Elev der sidder og arbejder med dagens lektier
Pernille Petersen
Kommunikationsmedarbejder
Indholdsfortegnelse SRP & Skriftlige Opgaver 16. januar 2020 Læsetid: 10 min.

Er du opmærksom på disse ting ved den nye SRP?

Den største forskel ved den nye SRP er, at den skriftlige opgave skal forsvares mundtligt. Dermed ligner den nye SRP de prøveformer, man kender fra universiteternes større opgaver med mundtligt forsvar. I dette blogindlæg vil vi forsøge at gøre dig klogere på, hvad du skal være særligt opmærksom på ved den nye SRP-form.

Det mundtlige forsvar

Som afslutning på SRP-forløbet skal du til en mundtlig eksamen, hvor du i en kort præsentation skal præsentere dit arbejde og de vigtigste konklusioner fra din skriftlige opgave.

Efter din præsentation har du en faglig samtale med lærer og censor om dit projekts indhold. Her vil lærer og censor stille spørgsmål til projektet, og du vil højst sandsynligt blive spurgt ind til metode og videnskabsteoretiske overvejelser i forbindelse med dit projekt.

Under den mundtlige eksamen skal der være tid til, at I kan nå omkring begge de fag, du har valgt til din SRP. Forløbet giver dig mulighed for at vise, at du kan arbejde tværfagligt og opnå et fagligt og effektivt samspil mellem de to fag, du har valgt i din SRP.

Eksaminationen varer ca. 30 minutter, hvoraf din præsentation må maks. udgøre 10 minutter.

Da du skal op i din skriftlige opgave, gives der ingen forberedelsestid. Det betyder, at når du har afleveret den skriftlige opgave, så har du tiden, fra du har afleveret, til du skal op til den mundtlige eksamen, til forberedelse af det mundtlige forsvar. Brug derfor tiden fornuftigt.

Gode råd til den mundtlige eksamen

Hvis du er meget nervøs inden din eksamen, så kan du med fordel læse om eksamensangst og få flere råd til at få styr på din nervøsitet.

Du kan læse mere om at forberede dig til den mundtlige eksamen her.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du laver et talepapir til SRP, så har vi samlet vores bedste råd lige her.

Hav styr på dine metoder

Det er ikke et krav, at din skriftlige opgave skal indeholde videnskabsteoretiske og metodiske overvejelser, men det kan være en god idé at have et sådant afsnit, da metode og videnskabsteori er noget, du højst sandsynligt vil blive hørt i til den mundtlige eksamen.

Hvis du allerede i din skriftlige opgave har et afsnit, hvor du har gjort dig tanker om netop metode og videnskabsteori, er du et skridt foran, og du kan føle dig godt forberedt til den mundtlige eksamen.

I løbet af din gymnasietid har du helt sikkert beskæftiget dig med basal videnskabsteori og metode, fx i dansk-historieopgaven i 1.g og i studieretningsopgaven i 2.g. Hvis det alligevel er lang tid siden, så hør dine vejleder(e) om forslag til metode. Der er forskellige metoder alt afhængigt af, om du skriver inden for det humanistiske, samfundsvidenskabelige eller naturvidenskabelige område.

Et innovativt element

Som noget nyt er det også en mulighed, men ikke et krav, at din SRP kan indeholde "innovation". Det betyder, at du på baggrund af et problem skal udarbejde et innovativt løsningsforslag.

Hvis du vælger at have innovation med i dit projekt, skal du også lave et skriftligt produkt, som fagligt dokumenterer arbejdet. Det innovative løsningsforslag skal udvikle en løsning på et problem. Problemet kan være fagligt, alment, konkret og/eller autentisk. At udforme et innovativt løsningsforslag betyder, at dit forslag har værdi for andre og tilfører den konkrete sammenhæng noget nyt.

