Dit barn er genert og usikker
Hvis dit barn er meget genert og usikker er det utrolig vigtigt at få barnet til at føle sig rolig og tryk omkring situationen. Hvis barnet f.eks. er usikker på, om han/hun kan følge med fagligt, kan det være en god idé at gå igennem nogle simple øvelser så som bogstavernes udtalelse eller simple plus og minus regnestykker. Således vil barnet forhåbentlig føle sig velforberedt til den første time - og måske endda et lille skidt foran. Hvis barnet derimod føler sig usikker socialt, er det vigtigt at bruge tiden op til på f.eks. legeaftaler med venner eller tage til arrangementer i området, hvor der er andre børn. Således kan barnet forhåbentlig få nogle succesoplevelser i forhold til at være sammen med andre børn. Det kan være, at barnet har brug for tilstedeværelse fra sine forældre, hvilket også kan være godt i forhold til at skabe tryghed. Dog er det også vigtigt at barnet ikke udelukkende sidder hos sine forældre, selvom det naturligvis også er okay at gøre engang imellem. Som forældre er det vigtigt at rose, hvis barnet selv søger kontakt til andre børn.
Dit barn er frembrusende og energisk
Hvis dit barn derimod er meget frembrusende og energisk, skal man som forældre derimod sørge for, at barnet udnytter dette på en positiv måde. Man skal som forældre rose barnets gå-på mod i forhold til nye situationer og udfordringer. Dog skal man også være opmærksom på, at det kan være svært for barnet at sidde stille og eventuelt også lade andre "komme til". En god øvelse kan derfor være meget simple hverdagsting, så som ikke at afbryde når andre snakker og holde bordskik. Således lærer barnet, at der også er andre behov at tilgodese, hvilket er vigtigt, når han/hun skal til at fungere som del af en skoleklasse.
Dit barn er bange for at starte i skole
Hvis dit barn er meget bange og ked af at skulle i skole, kan det være en idé at arrangere opmuntrende situationer omkring skolen. Det kunne evt. være en hyggelig gåtur med forældrene på vej til skolen, eller at barnet kan få lov at vælge en aktivitet, f.eks. en tur i parken, når barnet har fri og klaret første skoledag. Da får barnet nemlig noget at se frem til, hvilket kan motivere barnet til at ville i skole. Derudover kan det være en god idé at gå med barnet ind på skolen og selv snakke med lærerne og evt. nogle af de andre børn. På den måde ser dit barn, at det ikke er farligt at være der. Når mor/far kan snakke med de andre uden at blive bange, så kan barnet måske også selv.
Altså er der flere forskellige tilgange til sit barns første skoledag. Fælles for alle børn er dog, at de søger tryghed. Som forældre har man ofte selv et meget godt bud på, hvad der gør sit barn trygt, hvilket specielt skal udnyttes i forbindelse med barnets skolestart.
Rigtig meget held og lykke med det nye kapitel!
Julie Christensen, Mentor
Julie arbejder som mentor hos MentorDanmark, hvor hun er lektiehjælper for børn og unge. Hun har stor interesse for sine elevers forskellighed, og de forskellige måder at undervise og motivere sine elever på.