Et nærbillede af en hånd, der skriver i et hæfte
Laura Vedel
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknik 19. juni 2023 Tilmeld nyhedsbrev

Få skarpe noter og vær godt forberedt med 6 notatteknikker

Noter er vigtige gennem studielivet, da det gør det nemmere at huske og få overblik over alt det, man skal lære. Læs med her og lær om 6 notatteknikker!

Skriv gode noter og lær mere

At skrive noter er en vigtig - hvis ikke essentiel - del af at lære. Formålet med at skrive noter kan være, at du senere hen kan tilgå viden, du måske har glemt. Men det at skrive noter bidrager også til, at du får information gennem dit system: Du forholder dig til den gennem lytning eller læsning, for derefter at gengive det på skrift. Ved at bearbejde viden på den måde, er det allerede nemmere at huske.

Der er så lige det, at det nemt kan ske, man pludselig sidder med for mange noter, som ikke er til at finde rundt i, og man forstår måske ikke, hvad det er, man har skrevet. Det er her, notatteknikkerne kommer ind i billedet: studieteknikker til at skrive notater effektivt og få mest ud af tiden. Her er 6 forskellige notatteknikker, der vil gøre dine noter skarpere og forhåbentlig styrke din evne til at indsamle viden.

Notatteknikker

Når det kommer til notatteknikker, er der to forskellige scenarier, hvor du kan få brug for at skrive noter: når du er til undervisning og skal lytte, og når du sidder og læser. Der er altså teknikker, der fungerer til hver sin ting, men også til begge dele, så det er en god idé at være opmærksom på, hvilken notatteknik, der egner sig bedst til de omstændigheder, du skriver noter til.

1. Doodling

Doodling er et godt redskab til at hjælpe din hjerne med at fokusere, hvis du oplever, det er svært at koncentrere sig og lytte efter i undervisningen. Doodling går ud på at tegne små tegninger, det kan være relateret til emnet, du lærer om. Det kan også være noget helt andet, du tegner, men hold det simpelt, så du stadig kan lytte efter. Med denne teknik får du nemlig skabt visuelle associationer til viden, du modtager auditivt, altså gennem lyd. Så selvom det ikke er noter, der er tunge på ord, kan tegningerne hjælpe med, at du har nemmere ved at huske emnet. Og ikke nok med at doodling tvinger din hjerne til at være vågen, kan den også bidrage til, at en kedelig time bliver lidt sjovere.

2. Læs, og så tag noter

Det er effektivt at vente med at skrive noter, til du har læst. Du har måske prøvet før at skrive noter, imens du læser, og oplevet, at det tager meget lang tid, hvis du skal holde op med at læse for at skrive det ned, hver gang du støder på noget vigtigt. Det kan godt være, du i højere grad får detaljerede noter, men det gør din læsning hakket, og du kan nemt komme til at skrive af i stedet for at bruge dine egne ord.

Derfor er det oplagt at bruge denne teknik: Kig på din tekst og del den op i afsnit, eventuelt en til to sider ad gangen, læs afsnittet fokuseret og tænk over, hvad der er relevant at huske og få skrevet ned. Efter du har læst afsnittet, skriver du et lille resumé om afsnittet - eventuelt også side- og linjetal. Denne metode er god, når du sidder og læser lektier, eller skal læse en lang tekst, du skal have et overblik over.

3. Lyn-notater

Ligesom ovennævnte teknik, handler lyn-notater om at vente med at skrive noter, til du har læst eller lyttet. Denne teknik er dog egnet til større bidder af information, som du skal have kogt ned til korte noter. Du kan bruge teknikken i forbindelse med både læsning og lytning, for eksempel efter du har læst i 45 minutter, eller efter en hel undervisningstime. Når din læsning eller undervisning er slut, skal du sætte en timer på 10 minutter og skrive de vigtigste pointer ned. Du skal ikke tænke på at stave rigtigt, eller om kommaerne er sat korrekt. Det handler om at få informationen ned på papiret, mens det stadig står klart i din hukommelse - du kan altid renskrive dine noter senere. Hvis du ikke har mulighed for at skrive noter lige efter undervisningen eller efter, du har læst, kan du gøre det senere på dagen, det er bare vigtigt, der ikke går for lang tid.

