Et billede mentor og mentee der har lektiehjælp
Caroline Froulund
Mentor
Indholdsfortegnelse Studieteknik 27. maj 2024 Tilmeld nyhedsbrev

Konstruktiv kritik: Sådan giver og får du bedst feedback af dine klassekammerater

Her får du 8 tips til at få og give feedback og konstruktiv kritik. Læs også, hvorfor det er vigtigt, at du hjælper og får hjælp af dine klassekammerater.

Det er en stor del af undervisningen i skolen, at man skal give hinanden feedback og komme med konstruktiv kritik. Det kan være svært at finde ud af, hvordan man bedst muligt hjælper sine klassekammerater ved at give konstruktiv kritik – og nogle gange kan det også være svært at modtage. Her får du 8 tips og tricks til, hvordan du bedst griber det an!

Hvad betyder konstruktiv kritik?

At give konstruktiv kritik betyder ikke, at du skal kritisere en opgave. Det betyder, at du skal kigge på en opgave og vurdere, om der er ting, man kunne have gjort anderledes for at gøre opgaven bedre.

Det er feedback, der hjælper dig med at gøre din opgave bedre eller giver dig en masse gode råd til, hvad du kan gøre, næste gang du skriver en opgave.

Når du giver konstruktiv kritik, skal du altså ikke tænke: ’hvad er dårligt i denne opgave?’ Du skal tænke: ’hvad kunne man have gjort for at gøre denne opgave endnu bedre?’

Konstruktiv kritik og feedback handler dybest set om at lære af hinanden.

Hvordan giver jeg bedst konstruktiv kritik?

Her kommer fem tips til, hvordan du giver den bedste konstruktive kritik til din klassekammerat:

  1. Vær specifik. Kom med eksempler direkte fra opgaven. Hvis du for eksempel synes, at der er mange lange sætninger, der er svære at forstå, så kom med 3 eksempler fra teksten, hvor sætningerne er svære at forstå. På den måde kan din kammerat bedre forstå, hvad du mener.

  1. Husk, at du giver kritik for at hjælpe. Når du nævner en ting, du ikke synes fungerer i opgaven, så kom med et bud på, hvad man ellers kunne have gjort. Når du forbereder din kritik, skal du tænke over, om din klassekammerat kan bruge den til at gøre sin opgave bedre. Det vigtigste er, at din klassekammerater sidder tilbage med en følelse af, at de har en idé om, hvordan de kommer videre med opgaven, eller hvad de skal gøre næste gang.

  1. Del opgaven op i afsnit og find gode og mindre gode ting. Det kan være svært at overskue en lang opgave eller give konstruktiv kritik af en lang fremlæggelse. Derfor kan det være en god idé at dele den op og pege på en god og en mindre god ting fra hver del. Så sørger du også for, at du kommer igennem hele opgaven eller fremlæggelsen og ikke kun fokuserer på for eksempel starten af den.

  1. Husk, at det handler om opgaven, ikke personen. Nogle gange kan det være svært at få kritik på sin opgave, hvis man har brugt lang tid på den. Hold dig derfor til at kommentere på opgaven og ikke på din klassekammerats måde at gøre tingene på. Så vil din klassekammerat også i langt højere grad lytte til, hvad du har at sige.

  1. Nævn de gode ting. Selvom dine klassekammerater er mest interesserede i at få at vide, hvad de kan gøre endnu bedre, skal du ikke glemme at rose dem for de ting, som er gode. Det er også vigtigt at få at vide, hvad man gør godt og skal blive ved med at gøre. Og så kan det måske give dig nogle tricks til, hvordan du kan gøre din egen opgave bedre!

Hvordan får jeg bedst konstruktiv kritik?

Nogle gange kan det være svært at høre, hvad andre synes om en opgave eller en fremlæggelse, som man har brugt lang tid på. Jo flere gange du får det, jo mindre grænseoverskridende bliver det. Her er 3 tips til, hvordan du bedst får konstruktiv kritik.

