Studieteknik
Læsetid:
3. oktober 2023
Sofie
Mentor

Sådan bliver du tryg ved dit fremmedsprog

”Åh nej, kigger han på mig?”

”Overvejer han mon at tage mig?”

”Kig væk, kig væk, kig væk, så tager han dig måske ikke"

Mit navn er Sofie, og jeg er mentor hos MentorDanmark. Jeg underviser bl.a. i engelsk, men jeg har ikke altid haft nemt ved at tale sproget. I hver eneste engelsktime fra 7. til 9. klasse kværnede mit hoved løs med paniske tanker, og de blev fulgt af hjernebanken og hedeture. Jeg gjorde alt for at undgå, at min lærer skulle spørge mig om noget, og hvis jeg fornemmede, at der var risiko for, at han kunne finde på det, havde jeg flere forskellige ”undvigelsesmanøvrer”. Jeg tabte noget på gulvet, som jeg blev nødt til at samle op. Jeg lod som om, at jeg var tørstig og drak indtil, min lærer kiggede væk. Jeg skyndte mig på toilettet.

Måske kender du til det selv? Hvis ikke fra engelsk, så måske fra et andet sprogfag? Hvis ja, så ved du også, hvordan det kan dræne én fuldstændigt for energi med konstant spekulation og nervøsitet. Herunder vil jeg ud fra mine egne erfaringer hjælpe dig til at forstå, hvorfor du oplever angst, samt give dig forskellige råd til, hvordan du kommer dig over det.

Hvorfor bliver jeg angst, når jeg skal tale fremmedsprog?

  • Jeg sammenligner mig selv meget med andre. Mange mennesker har tendens til at sammenligne sig med dem, der lige er en tand dygtigere, og det betyder, at vi lægger mærke til vores svagheder fremfor vores styrker.
  • Jeg har for høje forventninger til mig selv. En ting er at føle, at man ikke kan leve op til andres niveau – en anden ting er at føle, at man ikke kan leve op til sit eget niveau. Perfektionisme er ikke altid en dårlig ting, men hvis du sætter barren så højt, at selv dit bedste ikke længere er godt nok, kan det være farligt.
  • Jeg er bange for at lave fejl. Fremmedsprog kan være uhyggelig svært for dem, der ikke kan tåle at fejle, for sprog kan ikke læres uden at lave fejl. Måske frygter du at mangle ord, eller måske hader du din accent? Alt dette kan give dig angst for at tale sproget.
  • Jeg er kommet ind i en dårlig vane, hvor jeg aldrig får sagt noget. Det er det værste, man kan gøre for sig selv, for øvelse ER bare vejen til at blive god til at tale fremmedsprog (desværre…). Jo længere tid der går, før du får sagt noget, des sværere vil det føles at komme i gang igen.
  • Jeg taler ikke pænt til mig selv. Hvis du bliver ved med at fortælle dig selv, at du ikke har evnerne til at tale fremmedsprog, så er det klart, at du vil opleve ubehag! I virkeligheden er du måske slet ikke så dårlig, som du selv går og tror.
  • Jeg bryder mig ikke om at være i centrum. Nogle mennesker oplever ikke kun angst i situationer med fremmedsprog, men hver eneste gang mange mennesker kigger på dem. Det betyder dog ikke, at der ikke findes løsninger for dig.

Hvordan slipper jeg af med angsten for at tale fremmedsprog?