4. Mindmap

Mindmaps er en overskuelig og sjov måde at tage noter på - det er ikke særlig tungt arbejde, og du får lov til at være kreativ. Det er meget simpelt: Skriv det overordnede emne som start-boblen til dit mindmap, og forbind nye bobler undervejs med korte sætninger eller stikord, når du får ny information, du synes, er vigtigt at huske. Undervejs finder du måske et system i, hvordan forskellige grene af emnet hænger sammen. Du kan bruge mindmaps i læse- og lytte sammenhænge, og teknikken kan både bruges, imens du læser eller lytter, men den er også god, når du er færdig og gerne vil opsummere det nye, du har lært. Der er altså stor frihed med denne teknik.

5. Kolonnenotater

Med kolonnenotater handler det om at få orden i dine noter, mens du skriver dem. Find et ark papir og lav to kolonner, den venstre bruger du til overskrifter, og den højre er til dine noter, der passer ud for den enkelte overskrift. Denne metode er ikke særlig dybdegående, da det handler om at få et overblik, så du skal være kræsen med, hvad der er vigtigt at skrive ned. Du kan for eksempel bruge kolonneteknikken, hvis du vil lave en tidslinje, så du skriver årstallene i venstre side og begivenhederne fra samtiden i højre side, eller som et fagbegrebs ark med begrebet i venstre side, og forklaring fagbegrebet i højre. Du kan selvfølgelig tilføje så mange kolonner, du vil - det er kun fantasien, der sætter grænser.

6. Din egne notatteknik

Den allervigtigste teknik er naturligvis at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. Selvom de ovennævnte teknikker er gode værktøjer, er de nødvendigvis ikke alle sammen brugbare til dine note-behov. Find ud af, om det er lange sætninger, eller simple stikord med små tegninger, der hjælper dig bedst med at huske. Måske synes du, mindmaps er super gode til at forstå noveller i dansk, men at du bedre kan lide at bruge kolonneteknikken til biologi. Det kan være en god idé at blande de forskellige teknikker, for eksempel ved at bruge doodling-teknikken, imens du får undervisning for derefter at bruge lynskrivning med hjælp fra dine tegninger, når timen er slut - du kan også finde på din helt egen teknik.

Sådan får du mest ud af dine noter

En del af arbejdet med at tilegne sig gode notatteknikker er selvfølgelig at bruge metoderne, som de ovennævnte eksempler kommer omkring. Men en anden - og nok vigtigere del - er at vide, hvordan du faktisk bruger notatteknikkerne på en effektiv og brugbar måde, så dine noter ikke ender med at være ubrugelige. Her gennemgår jeg de tre faser til at skrive gode noter: inden du tager noter, når du tager noter og efterbehandling.

Inden du tager noter

I bund og grund handler det om at være godt forberedt, så du skriver målrettet og ikke kommer ud ad en tangent. Hvis det er til undervisning, du skriver noter til, kan du orientere dig i undervisningsplanen, såfremt den er tilgængelig, så du ved på forhånd, hvad du skal lytte efter og skrive ned. Ud fra det kan du prøve at skrive overskrifter eller spørgsmål, så du ved, når du skriver dine noter, hvad det præcis er, du skal have svar på.

Det kan også være en god idé, at du beslutter dig for, hvilken notatteknik, du har tænkt dig at bruge til omstændighederne. Her kan du tage højde for din koncentrationsevne, måske bliver du for distraheret af doodling og ender med ikke at høre efter, og for hvor svært du synes emnet er - det kan være, du både skal bruge kolonneteknikken, imens du læser eller lytter og derefter bruger lyn-notatteknikken, for at få så meget tekst ned som muligt.

Når du skriver noter

Hvis du er lyttende, når du skriver dine noter, er det vigtigt at spørge, hvis der er noget, du ikke forstår. Det kan ikke nytte noget at skrive noter om et emne, du måske er kommet til at misforstå, så dine noter i sidste ende ikke kan bruges. Hvis du er i tvivl, så spørg din underviser.

