1. Vær nysgerrig i din læsning
Vi er langt bedre til at huske det, vi selv har fundet frem til, end det vi har hørt fra andre. Det giver sig selv, at du i udgangs- punktet ikke er herre over, hvad du skal lære i gymnasiet, men du kan alligevel gøre din indflydelse gældende på flere måder. Ved du eksempelvis, at din dansklærer gennemgår modernismen i næste uge, kan du forberede dig ved at researche lidt på internettet eller i leksika.
2. Lyt til podcasts og lydbøger
Det er ofte en god idé at variere det materiale, man beskæftiger sig med for at lære et nyt emne. Er din fysikbog ufattelig kedelig, eksisterer der heldigvis mange andre kanaler til viden i dag. Du kan med få klik på internettet finde mange, mange fag-videoer, der kan gøre dig klogere på de vanskelige fysiklove. Skal du læse en lang roman som en del af pensum i dansk, er lydbøger en alternativ mulighed, ligesom podcasts om et emne, du finder svært i fag som historie eller religion, kan hjælpe dig til at forstå det stof, du skal lære. Du kan tage lydbøger eller podcasts med på din mobiltelefon og lytte, mens du motionerer eller venter på bussen. Husk dog på, at disse alternativer til bøgerne altid kun kan supplere dine bøger og ikke erstatte dem. Du kan ikke være sikker på, at du får kendskab til alle dele af pensum ved at anvende podcasts m.v. – og så kan du blive lidt for overrasket til en eksamen, hvis du ikke har læst bogen og derfor ikke kender til dens indhold.
3. Tag noter, mens du læser
Det er påvist, at man husker det, man læser, langt bedre, hvis man tager noter imens, også selvom man ikke anvender noterne senere. Man skal naturligvis ikke skrive hele teksten ned, men det gør en tydelig forskel, hvis man skriver hovedpointerne eller svære ting ned. Er teksten relativt kort, to til fem sider lang, kan du vente med at skrive noter til efter endt læsning. Er teksten længere, kan du med fordel skrive noter efter hvert lille afsnit. Også overstregningstuscher kan være gode at bruge, og her gælder det samme: Læs først frem til en lille afrunding i teksten, og overstreg derefter nøgleord eller vigtige sætninger.
4. Brug audio-notater
At nedskrive guldkorn og kernebegreber fra tekster ved hjælp af papir og blyant eller computer er ikke de eneste noteværktøjer; du kan også indtale dine noter på computer med en diktafon eller mobiltelefon. Denne metode kan være effektiv for dem, der finder det svært at skrive noter i timerne – og for øvrigt er metoden rigtig god i eksamensforberedelsen. Dette mere utraditionelle noteværktøj kræver formentlig lidt tilvænning, men giver også andre muligheder. Du kan eksempelvis lytte til dine ’noter’, når du går tur med hunden.
5. Hold din viden ved lige
Det er særlig effektivt at repetere nyt stof, du finder svært, allerede et døgn efter, du har terpet det. Gentag den efterfølgende uge og igen nogle måneder efter. Det kan selvsagt ikke lade sig gøre at tage tests i alle fag, men brug da dine noter i stedet. Måske kan du med fordel kigge lidt tilbage i matematikbogen, samfundsfagsbogen eller på Lectio en gang imellem for at minde dig selv om, hvad klassen har gennemgået i de forskellige fag i årets løb. Du kan også udarbejde en faglig quiz med en ven eller finde en oplagt test på internettet. Er du et vaskeægte konkurrencemenneske, vil risikoen for at tabe en test eller quiz med stor sandsynlighed motivere dig til at terpe, så du kan svare rigtigt på alle spørgsmål.
6. Lær dig selv huskemetoder
Op til en prøve eller en eksamen kan det være nødvendigt at lære en del af pensum udenad, og her er huskemetoder guld værd. Huskemetoden udvikler du selv – du forbinder stoffet til et område, du kender i forvejen, allerhelst en personlig forbindelse, så husker du endnu bedre. Et eksempel: Du husker, at osmose er transport af vand ved at tænke på Moses, der delte vandene. Eller du har lært dig selv planeternes rækkefølge ved at konstruere en sætning bestående af de samme forbogstaver som planeternes.
7. Præsentér din viden for andre
Brug de andre i klassen, og udnyt enhver lejlighed til at hjælpe klassekammeraterne. Du vil opleve, at du har lettere ved at huske stoffet et halvt år senere, når du skal til eksamen. En lignende metode er at genfortælle timens pointer til din ven, som var syg eller din mor, som er meget begejstret for danskfaget. Er du for genert til at fortælle andre om det, du har lært i skolen, kan du alternativt filme dig selv og fortælle kameraet de væsentlige pointer, der er værd at huske. En sådan video er for øvrigt meget brugbar i en eventuel eksamensforberedelse.
Vi håber, at dette kan hjælpe dig til at huske det, du lærer, bedre! :)
Knæk karakterkoden
Dette Indlæg er et uddrag af bogen "Knæk karakterkoden - En håndbog til gymnasiet".