  1. Lyt. Det kan føles pinligt eller grænseoverskridende, når du for eksempel får feedback, efter du har lavet en fremlæggelse. Men det er vigtigt, at du lytter til, hvad der bliver sagt, så du kan bruge det. Der bliver helt sikkert sagt gode ting og ting, du kan lære noget af.

  1. Undgå at gå i forsvar. Nogle gange kan man have lyst til at forsvare sin opgave, når andre kritiserer den. Men husk, at din klassekammerat kun giver sin kritik for at hjælpe. Hvis du er uenig, kan du lade vær med at følge din klassekammerats råd, men det er vigtigt at tage imod alle rådene.

  1. Stil spørgsmål, hvis du er i tvivl. Når din klassekammerat er færdig med at give feedback, må du gerne spørge ind til det, de har sagt. Det er vigtigt, at du har forstået deres kritik.

Hvornår skal jeg give konstruktiv kritik?

Det er en god idé at bruge konstruktiv kritik både inden og efter, man afleverer en opgave eller laver en fremlæggelse. Måske kan din klassekammerat fange en sætning, der ikke giver mening, inden du afleverer. Eller hjælpe dig med, hvordan du gør den endnu bedre. Hvis din kammerat giver dig feedback, efter du har afleveret, kan du få mange gode tips og tricks til, hvad du kan gøre næste gang. Du kan også få at vide, hvad der er godt, og som du skal blive ved med.

Det er ikke altid, at din lærer har tid til at gå så meget i dybden med din opgave – og så er det jo smart, hvis din kammerat kan hjælpe dig!

Hvorfor er det overhovedet vigtigt med konstruktiv kritik?

Man kan hurtigt komme til at tænke, at det kun er lærerens mening om ens opgave eller ens fremlæggelse, der er vigtig. Det er jo læreren, der ofte skal give karakterer. Men feedback og konstruktiv kritik er lærerigt – både for dem, der giver det, og dem, der får det.

Når du for eksempel skal forholde dig til en andens opgave, bliver du opmærksom på, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Den viden kan du tage med dig videre og bruge næste gang, du selv skal skrive en opgave.

Når andre forholder sig til din opgave, får du et indtryk af, hvad andre forstår i din opgave. Tit kan man overse ting, når man sidder med sin egen opgave, og så er det en rigtig god idé at få andres øjne på.

Studieteknik

Se alle

3-gode-lektieråd-fra-benjamin-lasnier
Har du også svært ved at lave lektier eller bare svært ved at komme i ..
7 tips til en bedre hukommelse - alle kan blive bedre til at huske
Har du også svært ved at huske alt det stof, du forventes at kunne?..
De 7 vigtigste skrive-råd
Her får du 7 gode skrive-råd, som hjælper dig med at sikre nogle gode ..
Sådan styrker du dit barns faglighed i sommerferien
Det bliver pludselig let at dividere, når en kasse is skal deles ud ti..
Kom godt igennem gymnasiet
Gymnasiet er noget helt andet end folkeskolen, og det kan til tider væ..
Sådan bliver du tryg ved dit fremmedsprog
Måske kender du til det selv? Hvis ikke fra engelsk, så måske fra et a..
Sådan tilpasser du læringen til dit taktile barn
Vi lærer alle sammen forskelligt, og derfor må vi ikke glemme de børn,..
Sådan tilpasser du læringen til dit auditive barn
Forskellige børn lærer på forskellige måder. ..
Lærerige julelege
Juletiden nærmer sig med hastige skridt. Her er nogle lærerige juleleg..
7 gode råd til bedre studievaner
Det kan være svært altid at nå at lave lektier, og der er sommetider a..
Sådan tager du effektive notater
Der er mange måder at skrive notater på. Måske fungerer den måde, du s..
5 simple tips til bedre noter - få mere ud af timerne
Det kan være stressende at tage noter i undervisningen - læs med her o..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.