Shutterstock 680960086 Shutterstock 680960086

Få hjælp til at variere dine sætninger i din opgave

Vi kender alle til det med at skrive ’novellen’ ualmindeligt mange gange, når man skriver en opgave, hvor omdrejningspunktet er en analyse af en bestemt novelle. For at sikre, at ens tekst ikke bliver for tung at læse, kan det være en god idé at kigge efter de ord, der går meget igen, og bytte dem ud med tilsvarende. I får her fif til, hvordan man nemt kan spotte ordene.

Brug søg-funktionen i Word og Google Docs

Det er besværligt at kigge hele sin opgave igennem gentagende gange for at få en idé om, hvilke ord der gentages for meget. Heldigvis har Word en genial funktion, hvor man kan søge efter et bestemt ord, en sætning og lignende i hele dokumentet. Du finder funktionen under fanen ’Hjem’, hvor der står ’Søg’ sammen med en illustration af et forstørrelsesglas, og i onlineprogrammer som Google Docs kan man søge ved at trykke ctrl + f. Når man søger efter et ord, fortæller den hvor mange gange ordet er brugt, men den fremhæver også ordene konkret i din tekst. Se her:

Hvis du undervejs i din skriveproces falder over ord, du gerne vil tjekke op på bagefter, kan det være smart at skrive dem nederst i dit dokument. Det sikrer, at du ikke glemmer de ord, som du gerne vil tjekke op på.

Find og erstat

Er du derimod blevet opmærksom på, at du er kommet til at skrive ’syntes’ (datidsform) i stedet for ’synes’ (nutidsform) igennem hele din opgave, har både Word og Google Docs også en funktion til det, nemlig ’Find og erstat’. Her skriver du ind, at den skal søge efter ’syntes’ og erstatte det med ’synes’ – og voila! Så er alle de steder i din tekst, hvor der stod ’syntes’ ændret til ’synes’. Derudover kan funktionen også bruges, hvis du pludselig finder ud af, at du har for mange antal tegn i din opgave. Har du eksempelvis skrevet en opgave om Københavns Universitet, kan du med fordel bruge forkortelsen KU for at spare tegn, og i så fald vil ”Find og erstat”-funktionen være en hjælp, så du blot skal ændre det én gang frem for alle steder i din opgave.

Signe, mentor og studentermedhjælper

Signe er mentor og studentermedhjælper hos MentorDanmark. Gennem jobbet som mentor skaber hun et trygt læringsmiljø, og hun er optaget af at gøre læring til en leg.