Caroline Froulund
Mentor
Indholdsfortegnelse Tysk 6. juni 2024 Tilmeld nyhedsbrev

Tysk oversættelse - 10-trins guide til dig, der skal oversætte en tekst til tysk

Det kan virke uoverskueligt, når du skal oversætte en hel tekst fra dansk til tysk. Det er svært at finde et godt sted at starte, og der er mange ting, du skal være opmærksom på. Her får du en guide med 10 tips til, hvordan du kan gribe din næste tysk oversættelse an.

Tag en sætning ad gangen

Tag en hel eller en halv sætning ad gangen og fokusér på den. Du kan hurtigt miste overblikket, hvis du forsøger at komme igennem hele teksten på en gang.

Oversæt de svære ord først

Det kan være nemmere at oversætte en sætning, hvis du er starter med de svære ord. Start med at oversæt de 2-3 sværeste ord i sætningen og tag den derfra. Så har du udgangspunktet for din sætning og kan måske oversætte de resterende ord, uden at du behøver at slå dem op i ordbogen.

Pas på med at blive for tekstnær

Tysk og dansk er to meget forskellige sprog. Derfor kan du ikke regne med, at du kan oversætte direkte fra tysk til dansk. Det er ikke alle ord eller vendinger, der kan oversættes ordret fra dansk till tysk og stadig give mening. Derfor er det en god idé, at du ikke bliver for optaget af, at det skal være en direkte oversættelse, men er opmærksom på, at nogle sætninger eller ord måske skal stå lidt anderledes på tysk end på dansk.

Du kan risikere at gå i stå, hvis du er for optaget af, at teksten skal ligne den danske på en prik.

Brug ordbogen til din fordel

Værktøjer som ordbogen.com, Gyldendals ordbog eller lignende er gode redskaber, når du skal oversætte en tekst. Når du slår et ord op, vil der ofte komme forslag til, hvordan du kan bruge ordet i en sætning. Det kan hjælpe dig til at få ordet sat korrekt ind i den sætning, du er i gang med at oversætte.

Desuden har ordbøgerne gode bøjningsskemaer, der gør det overskueligt at finde frem til, hvilken artikel, der eventuelt skal foran ordet, eller hvordan det skal bøjes i din sætning.

Brug de korrekte artikler

Der skal artikler foran både bestemte og ubestemte navneord. Det er vigtigt, at du tjekker, om du har indsat den korrekte artikel, og at du faktisk har sat en artikel foran dit navneord. Her skal du holde øje med køn, tid og person. Hvis du er i tvivl om, hvordan du finder frem til den korrekte artikel, kan du læse mere i denne artikel om den bedste artikel i tysk. 

Husk kasus!

Udover, at du skal huske dine artikler, skal du også huske at tjekke kasus. Ords artikler er afhængige af, hvor i sætningen, de skal stå. Du kan hurtigt miste blikket for det, når du sidder med en lang tekst, der skal oversættes. Derfor er det smart, at du tjekker kasus igen, når du er helt færdig med din tekst.

Det kan du gøre ved at lave en sætningsanalyse af alle dine sætninger med kryds, bolle og trekant, når du er færdig med at oversætte. Læs mere om, hvordan du får helt tjek på tysk kasus, og hvordan du bruger den her.

Er ordstillingen rigtig?

En af de måder, hvor tysk virkelig adskiller sig fra dansk, er ordstillingen. I nogle sætninger, skal udsagnsordet om og stå helt bagerst i sætningen. Nemlig i de sætninger, vi kalder ledsætninger (eller bisætninger.) I disse sætninger skal udsagnsordet om bagerst i sætningen, selvom vi ikke gør sådan på dansk. Derfor er det vigtigt, at du analyserer dig frem til, hvilke af dine sætninger, der er ledsætninger. Det kan du gøre ved at spørge dig selv ’kan denne sætning stå alene?’ Hvis ikke den kan, er det som regel en bi- eller ledsætning, og så skal udsagnsordet altså helt om bagved.

