Frustreret pige over lektierne
Nina Illum Nørregaard
Kommunikations- og marketingansvarlig hos MentorDanmark
Indholdsfortegnelse For forældre 2. oktober 2023 Læsetid: 10 min.

10 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær

Er du forælder til et barn i skolealderen med koncentrationsbesvær? Så kan du måske nikke genkendende til, at lektielæsning kræver en særlig indsats - både af dig og dit barn. Det kan for mange børn være svært at koncentrere sig i skolen, og børn med koncentrationsbesvær har endnu sværere ved det! Bare rolig. Vi har samlet 10 råd til dig, der har et barn med koncentrationsbesvær.

Har mit barn ADHD?

Måske har du stillet dig selv lige netop dét spørgsmål. At det kniber med manglende koncentration og hukommelse, kan der være mange årsager til. Alle børn er på et eller andet tidspunkt urolige og kan have svært ved at sidde stille. Som forælder kan man hurtigt komme til at tænke på, om barnets opførsel nu er normalt.

Der er mange grader af koncentrationsbesvær, så udfordringen vil selvfølgelig være større, hvis dit barn er diagnosticeret med fx ADHD, end hvis dit barn en gang imellem er lidt på tværs og hellere vil se Youtube.

Særligt for børn med ADHD kan det være svært at opretholde opmærksomheden, de kan have svært ved at lytte, og mange bliver nemt distraheret af tanker eller udefrakommende stimuli.

Det betyder blandt andet, at et barn med ADHD handler impulsivt og kan have svært ved at sidde stille i længere tid ad gangen. Selvom dit barn ikke har ADHD, kan du formentlig genkende nogle af udfordringerne. Som forælder til et barn, der har svært ved at koncentrere sig, skifter du rolle mange gange undervejs i lektielæsningen. Du er både opdrager, moralsk støtte og faglig rollemodel. Det kan selvsagt være vanskeligt at navigere i. For hvordan stiller du krav til dit barns faglighed og disciplin, når du også skal agere moralsk opbakning og måske også trøste sit barn, der har svært ved det faglige?

Hvordan viser koncentrationsbesvær sig?

  • Kropslig uro og svært ved at sidde stille
  • Har ofte brug for at ”dimse” med noget
  • Indre følelse af rastløshed
  • Svært ved at fastholde sin opmærksomhed i længere tid
  • Distraheres let – også af små lyde
  • Svært ved at have mange bolde i luften og foretrækker at rette sin opmærksomhed på én opgave ad gangen

Vi har samlet 10 gode råd med inspiration fra ADHD-foreningen, som kan gøre lektielæsningen mere gnidningsfri og med større udbytte.

1. Anerkend dit barn og dets styrker

Børn har forskellige kompetencer – præcis som voksne. Mind dit barn om, hvad han/hun er god til.

Det er vigtigt, at du fokuserer på dit barns positive egenskaber og kompetencer. Børn med koncentrationsbesvær bliver nemlig ofte irettesat for ikke at holde fokus og måske larme i timen. For børn med ADHD-diagnose er problemet ofte mere udtalt. Når du minder dit barn om hans/hendes styrker, er du med til at skabe modvægt til forkerthedsfølelsen, og du giver dit barn mod til at kaste sig ud i nye udfordringer. Så længe rosen er oprigtig, kan man ikke rose for meget.

2. Forudsigelighed, forudsigelighed og forudsigelighed

Forbered dit barn på den kommende aktivitet, så du skaber forudsigelighed.

”Om fem minutter skal vi kigge på dine lektier,” er garanteret en sætning, du har sagt et hav af gange. Bliv endelig ved med det! Hvis dit barn har svært ved at koncentrere sig, er indre struktur og tidsfornemmelse nemlig også ofte udfordrende.

Derfor kommer mange aktiviteter som en overraskelse for dem, og de kan have svært ved at omstille sig fra én aktivitet til en anden. Det kan derfor være en fordel at skabe forudsigelighed, så barnet kan indstille sig på at afslutte det, han/hun er i gang med. Lad også dit barn vide, at du kan hjælpe til med lektierne. På den måde bliver aktiviteten mere overkommelig for dit barn.

3. Visuel struktur

Skab overblik og genkendelighed med ’visuel struktur’.

Ifølge ADHD-foreningen har børn med ADHD stor glæde af at kunne støtte sig til tegninger og symboler for at orientere sig i forskellige aktiviteter. Med symboler kan I sammen tegne, hvad lektielæsningen skal indeholde og i hvilken rækkefølge. Tegn fx en bog, hvis dit barn skal læse, og overstreg løbende tegningerne, når opgaverne bliver løst.

Når I får en god rutine med denne struktur, vil dit barn finde ro i gentagelsen og repetitionen. Det skærper også koncentrationen og hukommelsen. Den visuelle struktur kan med fordel også bruges, selvom dit barn ikke har en diagnose.

4. Belønningssystem – husk guleroden!

Skab et motiverende belønningssystem.