Vær kritisk for, hvad der er vigtig at skrive ned, og hvad der er ligegyldigt. Det er godt at kunne skære informationer fra, det vil både give dig mere tid til at skrive de rigtige noter, men det vil også senere hen sørge for, at du har lettere ved at finde den centrale pointe, du leder efter, når du skal bruge dine noter til eksamen eller prøve. Her kan det være en god idé at fokusere på at skrive nøgleord, altså centrale begreber eller handlinger, og så til gengæld springe over fyldord. Det vigtigste er, at det giver mening for dig selv, så skriv så få ord som muligt, hvor du stadig kan forstå, hvad du skriver.

Lidt i sammenhæng med at spare på ordene, gør du også dig selv en kæmpe bjørnetjeneste ved at lave et system i din notatskrivning. Du kan bruge tegn i stedet for ord, eksempelvis en trekant i stedet for ordet “fordi”, eller du kan bruge forskellige farver til at skrive med eller bruge en highlighter, så du let kan skelne mellem informationer, når du skal genlæse dine noter.

Efter du har skrevet noter

Det er vigtigt at renskrive sine noter. Det kan også være, du har fået ny viden om det, du har skrevet om, så dine gamle noter trænger til en opdatering. Måske har du fundet et bedre system, så det er nemmere for dig at læse dine gamle noter, så de skal have et nyt format. Dette tip handler kort sagt om, at du skal effektivisere dine noter, så de er overskuelige, når du skal bruge dem til en test eller eksamen.

Det siger måske sig selv, at det er en god idé, hvis ikke absolut nødvendigt, at genlæse sine noter op til, man skal bruge dem. Det er nemlig ikke altid, du må have dine noter med, når du har brug for det, og her er du afhængig af din evne til at huske. Så du skal bare i gang med at genlæse dem, og gerne flere gange. Du kan prøve at gøre dette hen over flere dage, gerne spredt ud over en uges tid eller to. Du har også lettere ved at huske dine noter, hvis du prøver at læse dine noter op for dig selv et par gange.

Hvorfor gode noter er et vigtigt redskab til bedre læring

Noter er altså en stor hjælp, når det kommer til at lære. At være bevist om notatteknikkerne og have som mål at skrive gode noter kan bidrage til, at man har nemmere ved at holde koncentrationen, da det kan blive nemmere at gennemskue, hvad det er, man skal lytte efter. Med kendskab til de forskellige teknikker vil man også få lettere ved at få overblik, forstå sammenhænge, og få god træning i at benytte fagtermer og formulere sig kort og præcist. Gode note-vaner bidrager altså til effektiv skrivning, så man på sigt sparer en masse tid.

Et sidste godt råd med på vejen: Det er bedst at skrive dine noter i hånden - det gør det nemmere at huske. Og hvis du synes, det er upraktisk at gå rundt med en mappe fuld af noter, findes der mange apps, hvor du kan digitalisere dine håndskrevne noter bare ved at tage et billede af dem.

God skrivelyst!

Studieteknik

Se alle

3-gode-lektieråd-fra-benjamin-lasnier
Har du også svært ved at lave lektier eller bare svært ved at komme i ..
7 tips til en bedre hukommelse - alle kan blive bedre til at huske
Har du også svært ved at huske alt det stof, du forventes at kunne?..
De 7 vigtigste skrive-råd
Her får du 7 gode skrive-råd, som hjælper dig med at sikre nogle gode ..
Sådan styrker du dit barns faglighed i sommerferien
Det bliver pludselig let at dividere, når en kasse is skal deles ud ti..
Kom godt igennem gymnasiet
Gymnasiet er noget helt andet end folkeskolen, og det kan til tider væ..
Sådan bliver du tryg ved dit fremmedsprog
Måske kender du til det selv? Hvis ikke fra engelsk, så måske fra et a..
Sådan tilpasser du læringen til dit taktile barn
Vi lærer alle sammen forskelligt, og derfor må vi ikke glemme de børn,..
Sådan tilpasser du læringen til dit auditive barn
Forskellige børn lærer på forskellige måder. ..
Lærerige julelege
Juletiden nærmer sig med hastige skridt. Her er nogle lærerige juleleg..
7 gode råd til bedre studievaner
Det kan være svært altid at nå at lave lektier, og der er sommetider a..
Sådan tager du effektive notater
Der er mange måder at skrive notater på. Måske fungerer den måde, du s..
5 simple tips til bedre noter - få mere ud af timerne
Det kan være stressende at tage noter i undervisningen - læs med her o..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.