Nikoline
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknik 30. marts 2017 Tilmeld nyhedsbrev

7 tips til en bedre hukommelse - alle kan blive bedre til at huske

Har du også svært ved at huske alt det stof, du forventes at kunne? Hjernen husker nogle ting bedre end andre, og det kan man drage stor fordel af. Indlægget her indeholder en række tips, som kan hjælpe dig med at træne din hukommelse:

1. Visualisér det

Se det for dig inde i hovedet. Måske har du brug for at lukke øjnene for at kunne gøre det. Nogle ting har ikke umiddelbart et billede, der giver nogen mening for dig. Så må du anvende associationer, dette gøres ofte, især med tal. Selv bruger jeg forskellige dyr til forskellige tal. Den enkle udgave er, at hvert ciffer har et dyr (eller anden genstand) og denne kan så udvides med, at hvert dyr gør noget og hver handling betyder så også et ciffer.

Eksempel: Giraf betyder 1 og at plante et træ, betyder 3, så må en giraf der planter et træ altså betyde 13. Dette kan igen udvides med en farve eller et andet kendetegn, som igen kan betyde et tal fra 0 til 9. Hvis sort betyder 0, så må en sort giraf der planter et træ betyde 130. Sådan kan man altså blive ved og ved.

2. Forbind det med lokationer

The Loci Method (loci-metoden) er en anerkendt og ekstremt effektiv huskemetode. Den går i al sin enkelthed ud på at placere sine visualiseringer langs en rute, man kender godt. Det kan være vejen til skole, turen i parken du plejer at gå eller cykelturen hjem til klassekammeraten. Ruten kan også være en rundtur i huset. Hvis du skal huske noget i en bestemt rækkefølge, er det dog vigtigt, at ruten har en bestemt rækkefølge, når den besøger hver lokation på undervejs.

Eksempel: Husk MentorDanmarks telefonnummer udenad: 61617777. Først vælger du en rute med en passende længde. Til denne øvelse har jeg kun brugt 6 lokationer, men nogle gange vil man have brug for væsentligt flere.

Da dette telefonnumre kun indeholder 3 forskellige cifre behøver du kun lave 3 forskellige billed-associationer; en for hvert ciffer, 1, 6 og 7. Jeg vælger at 1 skal være en giraf fordi den er høj og tynd, ligesom et 1-tal. 6 er en snegl der kravler op ad noget, fordi det ligner et sneglehus med hovedet øverst. 7 er en flamingo, fordi den har en lang fleksibel hals, der kan række fremad.

Nu skal jeg placere disse på en rute og jeg vælger turen op ad havegangen hos mine forældre. Startstedet er altså indkørslen, hvor Nicklas Kany står og taler i telefon. Jeg vælger dette billede, fordi Nicklas, som er stifter af MentorDanmark, er den person, der får mig til at tænke på MentorDanmark, og han taler i telefon, fordi det her er et telefonnummer, jeg skal huske.

Det første ciffer er 6, sneglen, som kravler op ad cykelskuret. Næste er 1, giraffen der står og spiser det høje træ i haven. Dernæst kommer sneglen igen på lampen, efterfulgt af endnu en giraf der spiser et træ og så står der til sidst 4 flamingoer i havedammen.

3. Forbind det med følelser

Følelser er noget af det, vi husker bedst. Så hvis man kan forbinde en følelse med det man vil huske, så øges sandsynligheden for, at det sidder fast markant. Gør dine indre billeder sjove, sørgelige, glædelige, irriterende eller skræmmende.

Eksempel: Lad os tage eksemplet fra før og komme følelser på. Nicklas får dig til at smile og være glad, fordi han er ved at lægge en telefonsvarerbesked om, at du har vundet en stor præmie. Sneglen er ulækker fordi den har slimet alting til, giraffen gør dig vred, fordi den slår træerne ihjel og flamingoerne er sjove, fordi de danser sammen 2 og 2.

4. Forbind det med begivenheder

Lad det du tænker på være et levende billede. Forestil dig f.eks at sneglen snegler sig afsted i langsomt tempo, giraffen tygger på alle bladene og grenene, og måske danser flamingoerne.

5. Gør det sjovt og absurd

Jo mere langt ude og urealistiske dine indre billeder er, jo bedre. Vi har en tendens til at glemme det normale, som hvad man spiste til morgenmad. Hvis de ting, du skal huske gøres sjove eller absurde sidder de til gengæld bedre fast i hukommelsen.

Eksempel: Girafferne kan for eksempel være blå, og flamingoerne kan have solbriller på.

6. Repeter

Denne metode med ruter og lokationer virker bedst, når den bliver trænet og repeteret. Sammensæt dit minde nu, f.eks. telefonnummeret, og gentag det for dig selv i din “mellemtid”. Med “mellemtid” mener jeg tid mellem begivenheder, hvor man alligevel ikke har behov for at fokusere på noget bestemt. Det kan f.eks. være når du står i kø.

7. Kend din(e) læringsstil(e)

Gør dette endnu lettere for dig selv ved at tilpasse det til din læringsstil.

Rigtig god fornøjelse med øvelserne! :)

Studieteknik

Se alle

3-gode-lektieråd-fra-benjamin-lasnier
Har du også svært ved at lave lektier eller bare svært ved at komme i ..
De 7 vigtigste skrive-råd
Her får du 7 gode skrive-råd, som hjælper dig med at sikre nogle gode ..
Sådan styrker du dit barns faglighed i sommerferien
Det bliver pludselig let at dividere, når en kasse is skal deles ud ti..
Kom godt igennem gymnasiet
Gymnasiet er noget helt andet end folkeskolen, og det kan til tider væ..
Sådan bliver du tryg ved dit fremmedsprog
Måske kender du til det selv? Hvis ikke fra engelsk, så måske fra et a..
Sådan tilpasser du læringen til dit taktile barn
Vi lærer alle sammen forskelligt, og derfor må vi ikke glemme de børn,..
Sådan tilpasser du læringen til dit auditive barn
Forskellige børn lærer på forskellige måder. ..
Lærerige julelege
Juletiden nærmer sig med hastige skridt. Her er nogle lærerige juleleg..
7 gode råd til bedre studievaner
Det kan være svært altid at nå at lave lektier, og der er sommetider a..
Sådan tager du effektive notater
Der er mange måder at skrive notater på. Måske fungerer den måde, du s..
5 simple tips til bedre noter - få mere ud af timerne
Det kan være stressende at tage noter i undervisningen - læs med her o..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.