Billede af en dreng med en tænkeboble over hoved med spørgsmålstegn
Laura Vedel
Mentor
Indholdsfortegnelse Dansk 7. august 2023 Læsetid: 14 min.

8 sproglige virkemidler, der kan gøre dit sprog mere fængende

Hvordan gør man sit sprog mere interessant? Og kan der faktisk både opstå lyd og billeder fra en tekst? Læs med hér og leg løs med de sproglige virkemidler.

Kort og godt om sproglige virkemidler, og hvordan du bruger dem

Sproglige virkemidler og skrift- og talesprogets legeplads. Hvad, jeg mener med det, er, at disse virkemidler åbner op for mange måder, du kan bruge sprog på. Du kan se sproglige virkemidler som en form for krymmel - det gør helt simpelt sprog mere spændende og interessant. Sproglige virkemidler er altså værktøjer, du kan bruge til at gøre et emne i en tekst mere håndgribelig for din læser.

Lad os gennemgå 8 sproglige virkemidler, så du kan blive skarp til selv at finde dem i tekster eller måske selv bruge dem.

Eksempler på sproglige virkemidler

1. Anafor

En anafor er, når der gentages et eller flere ord i tre eller flere sætninger, der ligger efter hinanden. Det kunne eksempelvis se sådan ud:

Gentagelser kan give en rytme i en tekst og drage et fokus til det bestemte ord, der bliver gentaget. Gentagelsen bidrager også til, at de sætninger, der indeholder det gentagne ord, bliver kædet sammen.

2. Epifor

En epifor er næsten det samme som en anafor. Forskellen er, at gentagelserne sker i slutningen af de forskellige sætninger.

Så selvom at springer ud i april står til sidst i sætningerne, er det de ord, man lægger mest mærke til, netop fordi det bliver gentaget.

3. Litote

En litote er et sprogligt virkemiddel, som betyder underdrivelse. Ved brug af en litote, kommer meningen med en sætning frem gennem en benægtelse af modsætningen til budskabet. Det kan godt lyde lidt forvirrende, så lad os se, hvordan det ser ud i et eksempel.

Det der egentlig er tale om indirekte, er, at citrontræet er stort. Så ved at bruge en benægtelse som ikke til et udsagn, som at være grim, dum eller lille, vil man istedet tænke på de tilsvarende antonymer: smuk, klog og stor.

4. Hyperbel

En hyperbel er det modsatte af en litote. Ved dette sproglige virkemiddel er der i stedet tale om overdrivelse. Det betyder, at man overdriver sandheden, typisk ved brug af billedsprog eller mange adjektiver, for at budskabet bliver klart og tydeligt.

Det lyder da helt umuligt at spise en hel elefant, og det er nok usandsynligt, at ens mor er blevet udråbt til verdens klogeste kvinde. Men med dette sproglige virkemiddel bliver der udtrykt, at man er sulten, og at man virkelig ser op til sin kloge mor. Det gør også sætningerne mere spændende og livlige, end hvis man sagde “jeg er meget sulten”.

5. Antitese

En antitese opstår, når man sætter to modsætninger op for hinanden i samme sætning. Selvom de to ord er modsætninger, kan de høre ind under det samme tema, og det er netop dette tema, som bliver det egentlig budskab.

Der kan også skabes modsætninger ved ord som men eller da.

Blot ved dette ene ord men bliver man som læser klar over, at det at skulle gøre rent må være det modsatte af det gode liv. Fortælleren må synes, at det er træls at gøre rent.

6. Billedsprog

Billedsprog betyder at skabe billeder med sprog, så noget er lettere at forestille sig eller bliver dramatiseret. Der er fire forskellige slags billedsprog: metaforer, sammenligninger, besjæling og personificering. Eksempler på billedsprog som sproglige virkemidler kunne se sådan her ud:

Selvom en sol ikke har en mund at smile med, og at livet ikke er en vogn på skinner, kan man stadig forstå den egentlige betydning. Men vi kan bruge vores fantasi og forestille os disse to billeder, som at solen er dejlig med sit lys, og at livet går hurtigt med uforudsigelige sving.

7. Lydord

Lydord er sjovt nok ord for lyde. Du kan tænke dem som tegneserie ord, der popper op af historier med en lille bobbel omkring for at udtrykke en bestemt følelse. Eksempler på lydord kan for eksempel være: kapow, boom, wow, vov og ssss.

Lydord sætter altså lyd i sproget, som ligesom billedsprog også bidrager til, at sproget bliver mere spændende.

8. Allitteration og andre rim

Rim og måske det nemmeste sproglige virkemiddel at bruge og finde. Der findes nemlig mange forskellige slags rim: alliteration, enderim, parrim, krydsrim og mange flere.

I dette eksempel er der tale om alliteration, fordi bogstavet f som det første bogstav i ordene bliver brugt mange gange efter hinanden.

Der er altså mange forskellige slags sproglige virkemidler, der er endda endnu flere end dem, jeg har nævnt. Du kan bruge dem til at understrege en pointe eller at gøre særlig opmærksom på et bestemt ord, som er vigtigt. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Leg med sproget

Sproglige virkemidler handler i bund og grund om at lege med sproget, dets lyde og stavelser. Det kan være med til at gemme skjulte meninger i et digt, og det kan også gøre en fortælling sjovere at læse. Med billeder, lyd, gentagelser og ordkløveri er det også nemmere at huske, hvad der bliver sagt, eller hvad der står i en tekst. Sproget bliver helt simpelt levende. Og med et godt kendskab til dem, kan du blive dygtigere til at analysere, men du kan også blive bedre til selv at skrive. Måske kan du finde på dit eget virkemiddel til at lege med sproget?

Har du eller dit barn brug for en mentor?

Bliv kontaktet og få en uforpligtende snak med en af vores fagvejledere

Læs mere om mentorforløb

Hurtigst muligt I eftermiddag I aften I morgen

Dansk

Se alle

Her er alt, du skal vide om udsagnsled og grundled
Udsagnsled og grundled er de to vigtigste led, du skal kende til, når ..
Sådan får du styr på genstandsled med sætningsanalyse
Hvad er et genstandsled, og hvordan finder man det? Lær om genstandsle..
Berettermodellen - en god handlingsmodel til din tekstanalyse
Berettermodellen bruges til at vise opbygningen af spænding i en tekst..
Synes eller syntes? Hvorfor skal du bruge hvad?
Det danske sprog kan godt være svært. Især når det gælder lyde og stav..
Få helt styr på kommareglerne med disse 6 huskeregler
Kommareglerne er for mange en svær nød at knække. Derfor har vi samlet..
Nutids-r | Den ultimative guide til at mestre det svære r
Det er ikke altid nemt at høre, men med få tips kan du nemt lære, hvor..
Lær forskellen på af og ad
Vi har lavet en guide, så du nemmere kan skelne mellem de to drilske o..
Novelleanalyse | Sådan analyserer du en novelle
Det kan være svært at gribe en novelleanalyse an - læs med her, hvorda..
GUIDE: Undgå typiske skrivefejl
Igennem dit skoleliv skal du udarbejde en masse skriftlige afleveringe..
Gode råd til at øge dit barns læselyst!
Børn læser mindre i dag. Bogen har fået hård konkurrence fra den digit..
Lix og læseniveau - hvad er det?
Vi har samlet en guide til lixtal samt en huskeregel, så I kan finde d..
Kvindernes Kampdag: Disse bøger sikrer kampgejsten
Det er Kvindernes Internationale Kampdag, og det hylder vi med en list..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.