Et billede af klodser med bogstaver på
Laura Vedel
Mentor
Indholdsfortegnelse Dansk 22. juni 2023 Tilmeld nyhedsbrev

Hovedsætninger og ledsætninger - sådan knækker du koden

Du støder på hovedsætninger og ledsætninger overalt. Men hvordan kender man forskellen, og hvilken betydning har de for sætninger? Bliv klog på sprog her!

Hesten sparker et træ

Lær at finde hovedsætninger og ledsætninger

Hovedsætninger og ledsætninger er byggestenene til det, du i daglig tale kalder for sætninger - altså et tekststykke, der starter efter et punktum og slutter ved et nyt punktum. I artiklen omtaler jeg dette som helsætninger. Helsætninger kan være meget lange, og bestå af flere hovedsætninger og ledsætninger. Du kan altså skelne mellem disse begreber ved at huske, at en helsætning er hele sætningen, og hovedsætning og ledsætning er dele af helsætningen.

En illustration af en helsætning, bygget op af en hovedsætning og en ledsætning

Kendskabet til hovedsætninger og ledsætninger er vigtige. Alle sætninger, du støder på, er bygget op af dem, og med lidt tjek på grammatik og tegnsætning, vil du opdage, at de kan hjælpe med at placere kommaer. Dette er fordi, at hovedsætninger og ledsætninger skal opdeles af kommaer. Du kan læse mere om, hvad kommaer er, og hvorfor der skal komma mellem hovedsætninger og ledsætninger her.

Men hvilken funktion er det lige, at hovedsætninger og ledsætninger har?

Hovedsætningens indhold er det vigtigste i en sætning, man kan kalde det kernen af helsætningen, hvor den eventuelt tilhørende ledsætning siger noget om hovedsætningen. Ledsætninger kan altså betragtes som en tilføjelse, det er et stykke tekst med mere information, så læseren ved mere om hovedsætningen.

For at visualisere det, kan du forestille dig en hovedsætning som en bil og en ledsætning som en trailer, der er hægtet fast på bilen. Ledsætningen gør, at bilen fylder mere og kan have et større læs med indhold og informationer.

Illustration af en hovedsætning og en ledsætning, vist som en bil og en trailer

En sætning med hjælp fra dette billede kunne se sådan ud:

Illustration af en hovedsætning og en ledsætning, vist som en bil og en trailer

Her er helsætningen “Han satte sig ned, fordi han var træt” og den kan opdeles sådan her:

Hovedsætningen = Han satte sig ned,
Ledsætning = fordi han var træt.

I dette eksempel bliver der vist, at hovedsætningen er den primære handling i sætningen, at han sætter sig ned, hvor ledsætningen fungerer som en forklaring, så læseren ved, hvorfor han sætter sig ned.

Dette billede kan også hjælpe med at huske på en god regel: En hovedsætning kan godt stå helt alene i en helsætning, men en ledsætning ikke kan eksistere uden en hovedsætning - ligesom at en bil godt kan køre uden en trailer, men at en trailer ikke kan køre uden en bil, der trækker den. Dette kan du se, hvis du skiller bilen og traileren fra hinanden, altså hovedsætningen og ledsætningen med eksemplet fra før.

En illustration af en hovedsætning, vist som en bil

Selvom denne helsætning er meget kort og kun består af én hovedsætning, giver den stadig mening. Lad os tage et kig på ledsætningen, hvor den står for sig selv.

En illustration af en ledsætning, vist som en trailer

Hvis du siger denne helsætning højt for dig selv, vil du måske sidde med en fornemmelse af, at der mangler noget. Som nævnt før, kan ledsætninger ikke stå for sig selv i en helsætning. Der mangler nemlig en kontekst - sætningen giver ikke mening uden en hovedsætning, og derfor kan det ikke være en helsætning.

Din tilmelding kunne ikke gemmes. Prøv igen.
Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev!

Få en masse spændene viden direkte i din indbakke!

Modtag vores nyhedsbrev



Lær forskellen på hovedsætninger og ledsætninger

Tvivlen kan dog ramme, og det kan nogle gange være svært at gennemskue, hvilken del af en helsætning der er hovedsætning og ledsætning. Som nævnt i indledningen, er hovedsætninger og ledsætninger opdelt af kommaer. Så når du kigger på en helsætning, kan du lede efter kommaerne og se på hvilke ord, der kommer efter kommaet. Disse ord er kaldet bindeord (også kendt som konjunktioner), som er ord der binder hovedsætninger eller ledsætninger sætninger sammen.

Bindeord til hovedsætninger

Bindeord der lægger sig til hovedsætninger kunne være: og, men og eller.

Her er de understregede sætninger altså hovedsætninger.

Bindeord til ledsætninger

Der er skam også bindeord, der lægger sig til ledsætning. Det er alle bindeord udover dem, som bruges til at indlede hovedsætninger. Bindeord der indleder til en ledsætning kunne eksempelvis være: som, der, fordi, hvorfor, derfor, da, hvad, at og om. Der findes mange flere end de nævnte.

I ovenstående eksempler er de understregede sætninger ledsætninger, da de er indledt med bindeordene: som, fordi og om.

Den sikre prøve: “Ikke-testen”

Du har måske spottet, at reglen med at finde bindeord ikke hjælper med at finde ud af, om den første del af sætningerne er hovedsætninger eller ledsætninger - der er jo ingen bindeord i starten af de sætninger! Det kan også ske, at en sætning, der står efter et komma, slet ikke har et bindeord.

