Tysk
Læsetid: 10 min.
22. august 2023
Katinka Holme Pedersen
Mentor

Hvordan bruger man genitiv på tysk?

Genitiv på tysk kan være kompliceret, men det er absolut ikke umuligt at lære. Uanset om du er begynder eller en garvet tysk-talende, kan du bruge denne artikel og forbedre din sprogfærdighed.

Kasus på tysk

På tysk fylder kasus en del i sproget. Kasus er et udtryk for et ords syntaks, dvs. hvilken rolle eller funktion ordet har i sætningen. Som dansker kan det være svært at sætte sig ind i, fordi kasus ikke fylder lige så meget på dansk.

Når man taler om kasus, bruger man kasusskemaer. Der er to man ofte bruger på tysk, som er skemaerne over artikler:

Den bestemte artikelMaskulinum (m) singularis
Femininum (f) singularis
Neutrum (n) singuralis
Pluralis (pl.)
Nominativ
Der
Die
Das
Die
Akkusativ
Den
Die
Das
Die
Genitiv
Des
Der
Des
Der

Dativ
Dem
Der
Dem
Den
Den ubestemte artikelMaskulinum (m) singularisFemininum (f) singularis
Neutrum (n) singuralis
Pluralis (pl.)
Nominativ
Ein
Eine
Ein
Keine
Akkusativ
Einen
Eine
Ein
Keine
Genitiv
Eines
Einer
Eines
Keiner
Dativ
Einem
Einer
EinemKeinen

Det ene skema er en oversigt over den ubestemte artikel, og den anden er over den bestemte. Som I kan se, har den bestemte og den ubestemte artikel nogenlunde matchende endelser, så man behøver ikke at lære begge skemaer udenad. Derudover bliver der brugt ‘keine’ som eksempel i pluralis (flertal) i den ubestemte artikel, da ‘ein’ ikke kan sættes i flertal og da ‘ein’ og ‘kein’ følger de samme regler – bare sæt et ‘k’ foran.

I denne artikel vil vi kigge på den kasus, som hedder ‘genitiv’. Du kan også læse om de øvrige kasus og/eller køn på tysk.

Forskellen på genitiv på dansk og på tysk

Genitiv er en kasus, man bruger, når der er et udtryk for ejerskab. På dansk bruger man som regel en -s endelse, f.eks.:

Mors gave

Vi har også en apostrofendelse, hvis ordet eller navnet slutter på s, z eller x, f.eks.:

Max’ ven

Sidst med ikke mindst har vi blandingen, som vi bruger ved forkortelser uden punktum (bortset fra dem, som slutter på s, z eller x, de følger ovenstående regel):

USA’s militær

De tre eksempler, er noget vi kalder genitivkonstruktioner, altså måder vi viser, at nogen ejer noget. Alle de genitivkonstruktioner er også noget, der bliver brugt på tysk, og er desuden dem, som bliver brugt oftest (heldigvis for os danskere).

Derudover, findes der en fjerde genitivkonstruktion. Det er her, vores tyske artikler kommer på spil. Det er en konstruktion, som vi ikke bruger på dansk, men den bliver brugt på andre sprog, f.eks. engelsk. På engelsk bruger man ordet ‘of’, f.eks. kan ‘pigens gave’ oversættes til ‘the gift of the girl’. Det lyder meget formelt, og bliver som regel oftest brugt i titler eller dramatiske filmscener – og det er det samme på tysk. Det er altså en konstruktion, man bruger rimelig sjældent, men den er stadig værd at kende til. Mens der kun er det ene ord på engelsk, er der 4 artikler på tysk, man kan bruge.

Genitivartiklen på tysk bøjes efter køn, tal og bestemthed - og bøjes desuden efter ejeren i sætningen, og ikke genstanden. F.eks. hvis vi skal oversætte ‘pigens gave’, er det ‘pigen’, der er ejeren, så vi skal derfor finde køn, tal og bestemthed ud fra det ord.

Ordstillingen er også anderledes, når vi bruger denne genitivkonstruktion. Med -s endelsen har vi ejeren først og derefter genstanden, men når vi bruger denne type genitivkonstruktion, så kommer genstanden først og ejeren til sidst, ligesom det ses i det engelske eksempel.

