For forældre
Læsetid: 6 min.
4. august 2019
Pernille Petersen
Kommunikationsmedarbejder

Sådan bliver du en god rollemodel for dit barn

Læs med her og få 5 råd til, hvordan du bliver en god rollemodel for dit barn.

På en fredelig villavej kommer en lille pige hinkende i friskt tempo. En dreng kommer kørende mod hende i sin gokart. Da de to skal passere hinanden, er de ved at støde sammen. ”Hallo idiot! Se dig lige for! Du vælter rundt midt ude på vejen,” udbryder drengen, hvorefter pigen råber: ”Slap lige af, tumpe! Det er sgu da dig der kommer fræsende som en sindssyg i din gamle lortespand. Hvor fanden har du trukket dit kørekort?” Drengen svarer: ”Ja okay. Pas dig selv. Dumme kælling.”

Måske kan du huske Call me’s reklame. Den hedder ”Hvilken stemme giver du videre til dit barn? Tal ordentligt!” og illustrerer meget fint, hvordan forældres adfærd smitter af på deres børn.

Når børn skal finde ud af, hvem de er som menneske, spejler de sig nemlig i folk omkring sig, og derfor kan du som forælder have stor indflydelse på, hvordan dit barn lærer om og forstår verden.

Hvad ligger der egentlig i ordet ”rollemodel”?

Ifølge Den Danske Ordbog er en rollemodel en person, der tjener som et eksempel, der efterlignes af andre. Din rolle som forælder – og rollemodel – er altså at vise vejen for dit barn, så han/hun ved, hvordan man skal gøre, tænke og handle i forskellige situationer.

Derfor er det vigtigt, hvordan man taler til og opfører sig over for andre mennesker, som eksemplet ovenfor illustrerer – for børn ser og kopierer, hvad forældrene gør.

5 råd til at blive en god rollemodel

1) Praktisér hvad du prædiker

Som rollemodel skal du bestemme dig for, hvilke værdier der er vigtige for dig – og så opføre dig og leve i overensstemmelse med disse værdier.

Hvis det er vigtigt for dig at være en borger med kulturel ballast og samfundsinteresse, så tag dit barn med på museer, i kirke eller diskutér dagens nyheder med dit barn. Hvis det er vigtigt for dig at gå op i miljøet, så vis dit barn det gennem dine handlinger. Hvis du mener, at sammenhold i familien er en vigtig værdi for dig, så vis det ved at prioritere at bruge tid sammen med familien. Kort sagt, skal du lægge handling bag dine ord, så dit barn oplever, at du lever op til og står inde for det, du siger.

2) Vis at du tør indrømme dine fejl

Som forælder skal du øve dig i at vise, at det er okay at fejle. Hvis dit temperament en dag er løbet af med dig, og du er kommet til at råbe af dit barn, så skal du vise, at du er stærk nok til at sige: ”Jeg er ked af, at jeg kom til at råbe af dig. Det er forkert, for vi har jo en aftale om, at vi snakker pænt til hinanden.” Man kan måske have en tendens til at tro, at det vil få barnet til at tage én mindre seriøst, fordi glansbilledet af dig som forælder går itu, men faktisk sker der oftere det modsatte.

3) Hvil i dig selv

Det er vigtigt at vise, at du hviler i dig selv – og kan rumme dine egne små skævheder. Dit barn har brug for at lære, at ingen er perfekte. Det er også vigtigt at tænke over, hvordan du taler om dig selv og dine præstationer.

Husk på at fremhæve flotte præstationer, når du taler om dit job, men også andre ting som for eksempel at du er en god kollega eller en god ven. Det hjælper nemlig dit barn til at flytte fokus væk fra, at man skal være dygtig, men også at man skal være et godt menneske. På den måde lærer du dit barn om både selvværd og selvtillid. Vil du vide mere om, hvordan du kan hjælpe dit barn til mere selvværd og selvtillid, så læs med her.

4) Respektér dig selv og dit barn

Du kan ikke opnå andres respekt, hvis du ikke respekterer dig selv. Lær dit barn om gensidig respekt ved at behandle dit barn, som du gerne selv vil behandles. Det betyder også, at du skal lade være med at lyve for dit barn, for løgn giver usikkerhed og utryghed og kan resultere i et tab af tillid til dig som forælder.

Det betyder dog ikke, at du ikke må udelade detaljer og svar for at skåne dit barn. Hvis dit barn eksempelvis skal have fjernet mandler, skal du være ærlig omkring, at det gør ondt, men du behøver ikke give alle de ubehagelige detaljer om operationen.

5) Vis kærlighed

Gode relationer er vigtige for et godt liv. Derfor er det vigtigt at lære dit barn om kærlighed ved at vise kærlighed til din partner, familiemedlemmer og venner. Kys og kram gerne hinanden, så dit barn kan se, hvordan man udtrykker kærlige følelser over for andre.

Næste gang du står foran et spejl. Så kig dig selv i øjnene og tænk over, om du er den udgave af dig selv, som du gerne vil have, dit barn skal spejle sig i.

Dette indlæg er skrevet med inspiration fra Børnenes Verden og nordic parenting.

For forældre | 8. september 2019
Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen
Det danske vejr forbindes ofte med lange og kolde regnvejrsdage, hvor ..
For forældre | 22. september 2019
Sådan motiverer du dit barn til læring
Motivation handler om at have lyst. Kunsten at optimere indlæring hand..
For forældre | 12. august 2018
Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse
..
For forældre | 15. september 2019
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det alf..
For forældre | 1. september 2019
5 råd til at hjælpe din teenager til mere selvtillid og selvværd
Som ung er der mange idealer, man føler, man skal leve op til – ikke m..
For forældre | 2. november 2020
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
For forældre | 2. november 2020
7 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær
Har dit barn meget svært ved at koncentrere sig under lektielæsningen?..
For forældre | 6. marts 2017
Sådan roser du dit barn rigtigt?
Al ros er ikke god ros: Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfatte..
For forældre | 14. april 2019
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Påsken er over os, og det betyder masser af hygge. Men påsken kan også..
For forældre | 17. april 2019
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
For forældre | 24. september 2023
Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd
Der er en sørgelig tendens i tiden til, at nyheder om børns mistrivsel..
For forældre | 20. maj 2019
Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien
Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.