Glad elev, der faar lektiehjaelp i tysk med mentor

Indholdsfortegnelse Tysk 12. oktober 2021 Læsetid: 10 min.

5 idéer til at hjælpe dit barn med tysk

Mange børn i grundskolen og gymnasiet synes, at tysk er et svært sprog og et svært fag. Som forælder kan det være svært at hjælpe i tysk, især hvis man ikke selv synes, at det tyske sidder lige i skabet. Her er 5 idéer til at hjælpe dit barn med tysk – også hvis du ikke selv taler sproget.

For mange er det svært at skulle lære et nyt sprog, og den følelse kender jeg også udmærket selv. Da jeg var ti år gammel, valgte min familie at flytte til Mellemøsten. I den forbindelse blev jeg nødt til at lære et sprog, som jeg ikke i forvejen havde nogen kundskaber i. Heldigvis fik jeg god hjælp af min familie til at lære sproget, og efter et halvt år var jeg allerede i stand til at føre mindre samtaler på mit nyerhvervede sprog. Her er nogle af de metoder, som min familie benyttede overført til tysk, selvfølgelig.

1. Se tyske Tv-serier og film

Mange børn og unge bruger meget tid på at se film og serier på bl.a. Netflix, dog oftest på dansk eller engelsk. Men der findes faktisk også mange supergode tyske shows, som man kan se med tysk tale eller med undertekster. Alt efter alder og klassetrin kan det være en god idé at se en film, dit barn allerede kender, men med tysk tale eller med undertekster. På den måde behøver dit barn kun at koncentrere sig om sproget.

På Netflix er der en masse forskellige slags film, når man søger på "Film og serier på tysk". Der er til enhver smag og niveau, heriblandt karaokekonkurrencen "Sing On! Tyskland" og filmen "Into the Beat", som begge er oplagte at se sammen som familie. Denne måde at øve tysk på er både sjov og hyggelig, og så kan film og serier være med til at udvide dit barns ordforråd og sproglige forståelse.

2. Øve remser

Ja, der er meget udenadslære på tysk, men noget er vigtigere end andet. Hvis jeg var helt på bar bund i tysk, ville jeg nok starte med at prioritere udsagnsordene, da det hos mange tysklærere vægter tungt, om man kan bøje dem rigtigt. Du behøver ikke selv kunne remserne udenad for at lære dit barn dem. Mange af remserne kan nemlig googles, og så er det bare med at gå i gang med at skrive dem ned og sige dem højt. Det er måske ikke den sjoveste idé på listen, men den kan bestemt mærkes på dit barns mundtlige præstation og karakterer i tysk.

Selv ville jeg anbefale at starte med remsen for sein og haben i nutid, samt de regelmæssige udsagnsords personendelser i nutid. Mangler I derefter mere, kan I tage fat på mådesudsagnsordenes (dürfen, können, mögen, müssen, sollen og wollen) bøjning i nutid. Hvis dit barn bliver rigtig god til udsagnsordene, kan I øve, hvad artiklerne (der, die, das) hedder i forskellige kasus. Slutteligt kan I så tage forholdsordenes remser (durch, für, …) (aus, außer, bei, …) (og an, auf, …), da forholdsordene styrer kasus på tysk.

3. Tal – du kan godt

De fleste synes, at det er nervepirrende at skulle tale tysk, når man ikke er vant til det. Det gælder også forældre, men der har du en mulighed for at gå forrest og vise dit barn, at man hverken får knopper eller feber af at tale tysk.

Dit tysk behøver på ingen måde at være flydende, for at denne aktivitet virker godt. Dit barn lærer nemlig uanset hvad, at det er okay at tale tysk. Her handler det især om at turde kaste sig ud i sproget, også hvis man ikke taler perfekt tysk. Og hvis mor/far kan så kan dit barn også sagtens. I behøver på ingen måde at diskutere Goethes digte eller Einsteins relativitetsteori for, at det giver mening at tale tysk. Korte samtaler á la ’’Hej, hvordan går det?’’ hjælper også dit barn gevaldigt.

Som mentor har jeg mange erfaringer med, at det virker supergodt, når børn og unge taler tysk med deres forældre. Efterhånden vil dit barn måske komme til at rette på din grammatik, når I taler sammen. Det vil så kunne fungere som et ekstra selvtillidsboost, at dit barn føler, at det snakker bedre tysk end dig og altså ikke er helt på bar bund i tysk.

4. Vendespil

Vendespil fungerer supergodt til at udvide ordforrådet! I de fleste tyskbøger og tyskforløb medfølger der en gloseliste, som I kan lade jer inspirere af. Så kan I skrive den tyske glose på den ene lap papir og den danske oversættelse på den anden. Har I ekstra overskud, kan I eventuelt tegne på lappen i stedet for at skrive den danske glose.

Via gloselisten i dit barns tyskbøger kan I målrette det efter præcis det forløb, som dit barn i øjeblikket har i skolen. Hvis dit barn har det rigtig svært i tysktimerne, kan I også gå ind på internettet og finde vendespil om fx dyr, frugter eller farver, som I så bare kan printe ud og klippe.

5. Øv jeres egen gloseliste

Idéen her er meget lig nummer fire, men i højere grad målrettet elever, der lærer auditivt. Jeg er selv meget auditiv, så jeg brugte mange timer på den her aktivitet med min mor. Ligesom i aktiviteten før skal I finde en gloseliste, for eksempel fra dit barns skolebog eller et emne I selv vælger. Så skriver I en liste ned med ordene på dansk og tysk.

Derefter siger du ordene til dit barn, ét ad gangen og på tysk. Dit barn skal så sige, hvad ordet hedder på dansk, altså oversætte ordet for dig. Når I har gennemgået alle ordene på dansk, starter du så med at sige dem på dansk, hvorefter dit barn siger det på tysk. Derved får dit barn også udvidet sit tyske ordforråd.

Jeg håber, I har mod på at kaste jer ud i aktiviteterne. Viel spaß!

Det er også altid muligt at få lektiehjælp i tysk - enten fysisk eller online. Vi har mentorer, der er klar til at hjælpe.

Tysk

Se alle

Kasus på tysk
Den tyske kasus er kompliceret. Læs med her og få styr på reglerne!..
Den bestemte artikel i tysk
Artikler er noget af det, de fleste danskere har svært ved, når de ska..
Det tyske alfabet
Det tyske alfabet er grundstenene for det tyske sprog...
Genitiv på tysk
Genitiv på tysk kan være kompliceret, men det er absolut ikke umuligt ..
Klokken på tysk
Kan du godt klokken på dansk, men ikke på tysk? Her gennemgår vi klokk..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.