Glad elev, der får lektiehjælp i tysk med mentor Glad elev, der får lektiehjælp i tysk med mentor

Tysk

Det kan være svært at hjælpe sit barn med tysk. Derfor får du her inspiration til, hvordan du kan hjælpe dit barn!

5 idéer til at hjælpe dit barn med tysk

Sofie får onlineundervisning

Mange børn i grundskolen og gymnasiet synes, at tysk er et svært sprog og et svært fag. Som forældre kan det være svært at hjælpe i tysk, især hvis man ikke selv synes, at det tyske sidder lige i skabet. Her er 5 idéer til at hjælpe dit barn med tysk – også hvis du ikke selv taler sproget.


For mange er det svært at skulle lære et nyt sprog, og den følelse kender jeg også udmærket selv. Da jeg var ti år gammel, valgte min familie at flytte til Mellemøsten. I den forbindelse blev jeg nødt til at lære et sprog, som jeg ikke i forvejen havde nogen kundskaber i. Heldigvis fik jeg god hjælp af min familie til at lære sproget, og efter et halvt år var jeg allerede i stand til at føre mindre samtaler på mit nyerhvervede sprog. Her er nogle af de metoder, som min familie benyttede overført til tysk, selvfølgelig.1. Se tyske Tv-serier og film

  Mange unge bruger meget tid på at se serier på bl.a. Netflix, ofte på engelsk. Men der findes også supergode tyske shows, som man kan se med undertekster. Alt efter hvad man er interesseret i, kan man udvælge, hvad man vil se. Hvis man ønsker at se noget historisk inspireret, kan man for eksempel se Das Boot (Dansk: Ubåden), som ved udgivelsen blev nomineret til seks Oscars og handler om en ubåd under 2. verdenskrig. Alternativt kan man se Deutschland 83 (Dansk: Spionen), der handler om en østtysk spion, eller man kan se Babylon Berlin, der viser slutningen af Weimarrepublikken i slutningen af 20’erne og starten af 30’erne, som lige nu ligger på DR.

  På Netflix kan man også finde science fiction-serien Dark, der blev færdig i 2020 og har 3 sæsoner. Derudover ligger How To Sell Drugs Online (Fast) også på Netflix, hvor hovedpersonen forsøger at få sin ekskæreste tilbage ved at sælge stoffer, hvilket ender med at gøre ham til en af de største narkohandlere i Europa.

  Hvis man synes, at serierne er alt for svære at følge med i, kan man også forsøge med TV til yngre børn. Det er selvfølgelig ikke helt så spændende, men det kan give et godt ordforråd og give mulighed for senere at kunne forstå serierne. Både voksen- og børne-tv kan give gode tyskkundskaber, alt efter hvilket niveau man er på, og hvilke mål man har.  2. Øve remser

   Ja, der er meget udenadslære på tysk, men noget er vigtigere end andet. Hvis jeg var helt på bar bund i tysk, ville jeg nok starte med at prioritere udsagnsordene/verberne, da det hos mange tysklærere og censorer vægter tungt, om man kan bøje dem rigtigt. Du behøver ikke selv kunne remserne udenad for at lære dit barn dem. Mange af remserne kan nemlig googles, og så er det bare med at gå i gang med at skrive dem ned og sige dem højt. Det er måske ikke den sjoveste idé på listen, men den kan bestemt mærkes på dit barns mundtlige præstation og karakterer i tysk.

   Selv ville jeg anbefale at starte med remsen for sein og haben i nutid, samt de regelmæssige verbers personendelser i nutid. Hvis I derefter mangler mere, kunne man tage fat på modalverbernes (dürfen, können, mögen, müssen, sollen og wollen) bøjning i nutid. Hvis dit barn bliver rigtig god til verberne, kan I øve, hvad artiklerne (der, die, das) hedder i forskellige kasus. Slutteligt kan I så tage forholdsordenes remser (durch, für, …) (aus, außer, bei, …) (og an, auf, …), da forholdsordene styrer kasus på tysk.


   3. Tal – du kan godt

    De fleste synes, at det er nervepirrende at skulle tale tysk, når man ikke er vant til det. Det gælder også forældre, men der har du en mulighed for at gå forrest og vise dit barn, at man hverken får knopper eller feber af at tale tysk.

    Dit tysk behøver på ingen måde at være flydende, for at denne aktivitet virker godt. Dit barn lærer nemlig uanset hvad, at det er okay at tale tysk. Her handler det især om at turde kaste sig ud i sproget, også hvis man ikke taler perfekt tysk. Og hvis mor og far kan så kan jeres barn også sagtens. I behøver på ingen måde diskutere Goethes digte eller Einsteins relativitetsteori, for at det giver mening at tale tysk. Korte samtaler a la ’’Hej, hvordan går det?’’ hjælper også jeres barn gevaldigt.

    Som mentor har jeg mange erfaringer med, at det virker supergodt, når børn og unge taler tysk med deres forældre. Efterhånden vil jeres barn måske komme til at rette på jeres grammatik, når I taler sammen. Det vil så kunne fungere som et ekstra selvtillidsboost, at jeres barn føler, at det snakker bedre tysk end dig og altså ikke er helt på bar bund i tysk.


    4. Vendespil

     Vendespil fungerer supergodt til at udvide ordforrådet! I de fleste tyskbøger og tyskforløb medfølger der en gloseliste, som man kan lade sig inspirere af. Så kan man skrive den tyske glose på den ene lap papir og den danske oversættelse på den anden lap papir. Hvis man har ekstra overskud, kan man eventuelt tegne på lappen i stedet for at skrive den danske glose.

     Via gloselisten i dit barns tyskbøger kan I målrette det efter præcis det forløb, som dit barn i øjeblikket har i skolen. Hvis dit barn har det rigtig svært i tysktimerne, kan I også gå ind på internettet og finde vendespil om fx dyr, frugter eller farver, som I så bare kan printe ud og klippe.     5. Øv jeres egen gloseliste

      Idéen her er meget lig nummer fire, men i højere grad målrettet elever, der lærer auditivt. Jeg er selv meget auditiv, så jeg brugte mange timer på den her aktivitet med min mor. Ligesom i aktiviteten før skal I finde en gloseliste, for eksempel fra dit barns skolebog eller et emne I selv vælger. Så skriver i en liste ned med ordene på dansk og tysk.

      Derefter siger du ordene til dit barn, ét ad gangen og på tysk. Dit barn skal så sige, hvad ordet hedder på dansk, altså oversætte ordet for dig. Når I har gennemgået alle ordene på dansk, starter du så med at sige dem på dansk, hvorefter dit barn siger det på tysk. Derved får dit barn også udvidet sit tyske ordforråd.

      Jeg håber, I har mod på at kaste jer ud i aktiviteterne. Viel spaß!

      Venessa, mentor

      Venessa brænder for tysk og at give tyskglæden videre til sine elever. Det gør hun gennem kreativ undervisning, der giver eleverne en fornyet motivation og skoleglæde.

      Bliv kontaktet inden for 24 timer!