Sådan ved du, om dit barn lider af studiestress

Hver tredje gymnasieelev har overvejet at droppe ud af skolen før tid. Det viser en trivselsundersøgelse blandt 83.000 elever på gymnasiale uddannelser foretaget af Børne- og Undervisningsministeriet i efteråret 2018 [Læs artiklen her]. Undersøgelsen viser også, at næsten 70 procent af pigerne føler sig 'tit' eller 'meget tit' pressede, mens det gælder knap 50 procent af drengene. 

Studiestress er altså noget, der skal tages seriøst. Måske sidder du som forælder og er bekymret for, om din søn eller datter lider af studiestress? Læs med her og se, hvad de typiske tegn på studiestress er.

Hvad er stress egentlig?
Stress en vigtig biologisk mekanisme, som vi alle er født med. Ifølge Forebyg Stress hjælper stress os nemlig i kritiske situationer – og derfor kaldes mekanismen af og til for ”kamp eller flugt” respons.

Stress er således grundlæggende helt naturligt og nødvendigt for, at mennesker overlever. Stress gør os nemlig i stand til at yde noget ekstra i pressede situationer. Men stress kan også gå hen og blive farligt, hvis den bliver vedvarende, og man ikke får taget hånd om den.

Tegn på studiestress
Det er naturligt, at unge mennesker har travlt, men hvis travlheden udvikler sig til f.eks. eksamensstress, skal man passe på. Nedenfor finder du en række typiske symptomer på stress, som du kan være opmærksom på, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din søn eller datter lider af studiestress.

Symptomerne er ikke lig med, at dit barn har et problem, men de er gode indikatorer på, om du som forælder skal gribe ind og forsøge at hjælpe dit barn.

Fysisk 

  • Hovedpine 
  • Hjertebanken 
  • Svimmelhed 
  • Mavesmerter 


Psykisk

  • Hukommelsestab
  • Fraværende og indesluttet
  • Koncentrationsbesvær
  • Irritabel og lettere til tårer


Adfærdsmæssigt

  • Hyperventilation
  • Søvnløshed
  • Øget præstationsangst
  • Ubeslutsomhed


Der kan være flere grunde til, at dit barn ændrer adfærd, men hvis du ikke kan se nogen naturlig forklaring på, at dit barn er begyndt at vise tegn på flere af ovenstående symptomer, og hvis det har stået på i en længerevarende periode, så er det en god idé at tage en snak med dit barn.

Hvad gør du, hvis du tror, dit barn lider af studiestress?
Hvis du tror, din søn eller datter lider af studiestress, er det vigtigt at søge hjælp så tidligt som muligt – og helst inden stressen når at blive alvorlig.

I mange tilfælde er det nok blot at tage en snak om, hvordan dit barn går og har det og måske gøre opmærksom på, at det er vigtigt at passe på sig selv. Det er for eksempel en god idé at tage en snak om dit barns forventninger til sig selv, for i mange tilfælde er det der, problemet ligger gemt.

Måske vil din datter gerne klare sig godt i skolen og have gode karakterer. Hun vil gerne være den perfekte kæreste. Den bedste veninde. Den flittige datter. Det gode familiemedlem, der aldrig siger nej til tante Annas fødselsdag. Pludselig har hun givet al sin energi ud og har helt glemt sig selv i ligningen – og derfor har hun også glemt at lytte til sin egen krop og dens signaler.

I andre tilfælde kan studiestressen være af mere alvorlig karakter, og så er det en god idé at kontakte egen læge, som kan hjælpe jer videre derfra.

Som forælder er det vigtigt at minde dit barn om, at gymnasietiden ikke er et 100-meter løb men et maraton. Det betyder, at man skal finde det rette tempo, så man kan holde hele vejen – og så huske at nyde turen, for pludselig er man i mål.

Pernille, kommunikationsmedarbejder
Pernille er studentermedarbejder i kommunikationsafdelingen. Hun har fokus på at skabe relevant og givende læsestof til elever og forældre.

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.