Gymnasieelev der sidder og laver lektier i hæfte
Kira
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknik 15. august 2018 Tilmeld nyhedsbrev

Kom godt igennem gymnasiet

Gymnasiet er noget helt andet end folkeskolen, og det kan til tider være overvældende og forvirrende at vænne sig til livet som gymnasieelev. Men gymnasietiden er nogle af de bedste år i dit liv, og der er ingen grund til at spilde tid på at være stresset, forvirret eller alene. Her er nogle råd til, hvordan du kommer bedst igennem gymnasietiden og får mest muligt ud af både det sociale og det faglige.

Find en studiegruppe

Du har sikkert oplevet, at de mennesker, du klikker utrolig godt med socialt, ikke nødvendigvis er de samme mennesker, som du klikker med fagligt. I gymnasiet har du, i langt højere grad end i folkeskolen, ansvar for egen læring. Dette betyder også, at du bør være moden nok til at vide, hvem du svinger med fagligt, og hvem du svinger med socialt – og være klar over at disse personer ikke nødvendigvis er de samme.

Det kan være en god idé at danne en studiegruppe med de klassekammerater, som du er på bølgelængde med rent fagligt, og som du arbejder godt sammen med. En studiegruppe kan både være en gruppe, som du mødes med én til to gange om ugen og sørger for at få lavet lektier sammen med, men det kan også være en god idé at danne en studiegruppe til specifikke fag. Hvis du f.eks. har ekstra svært ved matematik, kan det være en god hjælp at have en studiegruppe, så du aldrig sidder alene med de svære opgaver.

En studiegruppe giver en anden faglig tryghed end en ”almindelig” vennegruppe. Hvis du har en studiegruppe, vil du altid have nogen at skrive til, hvis du er gået i stå med en aflevering – eller hvis du bare er sindssygt nervøs for testen i morgen! I en studiegruppe har I et fagligt fokus og et fagligt mål, og I vil derfor højst sandsynligt være mindre tilbøjelige til at falde i hyggesnak. Dermed ikke sagt, at man ikke kan hygge sig i en studiegruppe – for det kan man bestemt!

Tag gode noter

Du kender det sikkert godt: Du sidder i tysktimen og får proppet en masse tysk grammatik ind i hovedet. I situationen er du helt sikker på, at du aldrig glemmer de mange bøjninger, som står på tavlen. I realiteten er 80% af det glemt, når du træder ud af døren samme eftermiddag. I gymnasiet er det super vigtigt at tage noter, for du kan ikke huske alting.

Noter er dog ikke særlig brugbare, hvis du ikke kan forstå, hvad du har skrevet, eller hvis det hele er én stor pærevælling af informationer. Det er derfor smart at organisere dine noter og finde et system – om du så tager noter på papir eller på din computer. Lav mapper, farvekoder eller noget helt tredje, så du altid ved, hvor du kan finde noterne til den specifikke tysktime, du havde sidste onsdag.

Vær organiseret

Dette råd hænger på nogen måder sammen med rådet om at tage gode noter. Det er dog ikke kun dine noter, der skal være organiserede – det er dig. Det første skridt på vejen til at blive mere organiseret kan være at planlægge, hvornår du skal lave lektier og skrive afleveringer. Sæt dig ned med din kalender og find nogle specifikke dage, hvor du har nogle timer, du kan sætte af til at lave lektier. Gør disse dage hellige og aftal evt. med dig selv, at du bruger tre timer på at læse lektier to gange om ugen. Eller hvad der nu passer til dit behov og dit ambitionsniveau.

På denne måde vil du kunne være sammen med dine venner og have fritidsinteresser uden at have dårlig samvittighed, da du ved, at lektierne bliver klaret i morgen, eller at de blev klaret i går. Selvfølgelig vil der nogle gange være lektier, som skal læses fra dag til dag, men det er en god start at afsætte specifikke dage og tidspunkter til at lave lektier. Så er den næste udfordring at overholde aftalerne med dig selv og faktisk sidde koncentreret og arbejde i den tidsperiode, som du har lovet dig selv.

I sidste ende vil et mere organiseret studieliv gøre dig mindre stresset over lektier, fremlæggelser og afleveringer.

Deltag i sociale arrangementer

Gymnasiet er en uddannelse, der skal forberede dig til en videregående uddannelse. Det kan godt lyde meget seriøst, og det er det jo egentlig også. Men det hele bliver lidt sjovere, hvis I har et godt sammenhold i klassen og kommer godt ud af det med hinanden.

Det er vigtigt (og super hyggeligt og sjovt) at deltage i klassearrangementer, fredagscaféer og skolefester. Det er alt sammen med til at ryste jer sammen som klasse og gøre det endnu sjovere at gå i gymnasiet. Gymnasiet er en mulighed for at møde en masse nye mennesker og udvide din horisont – så husk at udnytte det!

Vil du have flere gode råd og tips til gymnasietiden?

Hvis du vil læse flere råd til, hvordan du undgår studiestress, får bedre karakterer eller tager gode noter, kan du læse de andre blogindlæg her på MentorDanmarks blog.

Studieteknik

Se alle

3-gode-lektieråd-fra-benjamin-lasnier
Har du også svært ved at lave lektier eller bare svært ved at komme i ..
7 tips til en bedre hukommelse - alle kan blive bedre til at huske
Har du også svært ved at huske alt det stof, du forventes at kunne?..
De 7 vigtigste skrive-råd
Her får du 7 gode skrive-råd, som hjælper dig med at sikre nogle gode ..
Sådan styrker du dit barns faglighed i sommerferien
Det bliver pludselig let at dividere, når en kasse is skal deles ud ti..
Sådan bliver du tryg ved dit fremmedsprog
Måske kender du til det selv? Hvis ikke fra engelsk, så måske fra et a..
Sådan tilpasser du læringen til dit taktile barn
Vi lærer alle sammen forskelligt, og derfor må vi ikke glemme de børn,..
Sådan tilpasser du læringen til dit auditive barn
Forskellige børn lærer på forskellige måder. ..
Lærerige julelege
Juletiden nærmer sig med hastige skridt. Her er nogle lærerige juleleg..
7 gode råd til bedre studievaner
Det kan være svært altid at nå at lave lektier, og der er sommetider a..
Sådan tager du effektive notater
Der er mange måder at skrive notater på. Måske fungerer den måde, du s..
5 simple tips til bedre noter - få mere ud af timerne
Det kan være stressende at tage noter i undervisningen - læs med her o..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.