Et billede af en lille pige, med en lyserød rygsæk, som holder en voksen kvinde i hånden
Laura Vedel
Mentor
Indholdsfortegnelse Skolestart 4. juli 2023 Tilmeld nyhedsbrev

Sådan bliver du og dit barn klar til en god skolestart

En god skolestart kan have stor betydning for dit barns skoleliv. Men hvordan kan man som forældre forberede sit barn godt? Læs med her og bliv klogere.

Skolestart som et nyt kapitel

Starten på et nyt kapitel i ens liv kan være spændende at gå i møde. Men med overraskelser og nye strukturer kan en ny begyndelse også komme til at virke overvældende. Det er helt normalt, at den slags oplevelser, som eksempelvis ens første skoledag, kan synes svære - du kan måske selv huske nervøsiteten, der lurede i maven på din første skoledag.

Som forælder er du medspiller i dit barns skoleræs, du kan derfor have en stor indflydelse på dit barns selvtillid og indstilling til skolelivet. Men hvordan forbereder jeg mit barn og ikke mindst mig selv på deres start i skolelivet? Det kan måske være en tanke, du sidder med i baghovedet, når I nærmer jer tiden for, at dit barn skal starte i skole. Her er en gennemgang af gode ting, I kan forberede jer på som familie, så overgangen fra børnehave til grundskolen måske bliver lidt nemmere.

De praktiske forberedelser

Helt lavpraktisk, er der nogle ting, der er vigtige at have styr på, inden dit barn starter i skole. Formålet med at have godt styr på det praktiske er at skabe tryghed og forudsigelighed for dit barn, så eventuelle bekymringer er taget hånd om, så de kan fokusere på at blive trygge ved det nye miljø.

Det kan derfor være en god idé at tale med dit barn om nedenstående punkter - det kan jo være, at de selv har inputs til, hvad der vil være en god skolestart for dem, eller at de ønsker at have noget bestemt med i skoletasken.

1. Skolestart - hvornår?

Skolestarten kan variere fra skole til skole, men der er typisk skolestart i midten af august, og nogle steder er der tidligere start for børnehaveklassen. Det er derfor nødvendigt at undersøge det for den specifikke skole, hvor dit barn starter. Det kan være, det er oplyst på skolens hjemmeside, eller at I får besked gennem et informationsbrev eller lignende.

På mange skoler tilbydes der mini-SFO eller forårs-SFO, hvor de børn, der skal starte i børnehaveklassen efter sommerferien, får muligheden for at dyppe tæerne i, hvad det vil sige at gå i skole, det er et såkaldt førskoleforløb. Det kan være en god mulighed for at børnene får kendskab til omgivelserne og lære deres fremtidige klassekammerater at kende, så der er en større tryghed, når den rigtige skoletid begynder. Og som det ligger i navnet, er forårs-SFO et tilbud, der løber hen over foråret og frem til sommerferien.

Dit barns alder spiller naturligvis en rolle for, hvornår de kan starte i skole. Børn, der skal starte i børnehaveklasse, er typisk fem eller seks år gamle, da der i Danmark er undervisningspligt for børn, der inden for pågældende år fylder seks. Som forælder får man besked fra kommunen, når det er tid til at skrive sit barn op til skolestart.

2. Skoletasken - hvad?

Hvad der skal være i skoletasken, kan vække tvivl hos mange. I kan regne med at få besked fra skolen, hvad dit barn får brug for at have med. Der er dog nogle helt generelle ting som er et must:

Som sagt, bliver dette punkt højst sandsynligt uddybet gennem en besked fra skolen. Behovet for skriveredskaber vil også stige løbende fra klassetrin til klassetrin, så det er nok at holde det simpelt i starten.

Hvad angår madpakken er det en god idé at have pakket lidt forskelligt, så der både er til det store frokostmåltid, men også mulighed for et par små mellemmåltider til de kortere pauser, hvis sulten skulle sætte ind - uden mad og drikke, duer helten ikke.

Sidst men ikke mindst, kan det hjælpe dit barn med at skabe et overblik ved at få skoleskemaet med i tasken eller hængt op på værelset.

3. Godt forberedt - hvordan?

Man starter i skole for at lære, så man skal som forælder ikke tænke, at ens barn allerede skal kunne alfabetet eller lægge tal sammen. Det kan selvfølgelig være en god idé at øve, hvis dit barn udviser interesse for det, men der er andre ting, som kan være bedre at have øvet sig i.

Skiftet fra børnehave til skole indebærer nogle andre spilleregler, som kan gavne dit barns trivsel, at have kendskab til på forhånd.

