Eksamen
Læsetid: 4 min.
17. maj 2017
Anna
Mentor

Sådan får du bugt med eksamensnervøsiteten

Kender du det, at bare tanken om en eksamen kan give dig sved på panden? Så er du nok en af dem, der i disse uger bliver ramt af eksamensnervøsitet.

Nogle af de typiske tegn på nervøsitet er koldsved, sommerfugle i maven, rastløshed, kvalme, tankemylder, og du kan sikkert tilføje endnu flere symptomer. Måske synes du, at det er åndssvagt eller dumt, at du er nervøs for at skulle til eksamen, men det er det ikke. Tværtimod er det faktisk meget normalt, at du bliver nervøs for at skulle præstere foran andre mennesker. Når man bliver nervøs, forøges kroppens adrenalin, så man bedre kan præstere. Nervøsitet er altså sundt og godt og er kroppens måde at ”gøre sig klar”.

Så nu, hvor vi har slået fast, at nervøsitet er sundt og godt, kommer her nogle råd til, hvordan du kan styre din nervøsitet, så du kan bruge den konstruktivt:

1. Skru forventningerne ned

Hvis man går rundt og fortæller sig selv (eller andre), at man kun er tilfreds med at få 12, bliver det ikke ligefrem mere behageligt at skulle til eksamen. Man lægger et unødigt pres på sine skuldre, og man risikerer at blive skuffet. Prøv i stedet at indgå en aftale med dig selv om at gøre dit bedste. Så må det gå, som det går; at gå til eksamen er en sejr i sig selv!

2. Lav dit hjemmearbejde

Min lærer sagde altid, at ”eksamenen er den forberedte elevs fest” – og han har fat i noget. For hvis man er godt forberedt og har styr sit på stof, er der ikke lang vej til at få en god eksamensoplevelse og en god karakter.

3. Accepter din nervøsitet

Mærker du på eksamensdagen – eller måske endda nogle dage før – at du er nervøs, så accepter det. Sig til dig selv, at det er helt okay at være nervøs, og prøv at tænke på det som noget godt og positivt, som vi fastlagde før.

4. Træk vejret

Næsten alle glemmer at trække vejret ordentligt, når de bliver nervøse – og vejrtræningen er faktisk det allervigtigste, for den giver ilt til hjernen! Sørg derfor at trække vejret dybt ned i maven, både før og under din eksamen. Prøv f.eks. at trække vejret ind, mens du tæller til 5 indvendigt, og pust så ud på 5. Du vil forhåbentlig mærke, at din vejrtrækning bliver roligere, og at du ikke er ligeså nervøs.

5. Mind dig selv om, at det ”bare” er en eksamen

Selvfølgelig er en eksamen vigtig i forhold til dit karaktergennemsnit og dine videre muligheder på kort sigt, men en eksamen er altså også ”bare” en måde for din lærer, en censor og dig selv at teste, hvor godt du er inde i stoffet og faget. Hvis det ender med at gå skidt, er du jo alligevel færdig med det fag for nu, og hvis det ender med at gå godt, er det jo bare skønt! Uanset hvad er det bare en eksamen.

6. Husk at være glad og fejre det, når det er overstået

Man kan altid finde på en undskyldning for at fejre noget – så hvorfor ikke lade din eksamen være en anledning? Lav evt. en aftale med en god ven eller en forælder om, at I skal hygge jer efter din eksamen – om det er en cafétur, en biograftur eller noget helt tredje er helt op til jer. Så har du nemlig en god oplevelse at se frem til; er din eksamen gået godt, bliver det kun bedre at fejre, og er det ikke gået helt som forventet, kan du glemme det over en kop kaffe eller et stykke kage med en person, du holder af. Det er win-win med sådan en aftale, og man har altid lov til at vælge at være glad – om ikke andet så for, at det er overstået.

Held og lykke derude!

Eksamen | 3. marts 2017
Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, at du ikke rigtig har lyst til at spise, du har svært v..
Eksamen | 7. marts 2017
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Eksamen | 7. april 2017
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Det kan ofte være frustrerende at sidde med ved sidelinjen, når éns ba..
Eksamen | 9. april 2017
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Eksamen er de forberedtes fest, men hvad nu, hvis man ikke er forbered..
Eksamen | 10. maj 2023
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Synes du også, at de skriftlige prøver er skræmmende? Er du bange for ..
Eksamen | 1. maj 2017
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Eksamen | 3. maj 2017
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Eksamen | 18. april 2018
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. F..
Eksamen | 11. juni 2018
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Eksamen | 8. oktober 2018
Det skal du vide om NV eksamen
Min puls stiger, og jeg kan mærke mit hjerte banke mod mit bryst. Mine..
Eksamen | 18. oktober 2022
Det skal du vide om AP eksamen
Vi kender alle til situationen: det føles ikke som særlig lang tid sid..
Eksamen | 27. maj 2019
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.