Sæt dig godt ind i opgaven
Det vigtigste, når du skal skrive hurtigt, er, at du har sat dig ordentligt ind i opgaven og i det, din opgave skal handle om. Hvis du er sat ordentligt ind i det, har du de bedste forudsætninger for at skrive uden at tænke for meget eller hele tiden gå tilbage i opgavebeskrivelsen eller en bog for at komme videre.
Desuden er det vigtigt, fordi det ville være ærgerligt at have skrevet hele opgaven og så finde ud af, at man mangler at svare på en del af den eller har misforstået noget. Så er det ikke så meget ved at have skrevet den hurtigt alligevel.
Læg en plan
Læg en plan for, hvordan du vil skrive opgaven, og hvad der skal med i den. Hvis du ved præcist, hvad den skal indeholde, så kan du blive ved med at skrive længere uden at stoppe op. Jo mere udførlig din plan er, jo nemmere er det at skrive opgaven, når du går i gang.
Stop med at stoppe op
Når du skal skrive hurtigt, er det vigtigt, at du ikke stopper op hele tiden. Hvis du bliver ved med at gå tilbage i teksten og sætte komma, rette stavefejl eller omformulere, så kommer du aldrig videre i din tekst. Vent med alt det, til efter du er færdig med at skrive. Så kan du fortsætte dit skrive-flow bedst muligt. Det kan være en udfordring, hvis du er vant til at skrive dine tekster på den måde, men prøv at gør det til en udfordring for dig selv – vent med at ret fejl eller omformuler, til du har sat det sidste punktum i det afsnit, du er i gang med.
Sæt tid på
Det kan føles uendeligt at sidde og skrive en opgave. Især, hvis du gerne vil skrive den hurtigt. Derfor kan det være en god idé at sige til dig selv, at du sætter dig og skriver i 10 minutter uden stop eller distraheringer, og så tager du en pause. Hvis du gør det et par gange, så har du lige pludselig skrevet en hel masse. Men det er vigtigt, at du bliver ved med at skrive i de 10 minutter for at få noget ud af det. Hvis 10 minutter føles som for lang tid, så sæt et andet interval. Måske 5 eller 7 minutter.
Skriv, skriv, skriv
Hvis du gerne vil blive i dit skrive-flow, men synes, det er svært, så kan det være smart bare at skrive. Det kan lyde banalt, men hvis du bare bliver ved og ved med at skrive, så stopper dit skrive-flow ikke lige så nemt, som hvis du stopper op, når du bliver i tvivl om, hvad du skal skrive. Derfor må du godt bare skrive mærkelige sætninger, som du måske ikke kan bruge i sidste ende. Hvis det kan hjælpe med at fortsætte dit flow, så kan der måske komme noget godt ud af det. Derfor er det okay, hvis du skriver ’nu er jeg løbet tør for ting at skrive’ et par gange. Det kan holde din hjerne i gang med at skrive, og så kan du måske skrive noget godt og brugbart efter lidt tid.
Du skal ikke tænke for meget
I forlængelse af, at du ikke skal stoppe med at skrive, så skal du heller ikke tænke for meget. Selvfølgelig skal du skrive en fornuftig opgave, men hvis du har sat dig ordentligt ind i både opgaveformuleringen og pensum, så kan du godt skrive, uden at skulle tænke for meget. Lad vær med at lade dig begrænse af, at du synes, at noget lyder dumt eller ikke klogt nok. Det kan du tænke over, når du retter din opgave igennem.
Kom op i tempo
Det kan hjælpe dig med at skrive hurtigere, hvis du sætter musik i højt tempo. Dit skrive-flow kan automatisk blive hurtigere, hvis du lytter til musik i højt tempo. Men pas på, at det ikke forstyrrer din koncentration. Det er forskelligt fra person til person, om musik er en hjælp eller en distraktion.
Husk at ret igennem
Når du har skrevet hurtigt, er det vigtigt, at du retter din tekst ordentligt igennem. Der kan være slåfejl, stavefejl, kommafejl, dårlige vendinger eller lignende, som du har skrevet i hast. Det er vigtigt, at du finder alle dem, for det ville være ærgerligt, hvis du kommer med i opgaven, når du afleverer den. Måske har din 10 minutters skrivesession også gjort, at du har skrevet ’jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive her’ et par gange. Og det er jo vigtigt, at de, der skal læse din opgave, ikke får den sætning med.
Det kan være en rigtig god idé, hvis du venter til dagen efter eller et par timer senere med at rette opgaven. Så er dit hoved friskt og kan se de fejl, du måske ville overse, hvis du retter det igennem, lige efter du har skrevet det.
Opsummering på hurtigskrivning
For at opsummere, så er det vigtigt, at du:
- Ved præcist, hvordan du skal skrive opgaven, og hvad den skal indeholde.
- Ikke stopper op, men bliver ved med at skrive.
- Forsøger ikke at tænke for meget, mens du skriver.
- Retter opgaven igennem efterfølgende.