  • Stop med at sammenligne dig med de forkerte. Hold op med blot at sammenligne dig med folk, der er bedre end dig selv. Kig på dine jævnaldrende, og du vil opdage, at der er andre, som er på dit niveau eller under. Hvis du spejler dig meget i dine søskende, er det en god idé at tale med dine forældre og/eller søskende om det. Dine familiemedlemmer vil sætte pris på, at du indvier dem i dine tanker og vil helt sikkert støtte dig.
  • Husk at alle har forskellige talenter. Det er vigtigt at huske på, at alle har forskellige talenter. Fokuser på de ting, som du er god til f.eks. matematik, håndbold, at tegne, at lytte til andre, være sjov, osv. Der er andre, som sammenligner sig med <i>dig</i> og som misunder dine talenter.
  • Skru forventningerne ned. Prøv at spørg dig selv, hvad du forventer, du skal kunne på dit fremmedsprog. Måske indser du, at du har alt for høje forventninger til dig selv. Det kan desuden hjælpe at fokusere på delmål, som er realistiske at opnå her og nu, i stedet for det endelige mål, f.eks. hvad du skal kunne i 9. klasse.
  • Accepter de fejl, du laver. Prøv at tænke: ”Hvad er bedst: At jeg tier stille, ingen fejl laver og aldrig bliver bedre, eller at jeg åbner munden, laver fejl og bliver bedre for hver fejl, jeg laver! ”. Øv dig i at skrive og tale uden overdrevent fokus på grammatikken. Du vil lære, at man faktisk ikke dør af at lave sin grammatiske fejl! Er det din danske accent, der plager dig, så mind dig selv om, at der er mange, der er vant til at høre deres sprog blive talt med accent, og mindst lige så mange, der selv taler med accent.
  • Øve, øve, øve! Øvelse er den bedste vej til at blive rigtig god, men du behøver ikke tvinge dig selv ud i de værst tænkelige situationer til at starte med. Start med at tale for dig selv alene og udvid så gradvist. Hvis du synes, at det er svært at tale foran mange mennesker, er det en god idé at fortælle det til din lærer. Forslå præsentationer i mindre grupper, to og to eller lav en særlig aftale om, at din lærer og dig taler sammen alene.
  • Tænk på, hvilke muligheder sproget giver dig. Når din motivation er helt nede, så tænk på alt det, som fremmedsproget på sigt kan give dig: Evnen til at kommunikere med nye mennesker, tryghed når du rejser til udlandet, muligheden for at se film uden undertekster osv. Sprog er virkelig praktisk at kunne!

Jeg håber, at du ikke føler dig så alene med din angst længere, og at du er klar til at gå i krig med at få ændret på den. Det er faktisk slet ikke så skræmmende.

Rigtig meget held og lykke med det!

Hvis du kæmper med angst så kontakt egen læge, som vil sørge for, at du får den hjælp, du har brug for.

Studieteknik | 3. oktober 2023
3-gode-lektieråd-fra-benjamin-lasnier
Har du også svært ved at lave lektier eller bare svært ved at komme ig..
Studieteknik | 30. marts 2017
7 tips til en bedre hukommelse - alle kan blive bedre til at huske
Har du også svært ved at huske alt det stof, du forventes at kunne? Hj..
Studieteknik | 14. december 2017
De 7 vigtigste skrive-råd
Skriveperioden kan være ret hektisk, og man glemmer ofte de simple, me..
Studieteknik | 8. juli 2018
Sådan styrker du dit barns faglighed i sommerferien
Det bliver pludselig let at dividere, når en kasse is skal deles ud ti..
Studieteknik | 15. august 2018
Kom godt igennem gymnasiet
Gymnasiet er noget helt andet end folkeskolen, og det kan til tider væ..
Studieteknik | 26. oktober 2018
Sådan tilpasser du læringen til dit taktile barn
Vi lærer alle sammen forskelligt, og derfor må vi ikke glemme de børn,..
Studieteknik | 21. november 2018
Sådan tilpasser du læringen til dit auditive barn
Forskellige børn lærer på forskellige måder. Nogle børn husker bedst, ..
Studieteknik | 19. december 2018
Lærerige julelege
Juletiden nærmer sig med hastige skridt. Det er en spændende og hyggel..
Studieteknik | 7. januar 2019
7 gode råd til bedre studievaner
Det kan være svært altid at nå at lave lektier, og der er sommetider a..
Studieteknik | 10. januar 2019
Sådan tager du effektive notater
Der er mange måder at skrive notater på. Måske fungere den måde, du sk..
Studieteknik | 16. januar 2019
5 simple tips til bedre noter - få mere ud af timerne
At skrive noter i undervisningen kan være stressende, og hvis timen er..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.