Sådan overlever du 14 dage med SRP
De 14 dage er begyndt, og du skal nu i gang med at skrive din SRP. To lange, intense uger er forude, og du spekulerer måske på, hvordan du overhovedet skal komme igennem det. Bare rolig! Jeg har her samlet 8 tips til, hvordan du overlever 14 dage med SRP.
1. Forkæl dig selv
Det første tip på min liste er, at du skal forkæle dig selv. SRP-perioden er lang, og du kommer til at sidde rigtig meget foran din computer. Køb noget slik eller kiks og lav en kande te eller en kop varm kakao, som du kan nyde, mens du skriver. Lidt selvforkælelse kan holde din motivation oppe. Skriver du bedst, mens du sidder under dine varme dyne med en pakke Oreos? Then go for it!
2. Snak med dine klassekammarater
Det kan være en god idé at snakke lidt med dine klassekammerater. Ikke fordi I skal begynde at sammenligne jer med hinanden, men det kan være rart at dele sine frustrationer og erfaringer med andre, som er i samme båd. Derudover kan det være godt at komme lidt ud, da man nemt kommer til at sidde inde hele dagen. Find derfor en dag eller to i SRP-perioden, hvor du drikker en kop kaffe med et par af dine klassekammerater, og hvor I måske også til en forandring kan snakke om noget andet end SRP.
3. Brug dine vejledere
Det tredje tip er at bruge dine vejledere. Sørg for at forberede dig godt til vejledningerne – de er der for din skyld! Undervejs i SRP-perioden kan det derfor være en god idé at skrive ned hver gang, der er noget, du er i tvivl om. Ofte vil dine vejledere også sige, at du må skrive til dem undervejs. Udnyt det! Måske er det bare et enkelt svar fra din vejleder, der skal til, for at du igen føler, at du er godt med!
4. Planlæg dine pauser
Sørg for at planlægge pauser hver dag. Selvom du føler, at du ikke har tid til pauser, så kan man altså ikke arbejde koncentreret 24/7. Hvis du planlægger, hvornår du vil holde pause hver dag, kan du gøre det uden at føle dårlig samvittighed. Derudover er det dejligt, at kunne se frem til en pause, og det øger motivationen for at nå så langt som muligt inden pausen. Læg dine pauser dér hvor du har allermest brug for dem og brug dem på at slappe af eller få noget frisk luft.
5. Brain breaks og energizers
Hvis du har svært ved at fokusere og koncentrere dig om opgaven, eller bare ikke kan tænke klart, så kan det være en god idé at sørge for et par ”brain breaks” og ”energizers” undervejs. Det er øvelser, som kun tager 2-3 minutter, og som kan give dig mere energi.
Her er to eksempler:
- Øvelse 1: Et eksempel på en øvelse er, at du først stiller dig op. Herefter tager du din ene hånd, og skriver alfabetet ud i luften med din pegefinger, mens du tæller højt. Altså du tegner et ”a”, mens du siger ”et”, så tegner du et ”b”, mens du siger ”to” osv. For at gøre det sværere kan du evt. prøve at bytte rundt, så du skriver tallene, mens du siger alfabetet. Du kan også se, hvor hurtigt du kan gøre det. Det er faktisk sværere end man tror!
- Øvelse 2: En anden øvelse går ud på, at du står op, og har en kuglepen i hver hånd. Start med at kaste den ene kuglepen op i luften, så den drejer én omgang og grib den så med samme hånd igen. Med én omgang menes der, at du skal gribe den i samme ende, som du holdt den. Gør det herefter med den anden kuglepen. Når du relativt hurtigt kan skifte mellem de to kuglepenne, kan du prøve at gøre det på samme tid. For at gøre det endnu sværere kan du kaste kuglepenne op på samme tid og gribe dem med den modsatte hånd. Hvis du laver den øvelse to minutter hver dag i SRP-perioden, bliver du rigtig god!
6. Gør en stor indsats hver dag
Det 6. tip er, at du skal gøre en stor indsats hver dag! Lad være med at udskyde arbejdet. Det vil bare stresse dig i sidste ende, hvis du er bagud, fordi du ikke har udnyttet tiden ordentligt. Hvis du gør en stor indsats hver dag, vil du blive ved med at føle dig produktiv og være tilfreds, når du går i seng. Det kan godt være, at der er dage, hvor det bare ikke går så let, og hvor du ikke når så meget som de andre dage. Det er helt fint, men forsøg at være så effektiv som muligt hver dag for din egen skyld!
7. Ros dig selv!
Et meget vigtigt punkt er at rose sig selv! Ros dig selv når du får skrevet et godt afsnit, når du pludselig får noget svært til at give mening, eller når du gør andre fremskridt med din opgave. Det er lige meget, hvad det er, men det er vigtigt, at du ikke bare hele tiden er hård ved dig selv, fordi du føler dig bagud. Fokusér på dine succeser og vær’ tilfreds med dig selv og din indsats. Det er mere end ok at være stolt af sig selv, når man får skrevet noget godt!
8. Hold humøret oppe
Det sidste punkt på min liste er, at du skal forsøge at holde humøret oppe. Du sidder derhjemme, og kæmper med opgaven, vejret er gråt, og det hele kan virke ret uoverskueligt og deprimerende. Lad det ikke påvirke dig! Hvis du først bliver i dårligt humør, kan du bruge hele SRP-perioden på at tale om, hvor nederen det er at skrive SRP. Prøv i stedet at tænke positivt! Tænk: ”Jeg kan godt” og ”Hvis jeg bare gør mit bedste, skal det nok gå”. Begge ting er nemlig rigtige! Prøv at anskue SRP’en som en chance for at vise hvad du kan. Du har to uger til at skrive om et selvvalgt emne – det er da ret fedt? Ellers kan du altid se frem til den tiltrængte juleferie – der er altid noget at glæde sig over!
Jeg håber, at disse 8 tips kan hjælpe dig til en mere overskuelig SRP-periode - held og lykke med din opgave!
Astrid, Mentor
Astrid er ny mentor, som går meget op i at skabe en tryg undervisning, hvor hun er i øjenhøjde med sine mentees. Astrid fokuserer på at vise dem sine mentees glæden ved at lære og blive klogere.