Isabella Arnsted
Mentor
Indholdsfortegnelse Tysk 28. juni 2024 Tilmeld nyhedsbrev

Lær de forskellige måder at sige hej og farvel på tysk

At kunne kommunikere på tysk kan være vigtigt grundet flere årsager, afhængig af ens formål med samtalen. Tyskland er en af verdens største økonomier og en vigtig global handelspartner, hvorfor mange internationale virksomheder har forbindelser i Tyskland. Derudover er tysk et af de mest talte sprog i Europa, og derfor kan det være nyttigt for internationale relationer at kunne kommunikere på tysk.

At lære at sige hej og farvel på tysk danner rammen for din samtale. Det skaber et positivt førstehåndsindtryk, det viser respekt og kan efterlade et indtryk hos den tysktalende. Derudover er det smart at kunne sige ordentligt hej og farvel, hvis du fx er til en tyskeksamen, da det viser, at du har sat dig grundigt ind i sproget og kulturen. Der er nemlig mange forskellige måder, som du kan sige hej og farvel på. Denne artikel fører dig igennem nogle af de mest gængse brug af hej og farvel.

Hvorfor er tysk vigtigt?

Som før beskrevet, har Tyskland en central plads i den globale handelsøkonomi, og der er mange, der taler sproget. Derudover er der også mange lande, som taler tysk, men ikke taler særlig godt engelsk, hvorfor det kan være svært at kommunikere. Det er en god ide, hvis du ønsker at rejse til eller arbejde i tysktalende lande, at du danner dig et overblik over sprogets mange facetter. Generelt bliver tysktalende begejstrede, når de møder turister, der kan formulere sig på tysk – om dette er flydende eller gebrokkent.

Nedenfor kan du se et skema over de lande, der taler tysk. Der er også en række andre tysktalende samfund i verden, hvorfor tysk også går ud over grænserne i visse europæiske områder.

LandOfficielt sprogØvrige sprog
Tyskland
Tysk

ØstrigTysk

Slovensk, Kroatisk, Ungarnsk, Serbisk, Tyrkisk

LiechtensteinTysk

LuxenbourgTyskLuxembourgsk, Fransk
SchweizTyskFransk, Italiensk, Retoromansk

Hej på tysk

Du tænker sikkert; hvorfor er det relevant at skrive en hel artikel om, hvordan man siger hej og farvel på tysk? Svaret er: Der er flere måder at sige hej og farvel på, end det er muligt at tælle. Det tyske sprog varierer nemlig fra kontekst til kontekst, det vil sige, at der både er formelle og uformelle måder at kommunikere på. Derfor er der måder, man kan sige et formelt og simpelt hej på, men der er også uformelle måder, og der er også regionale forskelle. Artiklen her har til formål at lære dig de mest anvendte og nyttige vendinger.

 1. Hallo: Hej.

Hallo er den mest simple måde at sige hej på tysk. Det er en venlig hilsen, der kan bruges i alle de forskellige regioner, og indeholder både formelle og uformelle konnotationer. På den måde et meget universelt hej.

 1. Guten Tag: Goddag.

Guten betyder god på dansk, og Tag betyder dag, derfor goddag. Guten Tag er relativt formelt at bruge, og man bruger det på samme måde, som man gør i Danmark, det vil sige, at omkring middagstid til og med klokken seks om aftenen, så siger man guten Tag. Mere uformelt, kan du nøjes med bare at sige Tag.

Før middag siger man guten Morgen (godmorgen), og efter klokken seks om aftenen siger man guten Abend (godaften).

Husk, at hvis du skal skrive en af ovenstående vendinger, skal dit substantiv (Tag, Morgen, Abend) altid stå med stort begyndelsesbogstav.

 1. Hi: Davs eller halløj

Hi er en uformel og afslappet tysk hilsen, som primært bliver brugt blandt den yngre generation i Tyskland. Man bruger det ofte i afslappede sociale sammenhænge fremfor mere professionelle situationer.

 1. Was ist los?: Hva’ så?

Was ist los? betyder ”hvad sker der”, men bruges på samme måde, som vi ville sige hva’ så på dansk. Denne vending er også afslappede måder at hilse andre på, hvor det særligt er ens nære relationer, man anvender sådanne vending med.