For eksempel som her:

Jeg spiser slik, fordi jeg elsker det.

Her er ’fordi jeg elsker det’ ledsætningen, fordi du ikke ville kunne sige ’fordi jeg elsker det’ uden også at sige ’jeg spiser slik.’ Du ville godt kunne sige ’jeg spiser slik’ uden at sige andet, og derfor er det en hovedsætning.

Derfor ville oversættelsen af denne sætning være:

Ich esse Süßigkeiten, weil ich es liebe.

Her kommer ‘liebe’ altså helt om bagerst i sætningen, fordi sætningen ’fordi jeg elsker det’ er en ledsætning.

Er verbet bøjet, som det skal?

Verber – eller udsagnsord – skal bøjes på tysk. Man bøjer dem efter tid og person. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at verberne er bøjet korrekt. Derfor skal du altid holde øje med, hvad der står foran verbet, da det er det, der afgør, hvordan verbet skal bøjes.

Du skal kigge på, hvilken tid, det står i, og om det er 1., 2. eller 3. person, samt om det står i ental eller flertal.

Herefter kan du tjekke et bøjningsskema – for eksempel i ordbogen – og se, hvordan verbet skal bøjes.

For eksempel som i sætningen her: 

Hun spiser slik

Her er ’spiser’ verbet. ’Spiser’ skal bøjes efter ’hun,’ fordi det er ’hun,’ der gør noget – altså i dette tilfælde spiser hun.

Så du skal vurdere, hvilken person ’hun’ er, samt hvilken tid ’spiser’ står i. ’Spiser’ står i nutid, og ’hun’ er 3. person ental. Derfor kan jeg nu kigge i mit bøjningsskema og finde ud af, hvordan ’spiser’ skal bøjes på tysk.

Husk også at tjek, om det er et regelmæssigt eller uregelmæssigt verbum, da bøjningen også afhænger af det.

Husk de små ting

På tysk skal navneord altid stå med stort. Tjek det, inden du afleverer din oversættelse. Tjek også, om du har fået stavet alle ordene helt korrekt. Det kan smutte en gang imellem, når man arbejder med et fremmedsprog.

Pas på med oversættelsesværktøjer

Det kan være fristende at slå en sætning op steder som google oversæt, men det er ikke altid, at google oversæt har ret i sine oversættelse i forhold til grammatik. Derfor er det ikke den bedste måde at oversætte sætninger på, og det er ikke smart at tage en sætning direkte fra google oversæt og kopiere ind i din oversættelse.

Prøv i stedet at bruge tipsene fra denne guide eller spørg om hjælp.

Gennemgå gerne denne liste, når du er færdig med din oversættelse og se, om du har fået alle punkterne med. Held og lykke!

Tysk

Se alle

5 idéer til at hjælpe dit barn med tysk
Mange børn synes, at tysk er et svært sprog. Hjælp dit barn - helt ude..
Kasus på tysk
Den tyske kasus er kompliceret. Læs med her og få styr på reglerne!..
Den bestemte artikel i tysk
Artikler er noget af det, de fleste danskere har svært ved, når de ska..
Det tyske alfabet
Det tyske alfabet er grundstenene for det tyske sprog...
Genitiv på tysk
Genitiv på tysk kan være kompliceret, men det er absolut ikke umuligt ..
Lær de forskellige måder at sige hej og farvel på tysk
At lære at sige hej og farvel på tysk danner rammen for din samtale og..
Klokken på tysk
Kan du godt klokken på dansk, men ikke på tysk? Her gennemgår vi klokk..
Måneder og årstider på tysk
Læs med her og få styr på månederne og årstiderne på tysk...
Hvad er de tyske præpositioner?
Hvad er de tyske præpositioner? Hvordan bruger man dem? Alle disse spø..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.