Undervisningsdisciplin

For det første, kan det være godt at tale med dit barn om undervisningsdisciplinen. Det kan godt lyde lidt nøgternt, men det handler helt simpelt om, at det er godt at kunne sidde stille og lytte efter. Det kan være en udfordring for nogle børn, så tal med dit barn om, hvad der kan gøre det nemmere for dem at holde fokus og være en god lytter.

Måske handler det om lidt træning ved spisebordet, eller at dit barn har brug for noget at bruge hænderne til, eksempelvis ved at have fat i et såkaldt “fidget-legetøj”. Det er dog vigtigt, at dette ikke kan komme til at forstyrre undervisningen og at indgå i en dialog med klasselæreren om dit barns behov på forhånd.

Hvad man lærer i børnehaveklassen

For det andet, kan det skabe tryghed for dit barn, at det er forberedt på, hvad de skal lære i skolen. I børnehaveklassen er der fokus på at lære alfabetet, bogstavernes lyde, og hvordan man genkender bogstaverne. I den forbindelse er der en naturlig introduktion til at lære og læse. Udover det vil de også lære at tælle og forstå tals forhold til hinanden størrelse vis og måske blive introduceret til regnestykker.

Udover det faglige, lærer dit barn også at socialisere. Særligt i de mindre klasser, er der fokus på at lære og samarbejde, og hvordan man behandler hinanden godt. Legen kan altså blive taget indenfor til undervisningen gennem gruppeopgaver for at styrke fællesskabet. Du kan styrke dit barns sociale færdigheder ved at hjælpe dem med at lave legeaftaler og tale med dem om, hvorfor det er vigtigt at have gode venner. Det skal være sjovt at gå i skole, og det sociale aspekt spiller en stor rolle her.

Mere ansvar

Du vil nok også opleve, at dit barn får styrket deres selvstændighed. Der er et større ansvar i skolen i forhold til børnehaven i form af, at dit barn bliver trænet til at være en god lytter og en god ven. Det går også i hånd med, at dit barn automatisk bliver øvet i at tage ansvar for egne handlinger og bliver bedre til at løse konflikter. Du kan træne dit barns selvstændighed ved at pakke skoletasken eller madpakken sammen, eller planlægge sammen, hvornår der er tid til sjov og leg derhjemme, og hvornår det er godt at sætte sig ned og lave lektier.

I den forbindelse, skal du ikke regne med, at dit barn får så mange lektier i starten, da der er et større fokus på at falde til og skabe et trygt miljø fra skolens side. De lektier, dit barn kan få, kan bestå af opgaver i form af tegninger eller at skrive små korte sætninger.

Opsummering

Du kan altså som forældre være en stor hjælp for dit barn, der skal til at starte i skole. Ved at være godt informeret om praktiske informationer samt finde ud af sammen med dit barn, hvordan de har det med skolen og hjælpe dem med at tage ansvar, kan det nye kapitel virke mere trygt at springe ud i.

Sidst men ikke mindst, så lyt til klasselærerens anvisninger og stol på, de ved, hvad der er bedst for børnene. Det er dem, der er vant til omstændighederne, og de har prøvet det mange gange.

Skolestart

Se alle

Gymnasiestart - alle kan få en god karakter
Gymnasiestart giver et dyk i karaktererne for mange. Men det er der fa..
Gode råd til skolestarten - sådan får du mest ud af det kommende skoleår
Sommerferien er ovre, og hverdagen nærmer sig. Her får du nogle gode r..
Sådan får du en succesfuld gymnasietid
Til dig, som skal starte i gymnasiet - Tillykke med, at du nu skal i g..
Sådan får du den bedste start på gymnasietiden
Gymnasiet. Det lyder ret skræmmende. Men i virkeligheden er det slet i..
Sådan forbereder du dit barn på det nye skoleår
Har dit barn brug for hjælp med at gå fra en afslappende sommerferie t..
Har dit barn første skoledag? Sådan får I det bedste ud af dagen
Første skoledag er lige om hjørnet. Få hjælp til at håndtere et nyt st..
Gymnasiestart - bliver gymnasiet noget helt andet?
Ja, det gør det! Det bliver anderledes, det bliver skræmmende, det bli..
Sådan forbereder du dig til gymnasiestart
Efter 9. klasse var jeg sikker på gymnasievejen. Alligevel var jeg ner..
Sådan forbereder du dig til gymnasiestart
Her får du nogle gode råd for mig, så du kan føle dig klar til gymnasi..
Sådan bliver du klar til gymnasiestart
5 tips fra mig til dig, så din gymnasietid kan blive til den bedste ti..
Sådan vælger du den rigtige skoletaske til dit barn
Der er en million forskellige skoletasker at vælge i mellem. Her er en..
Sådan ser den perfekte skoletaske ud
Den første skoledag er en vigtig dag for dig og dit barn, og en god sk..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.