Gode råd til din SRP - valg af fag, emne og research

Når den indledende tid til SRP kommer, og man skal vælge, hvad ens hidtil største opgave skal omhandle, kan det godt være svært. Her får du nogle gode råd til, hvordan du træffer beslutningerne på bedste vis. 

Vær opmærksom på fagkravene
Du kan desværre ikke bare vælge, lige hvad du har lyst til, når du skal vælge dine fag og dit emne til SRP. Det er jo trods alt et studieretnings projekt. Du skal derfor bruge mindst ét fag fra din studieretning, som du har på A-niveau. Det begrænser mulighederne betydeligt, da de fleste kun har 1-3 studieretningsfag på A-niveau. Det kan dog både være et fag, der har været A-niveau fra starten, eller et du siden har hævet. Derudover skal det andet fag være på mindst B-niveau. Begge fag skal således indgå på det højeste niveau, du har/har haft det på. 

Når du vælger dine fag, skal du sørge for, at det er to fag, der komplimenterer hinanden, og at du bruger forskellige metoder fra hvert fag. Hvis fagene går dårligt i spænd, vil det blive svært at skrive opgaven, men som regel vil det give sig selv, hvilke fag der er oplagte, når du har valgt dit emne. 

Valg af emne
Det kan være rigtig svært at vælge, hvilket emne man skal skrive i - enten fordi der er alt for mange muligheder, eller fordi dine fagkombinationsmuligheder virker for begrænsende.Det aller, aller, allervigtigste når du skal vælge dit emne er, at du vælger noget, du synes er spændende! Det er selvfølgelig en fordel, hvis det passer med, at du kan vælge de fag, du synes, du er bedst til, men hvis du synes, dit emne er kedeligt, kommer det til at være meget svært at få skrevet en god opgave, fordi motivationen mangler. 

Nogle tror, at de skal vælge det, der virker som en nem opgave, men opgaven er stadig af så stort et omfang, at selvom den tilsyneladende er nem, kommer det til at være svært at få skrevet den (og få skrevet den godt), hvis det er noget, man selv synes er kedeligt. Sørg derfor først at spørge dig selv: “Hvad synes jeg er spændende?”Udover at det er noget, du finder interessant, er det selvfølgelig vigtigt, at det opfylder fagkravene. Det er også vigtigt, at emnet har nok indhold, som du kan undersøge, men også at det er indskrænket nok til, at du kan gå ordentligt i dybden og diskutere. Det er derfor super vigtigt, at du får snakket med dine lærere. Hvis du f.eks. gerne vil skrive om britisk propaganda i 1. og 2. Verdenskrig, så snak med dine lærere i engelsk og historie om, hvordan man kunne gribe det an, inden du vælger endeligt. 

Lav research i god tid
Det bedste og vigtigste tip: start i god tid! Husk, at alle gymnasier skriver SRP på samme tid, så rigtig mange bøger mm. bliver lånt ud og kan derfor være rigtig svære at få fat i, så sørg for at begynde, mens bibliotekerne stadig har dem. 

Det er ikke altid sikkert, at dit eget bibliotek har de bøger, du skal bruge, men så kan du gå på bibliotek.dk og finde det, du har brug for. Her kan du bestille de fleste bøger hjem fra andre biblioteker i Danmark eller få printet artikler, der kan sendes til din skole. Sørg evt. for også at forhøre dig på nærliggende universiteters biblioteker, da de nogle gange har nogle rigtig gode materialer. 

Når det kommer til online søgning af materialer, kan det være lidt tricky. Det nytter sjældent noget bare at google det emne, du skal finde noget om, da der kommer flere tusinde resultater op, som ikke nødvendigvis har nogen relevans for dig. Det gælder derfor om at finde forskellige ressource-rum at søge i, men også at lære at søge på det rigtige. Skal du f.eks. finde noget om, hvordan hovedpinepiller virker, så finder du forskellige resultater, alt efter om du søger på “hovedpinepiller”, “aspirin” eller “acetylsalicylsyre”. Prøv at bruge forskellige ord, synonymer, ordkombinationer osv. Det kan også være en god idé at søge på både dansk og engelsk, da det udvider feltet af f.eks. videnskabelige artikler. 

Nu vil jeg give dig nogle eksempler på brugbare steder at finde dem. Det er dog vigtigt at pointere, at de fleste kræver et login og det er forskelligt, hvad du kan bruge, alt efter hvad dit gymnasium har købt adgang til. Ofte vil du enten kunne finde det inde på dit gymnasiums hjemmeside eller ved at spørge en bibliotekar.

Danske artikler
Du kender måske infomedia. Det er en database over danske artikler, som du frit kan søge på og downloade. Siden kræver uni-login: infomedia.dk.

Udenlandske artikler
Det er særligt her, skolen skal have et abonnement. Du kan sikkert finde mange flere onlineressourcer, men her er to gode eksempler:JSTOR er en hjemmeside med en meget stor samling af videnskabelige artikler indenfor mange forskellige emner, fra flere tusinde forskningstidsskrifter: www.jstor.org. Gale Student Ressources in Context indeholder mange forskellige typer tekster, og det kan anbefales at gå på opdagelse derinde: skoda.emu.dk/gale.html

Hvis du har brug for mere hjælp til at finde materialer, kan det være en rigtig god idé at spørge en bibliotekar, da de er uddannet til at kunne navigere rundt i alle portalerne med materiale. Til en start vil jeg anbefale dig at kigge på denne samling af sider, som er kvalitetsvurderet af en bibliotekar på Roskilde Gymnasium:  http://www.pearltrees.com/roskildegym

Nanna, mentor
Nanna er en af vores nye mentorer, og hendes mål er at få opbygget en selvtillid hos sine mentees og at vise, at det både kan være spændende og sjovt at lære.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Skriv dig op og få de nyeste blogindlæg på mail. I den første mail du får, kan du vælge de emner, som interesserer lige netop dig.