålet: ”Hvor sandsynligt er det, at det værste sker?” Selvom dit barn forestiller sig en masse scenarier af, hvad der kan gå galt til eksamenen, er det langt fra ensbetydende med, at det rent faktisk sker. Få dit barn til at svare på, hvor sandsynligt det er på en skala fra 0-100.
Denne øvelse kan være med til at skabe nogle rationelle tanker omkring eksamenssituationen.
4) Hold styr på vejrtrækningen
Vejrtrækningsøvelser kan hjælpe med at finde ro både før og under eksamenen.
Når eksamensangsten rammer, har man en tendens til at hyperventilere eller holde vejret. Det betyder, at man ikke får nok ilt til hjernen, og man kan føle sig lidt svimmel og have svært ved at tænke klart. Mind dit barn om at trække vejret dybt ned i maven. Når dit barn fokuserer på at trække vejret dybt, glemmer han/hun ofte de angstfyldte tanker, og dermed tvinges kroppen til at blive mere rolig.
Selvom dit barn har forberedt sig og fulgt alle råd til at slippe for sin eksamensangst, så kan man nok ikke helt undgå at opleve lidt svedige håndflader og sommerfugle i maven, når man skal til eksamen. Hvis dit barn oplever det, skal han/hun ikke gå i panik, men i stedet sende positive tanker til sommerfuglene og tænke på, at de faktisk hjælper hjernen med at pumpe adrenalin ud i kroppen, som gør kroppen klar til at præstere sit bedste.
Ovenstående indlæg er skrevet med inspiration fra diverse autoriserede psykologer, der arbejder med behandling af eksamensangst.