Bliv klog på genstandsled med brug af sætningsanalyse
Hvad i alverden er genstandsled? Du har måske allerede stødt på det fra undervisningen i dansk, engelsk eller et andet fremmedsprog i forbindelse med sætningsanalyse.
Genstandsled er et led af en lille størrelse, der måske kan virke ligegyldigt, men når det kommer til grammatik, spiller det faktisk en vigtig rolle. Genstandsled er med til at indramme en sætning, og det kan også hjælpe med sprogforståelse – her særligt ved andre sprog som f.eks. tysk, hvor ord bliver bøjet forskelligt afhængig af, hvilket led i sætningen, de er.
Det kan lyde kompliceret, men det er det slet ikke, når man først er i gang med at analysere sætninger. Så smøg ærmerne op! Det er nu blevet tid til at finde ud af, hvordan man finder det vigtige genstandsled!
Sådan finder du genstandsled
Genstandsled, også kendt som direkte objekt, er et led i en sætning ligesom udsagnsled og grundled. Måske kender du det også som det ord, man skal sætte en trekant under, når man laver sætningsanalyser. Genstandsleddet er et led, som fortæller noget om, hvad eller hvem handlingen i sætningen drejer sig om.
Hvis man er i tvivl om, hvilket ord i en sætning der kan være genstandsleddet eller vil undersøge, om der overhovedet er et genstandsled, kan man bruge “spørge prøven” og lave en sætningsanalyse. Lad os prøve med følgende sætning:
- Hesten sparker et træ.
Det første vi skal, er at finde udsagnsleddet. Det kan vi gøre ved at spørge: hvad sker der? I sætningen bliver der sparket. Det betyder, at ordet sparker er udsagnsleddet.
Hesten sparker et træ
Så skal vi finde grundleddet, ved at spørge: Hvem sparker? Her er svaret, at det er hesten, der sparker, så her er det hesten, som er grundleddet.
Hesten sparker et træ
Og nu er det endelig blevet tid til, at vi kan finde genstandsleddet ved at spørge: hvad sparker hesten? Og der er svaret jo træet. Det betyder, at vi nu har fundet genstandsleddet, som er et træ.
Hesten sparker et træ
Og det fantastiske er, at denne metode virker på alle sætninger, du skal bare spørge:
- Hvad sker der?
- Hvem eller hvad gør det?
- Hvem eller hvad er handlingen rettet mod?
Genstandsled kan være mere end et navneord
Ja, den er god nok - genstandsleddet er et omfangsrigt led, der kan indeholde flere forskellige slags ord. I ovenstående eksempel med hesten der sparker et træ, er der brugt et navneord.
Navneord er nok det klassiske eksempel på et genstandsled, men der findes som sagt mange andre slags ord, der kan være det led. Her er et par af de vigtigste:
1. Stedord (pronominer)
Stedord er ord, der henviser til personer eller andre væsner. Stedord, der ofte bruges, kan være ord som: mig, dig, hende, ham, os, jer eller dem. Det kunne eksempelvis se sådan ud:
Hesten sparker mig
Her er det så uheldigvis mig, som hesten sparker.
2. Udsagnsord i infinitiv
Udsagnsord i infinitiv, også kendt som “at-formen”, kan også godt være et genstandsled.
Hesten prøvede at spise
Sætningens udsagnsled, altså sætningens handling, kan godt dreje sig om en helt anden handling.
3. Ledsætninger
Ledsætninger er sætninger, der efterfølger en hovedsætning med ekstra information. Den her regel kan godt overraske, da det bliver en hel sætning for sig, der udgør et led frem for et enkelt ord.
Hesten ved, hvad klokken er
Vi kan lige lave et hurtigt tjek for at se, om det virkelig kan passe: Hvad ved hesten? Den ved, hvad klokken er. Ja, den er god nok. Her er det hvad klokken er, der er genstandsleddet.
4. Opremsning
Sidst men ikke mindst er der opremsning eller det, du måske kender som “indkøbsseddel-remsen”. Der kan nemlig godt være mere end et genstandsled i en sætning.
Hesten køber æbler, slik, juice og rødkål
Er det genstandsled eller omsagnsled til grundled?
Du har måske bemærket, at genstandsleddet har det med at stå som det sidste ord inden et komma eller punktum. Det gør det også for det meste, men det kan ske, at andre led, som man nemt kan forveksle med genstandsleddet, kan stå på pladsen i stedet for.
En fejltype opstår her, når man forveksler omsagnsled til grundled med et genstandsled. Men hov! Hvad er omsagnsled til grundled? Omsagnsled til grundled, også kendt som subjektsprædikatet, er et led, som fortæller noget om grundleddet i sætningen. Man kan sige, at leddet er beskrivende. Omsagnsled til grundled er illustreret med et kryds inde i en bolle.
Hesten hedder Elvis
Hesten er meget mærkelig
I disse to sætninger lærer vi altså noget om grundleddet, hesten. Et godt tip, der gør det nemmere at se, om et led er et omsagnsled til grundled eller et genstandsled, er ved at kigge på, hvad for et ord, der er brugt som udsagnsled. Eksempler på typiske udsagnsord, der leder op til et omsagnsled til grundled, kan være følgende: være, blive, hedde, kaldes og synes.
Så hvis et led beskriver grundleddet i sætningen, så er det et omsagnsled til grundled. Hvis leddet bliver påvirket af udsagnsleddet i sætningen, så er det et genstandsled.
Genstandsleddet kan godt stå forrest
En sidste huskeregel er, at et genstandsled sagtens kan stå som det første ord i en sætning, det er dog ikke noget, der sker så tit. Det kunne se sådan ud:
Pakken gemte han under træet
Det her sker typisk, hvis grundleddet er et stedord, der står i nominativ, altså formerne: jeg, du, han, hun, den, vi, I og de. Netop derfor er det vigtigt at lave sætningsanalyse, for det kan ske, at en sætning har drilske led.
Opsamling på genstandsled
Genstandsled er altså et led i en sætning, der bliver påvirket af sætningens handling. Du kan nemt finde ud af, hvad genstandsleddet er ved at lave “spørge-prøven”, men vær opmærksom på ikke at forveksle det med omsagnsled til grundled. Sidst men ikke mindst, kan genstandsled se ud på mange måder, men med lidt øvelse i at lave sætningsanalyse kan du finde genstandsled lynhurtigt uden den mindste tvivl.
Er det stadig lidt forvirrende? Følg linket her til øvelser med at finde genstandsled i sætninger.