 1. Moin: Godmorgen/hej.

Hvis du synes, at moin virker genkendeligt, så er det fordi, vi også bruger dette ord i Danmark. Ordet er særligt udbredt i Syd- og Sønderjylland. Moin er en mere uformel hilsen, som både benyttes i Tyskland og Østrig, og betragtes som en afslappet måde at sige både godmorgen men også hej på. Bruges i Nordtyskland.

 1. Servus: Til tjeneste!

Servus er en uformel hilsen, der både bruges i Tyskland og Østrig. Det betragtes som en afslappet måde at sige hej på, da servus er en form for slang. Man kan også bruge servus til at sige farvel. Bruges særligt i Bayern.

Farvel på tysk

 1. Auf Wiedersehen: På gensyn eller vi ses senere!

Auf Wiedersehen er nok den mest udbredte måde at sige farvel på tysk. Vendingen betragtes som en formel måde at sige farvel på, hvorfor du både kan bruge den i uformelle og professionelle situationer.

 1. Tschüss: Farvel

Tschüss er også en meget udbredt måde at sige farvel på. Ordet betragtes som en afslappet måde at sige farvel på, som oftest bruges i uformelle situationer.

 1. Ciao: Hejhej!

Ciao bliver anset som slang, da ordet er hentet fra det italienske sprog. Det bliver derfor betragtet som en uformel og afslappet afsked.

 1. Bis bald/dann/später: Indtil da, indtil senere, vi ses senere.

På tysk kan du sige bis bald, bis dann og bis später som en måde at sige, at vi ses snart igen på. Alle vendinger betragtes som en uformel måde at tage afsked på. Bis betyder ”indtil”, og ”bald”, ”dann”, ”später” er alle synonymer for senere.

 1. Alles klar: Alle klar?

Alles klar er en afsked, hvor man har afstemt et eller andet undervejs i samtalen. Det er en høflig måde at afslutte en samtale på, men man plejer at følge denne afsked med et ”tschüss!”.

 1. Schönen Tag: God dag!

Schönen Tag bruges til at sige ”du må have en god dag!” som afsked. Mere grammatisk korrekt ville være at sige ”Schönen Tag noch”, fortsat god dag men du kan sagtens udelade noch. Du kan også sige Schönen Wochenende som afsked, der betyder ”god weekend”. Det er derfor en universel og venlig afsked.

 1. Gute Nacht: Godnat

Gute Nacht anvendes på tysk, når man skilles om aftenen, ligesom man ville gøre i Danmark. Hvis du undrer dig over, hvorfor det er ”gute Nacht”, når det var ”guten Morgen”, så er det fordi, Nacht er femininum, hvorimod Morgen og Tag er maskulinum, hvorfor gut bøjes forskelligt.

Tips

Hvis du bliver i tvivl om, hvornår du skal bruge hvilken vending, så anbefaler vi, at du anvender en af de mere formelle hilsner, hvis du er til en tyskeksamen. Når du går ind i dit eksamenslokale, kan du med fordel begynde med at hilse dem ved at sige ”Guten Tag, ich heiße…”. Så har du allerede vist, at du har et kendskab til det tyske sprog. Du kan også sagtens sige ”Tschüss” som farvel, selvom dette er uformelt – det viser, at du kender til den tyske kultur, da tschüss er en meget udbredt afsked.

Tysk

Se alle

5 idéer til at hjælpe dit barn med tysk
Mange børn synes, at tysk er et svært sprog. Hjælp dit barn - helt ude..
Kasus på tysk
Den tyske kasus er kompliceret. Læs med her og få styr på reglerne!..
Den bestemte artikel i tysk
Artikler er noget af det, de fleste danskere har svært ved, når de ska..
Det tyske alfabet
Det tyske alfabet er grundstenene for det tyske sprog...
Genitiv på tysk
Genitiv på tysk kan være kompliceret, men det er absolut ikke umuligt ..
Klokken på tysk
Kan du godt klokken på dansk, men ikke på tysk? Her gennemgår vi klokk..
Måneder og årstider på tysk
Læs med her og få styr på månederne og årstiderne på tysk...
Hvad er de tyske præpositioner?
Hvad er de tyske præpositioner? Hvordan bruger man dem? Alle disse spø..
Tysk oversættelse: 10 tricks til dig, der skal oversætte en tekst til tysk
Læs med her, hvis du vil have tips og tricks til, hvordan du oversætte..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.