Sara
Mentor
Indholdsfortegnelse For forældre 13. juni 2019 Tilmeld nyhedsbrev

Sådan hjælper du dit barn med eksamensforberedelsen

Eksamensforberedelsen. Tiden der kan sætte selv de mest engagerede og velforberedte elever ud af kurs.

Tiden op til eksaminerne kan være svær. Den er ofte fyldt med forventninger, pres og skam over alt det, man måske ikke fik nået eller det, der ikke lige forløb på den måde, man havde troet.

De fleste forældre vil naturligt gøre alt for deres børn, herunder hjælpe dem bedst muligt igennem den pressede periode. Spørgsmålet er så bare, hvordan man rent faktisk gør det?

Planlæg

Tiden til eksamensforberedelsen er altid knap, og man kan aldrig nå at gennemgå hele pensum. Et godt redskab i forbindelse med dette er at hjælpe sit barn med at danne sig et overblik og lave en realistisk tidsplan. Hvor lang tid har du at forberede dig? Hvilke ting vil du gerne nå? Hvilke ting føler du dig mindre kompetent i?

En realistisk tidsplan og et godt overblik er essentiel til alle eksaminer. Det nytter ikke, at man to dage inden samfundsfagseksamen begynder at genlæse alle 23 kapitler i grundbogen – Det kan man ganske enkelt ikke nå.

Brugen af pauser

Hvad end dit barn sidder derhjemme midt i forberedelsen til en 24 timers eksamen eller i 15 minutters forberedelse i klasselokalet, eller måske endda bare forsøger at få indhentet det sidste mellem eksaminerne, så er det vigtigt at gøre brug af pauser. Dette kan ikke understreges for meget!

Bonus tip: Det at komme lidt væk fra materialet øger faktisk også sandsynligheden for, at man genererer nye ideer og får mulighed for at se tingene på en ny måde.

Vores hjerner er nu engang bygget sådan op, at de har behov for hvile, hvorfor man ikke kan bruge alle timer i døgnet på eksamensforberedelse. Det er derfor vigtigt at kunne aflæse sit barns behov og være med til at sørge for, at barnet får afholdt nogle pauser. Hvad end pauserne er at løbe en tur, så man kan få noget luft, eller bare komme ud i stuen og snakke om noget andet, er op til jer.

Personligt kan jeg fortælle, at jeg til min sidste eksamen på gymnasiet var blevet så nervøs i forberedelsen derhjemme, at jeg ikke kunne få fremstammet et eneste ord af mit oplæg. Efter at have snakket med mig og hørt min frustration sendte min far mig ud på en løbetur, hvorefter jeg blev meget mere afslappet og fik brugt noget af alt den energi og nervøsitet, der havde bygget sig op. Dette eksempel fra mit eget liv illustrerer også, hvor vigtigt pauser er. Bare det at få holdt en pause gav mig mulighed for at forny min energi - og præstere bedre.

Hele året

Selvom dit barn måske står i en eksamensforberedelse lige nu – eller måske lige om lidt, så er det vigtigt at huske på, at den bedste hjælp ofte opstår langt inden eksamen. Der er ingen grund til først at starte lige op til eksaminerne, men hjælp dit barn hele året. Med den svære matematikopgave, der ikke rigtig giver mening, eller den kronik, der bare ikke skriver sig selv.

Sæt tid af til dit barn, lyt og prøv gerne at hjælpe med de problemer med lektier og aflevering, der kommer hen ad vejen. Det kan godt være, at du ikke altid kan hjælpe, men du kan prøve og mange gange kan et lyttende øre være vejen frem til nye perspektiver.
I en længere eksamensforberedelse kan du med fordel høre dit barns oplæg i fx naturgeografi og give konstruktiv kritik eller blot lytte til oplægget.

Træk vejret – Accept af livet og alle dets udfordringer

Afsluttende bør det nævnes, at det bare er en eksamen. Hjælp dit barn med at håndtere nervøsiteten og giv en forsikring om, at verden ikke går under af et 02 i huen eller på karakterbogen. Det vigtigste er, at man har gjort sit bedste. Som min far engang har sagt til mig: ”Eksamen siger intet om, hvem du er. Den siger intet om hvor god du er til det givende fag. Den siger noget om, hvor god du er i den præcise situation på det præcise øjeblik.” – Måske noget at give videre?

Sara, mentor
Sara læser til dagligt psykologi på Københavns Universitet. Ved siden af studiet er hun frivillig rådgiver i Girltalk, og arbejder som mentor hos os. Hun er mentor, fordi hun finder det givende at hjælpe andre og kunne give sin faglighed videre.

For forældre

Se alle

Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen
Her kommer en række lærerige aktiviteter, som hele familien kan tage d..
Sådan motiverer du dit barn til læring
Synes motivationen at være forduftet? Her får du 12 gode råd til, hvor..
Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse
Har dit barn svært ved at sidde stille længe nok til at kunne lave en ..
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det vig..
5 gode råd til at hjælpe dit barn med at udvikle øget selvtillid og selvværd
Der er en masse forventninger til én, og man har selv en masse forvent..
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
10 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær
Har dit barn meget svært ved at koncentrere sig under lektielæsningen?..
Sådan roser du dit barn rigtigt
Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfattelse af sine egne evner a..
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Ååsken kan betyde både være lærerig og hyggelig på samme tid! &#x1f423..
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd
Man kan som forælder gøre brug af følgende råd for at give sit barn ru..
Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien
Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.