I næste afsnit vil vi gennemgå en oversættelse, hvor der er brug af den bestemte artikel, og derefter vil vi gennemgå en sætning med den ubestemte artikel.

Genitiv konstruktion med en bestemt artikel

I det her afsnit vil vi gå ud fra sætningen:

Pigens gave

Ejeren er ‘pigen’, så derfor går vi ud fra det ord. Det første vi skal gøre, er at tjekke bestemtheden. Vi ved, det er en bestemt pige, da vi ikke bare taler om en tilfældig pige, men pigen.

For at finde tal (ental/flertal), må vi kigge på, hvor mange der er. Der er kun tale om en enkelt pige, så derfor er det singularis (ental).

Sidst, kan vi finde både oversættelse og køn i en ordbog. Når man slår ‘pige’ op, kan man se, at oversættelsen er ‘Mädchen’, og at kønnet er neutrum (som indikeret ved det lille n ved siden af oversættelsen).

Vi skal altså finde artiklen, som er bestemt, singularis og neutrum. For at finde vores artikel, må vi hive vores bestemte artikler frem.

Den bestemte artikelMaskulinum (m) singularisFemininum (f) singularis
Neutrum (n) singuralis
Pluralis (pl.)
Nominativ
Der
Die
Das
Die
Akkusativ
Den
Die
Das
Die
Genitiv
Des
Der
Des
Der
Dativ
Dem
Der
Dem
Den

Artiklen ud for genitiv og neutrum (n) er ‘des’.

Gave på tysk hedder ‘Geschenk’, og vi får derfor oversættelsen (husk at ordstillingen skal være omvendt fra den danske sætning, når vi bruger den her type genitiv konstruktion):

Geschenk des Mädchen

Genitiv med ubestemt artikel

Nu vil vi kigge på en sætning, som ikke er bestemt men ubestemt. Genitivartiklen bøjes stadig efter køn og tal (og bestemthed), ligesom før. Her vil vi kigge på sætningen:

En mands barn

Ligesom før, bøjer artiklen sig efter ejeren – her er det ‘mand’. Der er kun tale om en enkelt mand, så derfor skal vi bøje artiklen efter singularis. Mand oversættes til ‘Mann’ og er kønnet maskulinum (som indikeret ved det lille m ved siden af oversættelsen).

Dertil finder vi artiklen ‘eines’ i vores skema:

Den ubestemte artikelMaskulinum (m) singularisFemininum (f) singularis
Neutrum (n) singuralis
Pluralis (pl.)
Nominativ
Ein
Eine
Ein
Keine
Akkusativ
Einen
Eine
Ein
Keine
Genitiv
Eines
Einer
Eines
Keiner
Dativ
Einem
Einer
Einem
Keinen

Barn oversættes til ‘Kind’, og vi får derfor vores endelige oversættelse:

Kind eines Mann

Opsummering på genitiv på tysk

  • Genitivkonstruktioner er måder, vi viser ejerskab i vores sprog
  • Den mest almindelige genitiv konstruktion på tysk er -s endelsen, ligesom på dansk
  • Den ‘formelle’ genitivkonstruktion bruger artikler og bestemmes ud fra ejerens køn, tal og bestemthed
  • Den formelle genitiv konstruktion bytter om på ordstillingen, så det bliver genstand-artikel-ejer, i stedet for ejer-s-genstand
Tysk | 12. oktober 2021
5 idéer til at hjælpe dit barn med tysk
Mange børn synes, at tysk er et svært sprog. Få her 5 idéer til at hjæ..
Tysk | 11. august 2023
Kasus på tysk
Den tyske kasus er kompliceret. Det er et vigtigt grammatisk element i..
Tysk | 9. august 2023
Den bestemte artikel i tysk
Artikler er noget af det, de fleste danskere har svært ved, når de ska..
Tysk | 22. august 2023
Det tyske alfabet
Det tyske alfabet er grundstenene for det tyske sprog, og det er derfo..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.