Hvis du overvejer at skrive en SRP, som skal indeholde innovative løsningsforslag, kan du med fordel inddrage din(e) vejleder(e) i din tankeproces.

I boksen kan du se, hvad din opgave bliver bedømt på.

Den mundtlige del bliver bedømt på:

  • Den mundtlige præsentation af projektet og dets vigtigste konklusioner
  • Faglig indsigt og fordybelse i den faglige dialog samt kombination af viden fra indgående fag
  • Eksaminandens evne til at foretage metodiske, tværfaglige og basale videnskabsteoretiske overvejelser i forbindelse med projekter og valg af indgående fag, herunder argumentation for eventuelt valg af ét fag

Den skriftlige del bliver bedømt på:

  • Om opgaveformuleringen er besvaret
  • Relevant udvælgelse, anvendelse og kombination af viden og metoder fra indgående fag
  • Den faglige indsigt og fordybelse ved at beherske relevante faglige mål i indgående fag og ved at sætte sig ind i relevante nye faglige områder
  • Anvendelse af relevant materiale
  • Den faglige formidling og fremstillingsform

Vis mere

Held og lykke med din SRP!

Vi håber, at du efter at have læst dette blogindlæg føler dig lidt bedre klædt på til at skrive din SRP. Du skal tænke på, at du har været til flere mundtlige eksamener før, så hvis du bare bruger erfaringerne, som du har fået fra disse, så skal du nok komme igennem dit projekt – som nu også indeholder et mundtligt forsvar!

Nogle gange kan en mundtlig eksamen faktisk være til din fordel, fordi du får mulighed for at uddybe, hvis der er noget, din lærer og censor ikke helt har forstået i din skriftlige opgave. Samtidig får du med den mundtlige eksamen også virkelig mulighed for at shine og være ekspert på et område, som du har brugt lang tid på at sætte dig ind i.

Vi ønsker dig al held og lykke med din SRP!

Har du brug for hjælp til din SRP?

Det kan være noget af en mundfuld at skrive et stort, selvstændigt projekt – særligt når man også skal forsvare det mundtligt. MentorDanmark har de seneste år hjulpet rigtig mange 3.g’ere med deres projekter – og vi kan også hjælpe dig.

Ring til os på 61 61 77 77 eller skriv dit nummer her og bliv kontaktet for en uforpligtende snak om mulighederne for et SRP-forløb.

SRP & Skriftlige Opgaver

Se alle

SRP-emner og -fag
Hvad kan man skrive SRP om? Og hvilke fag skal man vælge? Få ideer her..
Guide til SRP | Alt du skal vide om dit studieretningsprojekt
Her får du en guide til din SRP, så du kan komme godt fra start...
Gode råd til din SRP - valg af fag, emne og research
Her får du nogle gode råd til, hvordan du træffer beslutningerne til d..
10 gode råd til din SRP-periode
SRP-opgaven virker skræmmende for mange gymnasieelever - Her får du 10..
Sådan tilrettelægger du bedst din SRP-proces
Igennem et antal vejledninger har du mulighed for at stille spørgsmål ..
Sådan får du mest muligt ud af din skriveperiode
Her er en guide til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af din skri..
Sådan kommer du bedst i gang med din SRP
Her får du et par tips til, hvordan du kommer bedst fra start!..
5 gode råd til skrivedagene under din SRP
Lav en tidsplan over dine skrivedage, så du ved, hvad du skal nå, og h..
5 gode råd til opbygningen af din SRP
Når du skriver din SRP, er det vigtigt, at du har styr på formen.  Du ..
Sådan finpudser du sproget i din SRP-opgave
Når du afleverer dit studieretningsprojekt på gymnasiet, vurderes din ..
Sådan kommer du sikkert gennem skriveperioden
Her er 6 gode råd, som nok skal få dig sikkert gennem skriveperiode...
Sådan skriver du en god problemformulering
Problemformuleringen beskriver, hvilket emne du ønsker at arbejde med...
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.