Det er vigtigt med en gulerod under lektielæsningen, fordi det hjælper dit barn med at gennemføre.

Belønningen kan fx være en pause eller en selvvalgt aktivitet. Husk at aftale, hvornår og hvad der skal til for at indløse belønningen.

5. Koncentration og fokus – fjern distraktioner

Sæt en koncentreret ramme.

Inden lektielæsningen starter, bør du fjerne de ting, der kan distrahere dit barn (og dig selv). Pak telefon og tablet væk, så I ikke bliver forstyrret af notifikationer, sluk radio og tv, og sæt jer et roligt sted, hvor I ikke bliver afbrudt.

Når du sidder sammen med dit barn, kan du også være med til at fastholde koncentration, hvis opmærksomheden bliver afledt.

6. Læringsstile og hukommelse

Børn lærer og husker forskelligt.

Det en god idé at appellere til den eller de læringsstile, som passer dit barn bedst. Dit barn kan foretrække at se og visualisere nyt stof, men det kan også være, dit barn lærer bedst ved at lytte, ved at formgive eller ved at bevæge sig i læringssituationen. Børn med ADHD er typisk visuelt stærke, men du bør eksperimentere med alle læringsstilene for at finde den rigtige form til dit barns behov. Det kan også være en god idé at kombinere forskellige læringsstile, så den nye viden lagres bedst muligt i dit barns hukommelse.

Svend Erik Schmidt er ekspert i læringsstile, og du kan læse mere om, hvordan vi bruger variation og forskellige læringsstile i vores undervisning her.

7. Faglig selvtillid og motivation

Faglig selvtillid er helt afgørende for alle børn og deres motivation for skolearbejdet og lektielæsningen.

Børn med koncentrationsbesvær kan have svært ved at motivere sig selv, fordi de mangler faglig selvtillid. Derfor er det ekstra vigtigt at skabe succesoplevelser for dit barn. Det kan du blandt andet gøre ved at give dit barn opgaver, der ligger en smule under det faglige niveau, så dit barn får en oplevelse af at lykkes og at have overskud. Det skaber motivation og lyst til at arbejde videre – også med sværere opgaver.

8. Husk at holde pauser!

Pauser er afgørende for alle børn og deres koncentration med skolearbejde og lektielæsningen.

Det er vigtigt at komme lidt væk fra opgaverne og lektielæsningen. Så husk at holde nogle pauser i løbet af lektierne. Husk også at minde dit barn om, at det ikke er en skam, hvis dit barn beder om en pause. Pauserne skal bruges på at slappe af og genoplade, og de kan være med til at forhindre frustration og mental træthed.

9. Del opgaverne op i mindre bidder

Del lektierne op i mindre og meget håndterbare størrelser og skriv nogle konkrete mål ned for, hvor meget I skal nå på en halv time eller en time med lektielæsning.

Det gør det mindre overvældende for dit barn og giver en følelse af at gøre fremskridt, når der kan krydses opgaver af.

10. Søg professionel hjælp og få en mentor

Det kan være en god idé at få hjælp udefra, hvis lektielæsningen, koncentrationen og motivationen begynder at drille rigtig meget. Det kræver en tålmodig indre pædagog eller et alvidende opslagsværk som forælder at give tilstrækkelig hjælp til sine børn. Privat lektiehjælp kan være et tiltrængt pust i en travl hverdag med mange gøremål. For rigtig mange børn med koncentrationsbesvær kan det gøre en verden til forskel.

Ring helt uforpligtende til 61 61 77 77 og få en snak med en fagvejleder om, hvordan vi bedst kan hjælpe dit barn.

Vi håber, du kan bruge de 10 råd til bedre koncentration.

Hvis du vil have flere råd til at håndtere koncentrationsbesvær, har vores mentor, Malik, skrevet blogindlægget Sådan bliver du bedre til at fastholde koncentrationen.

Albi, der er medicinstuderende og mentor, har også skrevet ”Sådan fastholder du koncentrationen og motivationen i timen.

Du kan også se videoen om koncentration fra Restudy og blive inspireret heraf. Videoen er målrettet elever i gymnasiet, men som forældre til yngre elever kan man sagtens blive inspireret.

For forældre

Se alle

Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen
Her kommer en række lærerige aktiviteter, som hele familien kan tage d..
Sådan motiverer du dit barn til læring
Synes motivationen at være forduftet? Her får du 12 gode råd til, hvor..
Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse
Har dit barn svært ved at sidde stille længe nok til at kunne lave en ..
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det vig..
5 gode råd til at hjælpe dit barn med at udvikle øget selvtillid og selvværd
Der er en masse forventninger til én, og man har selv en masse forvent..
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
Sådan roser du dit barn rigtigt?
Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfattelse af sine egne evner a..
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Ååsken kan betyde både være lærerig og hyggelig på samme tid! &#x1f423..
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd
Man kan som forælder gøre brug af følgende råd for at give sit barn ru..
Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien
Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.