Det er her at “ikke-testen” kommer ind i billedet. Det er en grundig og sikker måde at teste, om en sætning er en hovedsætning eller en ledsætning.

“Ikke-testen” fungerer således, at du skal prøve at indsætte ordet ikke efter grundleddet og udsagnsleddet i sætningen. Her er der to forskellige udfald: enten kan ikke placeres før udsagnsleddet, eller også kan det placeres efter udsagnsleddet. Du vil ikke være i tvivl, for hvis du prøver at rykke rundt på ordet ikke, vil det lyde forkert. Hvis der allerede står ikke i den tekst, kan du selvfølgelig stadig bruge testen.

Hvis ikke skal placeres efter udsagnsleddet, så er det en hovedsætning.
Hvis ikke skal placeres før udsagnsleddet, så er det en ledsætning.

Jeg bruger “ikke-testen” til et par eksempler fra afsnittet om bindeord. Jeg har markeret udsagnsled (en bolle) og grundled (et kryds) for overblikkets skyld.

Det er hårdt at lave lektier, men det er vigtigt.

Nu prøver jeg at indsætte ikke.

En illustration af to hovedsætninger efter hinanden

I denne helsætning, skal der stå ikke efter de to udsagnsled. Der er altså tale om to hovedsætninger. Selvom helsætningen ikke giver mening, nu hvor der er sat ikke ind de to steder, så lyder det stadig korrekt. Lad os prøve at se, hvad der sker, hvis vi tvinger ikke til at stå foran udsagnsleddene i denne helsætning.

Det er ikke hårdt at lave lektier, men det er ikke vigtigt.

Du kan sikkert høre, det lyder forkert. Den ordstilling kan man ikke bruge på dansk, derfor består helsætningen som sagt af to hovedsætninger.

Lad os prøve med et eksempel, hvor der er en ledsætning.

Bilen kører hurtigt på vejen, som har mange sving.

En illustration af en hovedsætning efterfulgt af en ledsætning

Den første del af helsætningen skal ikke placeres efter udsagnsleddet “kører”, derfor er den første sætning en hovedsætning. Den anden del af helsætningen skal ikke placeres før udsagnsleddet, derfor er det en ledsætning.

Så selvom denne teknik er mere tidskrævende end at tjekke efter bindeord, så kan den bruges på alle sætninger, og den er derfor mere nyttig.

Sætnings-sammensætninger

Nu hvor det er på plads, at en hovedsætning godt kan stå alene, at en ledsætning er afhængig af at være koblet til en hovedsætning, og hvordan man skelner mellem de to led, kan vi tage et kig på forskellige slags sammensætninger af leddene. En helsætning kan nemlig bestå af mange forskellige slags kombinationer af hovedsætninger og ledsætninger. Du kan selv prøve at tjekke med “ikke-testen” i de kommende eksempler:

1. hovedsætning-ledsætning

Når det kommer til simple sætningskonstruktioner, er denne kombination af hovedsætning-ledsætning den type, du oftest vil støde på. Det er også den type, jeg har givet flest eksempler med indtil videre. Så for god ordens skyld, kommer der en til her:

EN illustration af en hovedsætning efterfulgt af en ledsætning

2. ledsætning-hovedsætninger

Nu bliver det vildt! Her bliver der byttet rundt på hovedsætning og ledsætning.

Illustration af en ledsætning efterfulgt af en hovedsætning

Når en ledsætning står foran en hovedsætning, sker der noget bemærkelsesværdigt, hvis man kigger på sætningsanalyse. Ved hovedsætningen kommer udsagnsleddet nemlig til at stå foran grundleddet. Det kan hjælpe med at finde en hovedsætning i meget lange helsætninger.

3. hovedsætning-hovedsætning

Det er korrekt, at en hovedsætning godt kan stå for sig selv og udgøre en helsætning, men der kan faktisk godt være to eller flere hovedsætninger i en helsætning.

Illustration af hovedsætning

4. hovedsætning - ledsætning - ledsætning

Sidst, men ikke mindst, kan helsætninger være meget lange nogle gange, og bestå af flere hovedsætninger og ledsætninger efter hinanden.

En illustration af hovedsætning og ledsætning

Der er mange flere sammensætninger end dem, jeg lige har givet, der skal dog altid være mindst én hovedsætning til stede.

Opsamling på hovedsætninger og ledsætninger

Hovedsætninger og ledsætninger er en måde at inddele forskellige dele af en helsætning på. Hovedsætninger er kernen af handlingen i sætningen, og der vil altid være mindst én hovedsætning i en helsætning. Ledsætninger derimod er der nødvendigvis ikke altid, men de er vigtige, for det giver mere viden om hovedsætningen. En god måde at lære og skelne mellem de to sætningstyper på er ved at bruge “ikke-reglen”, og med lidt øvelse vil du lynhurtigt kunne spotte, hvordan en sætning er sat sammen af hovedsætninger og ledsætninger.

Dansk

Se alle

Her er alt, du skal vide om udsagnsled og grundled
Udsagnsled og grundled er de to vigtigste led, du skal kende til, når ..
Sådan får du styr på genstandsled med sætningsanalyse
Hvad er et genstandsled, og hvordan finder man det? Lær om genstandsle..
Berettermodellen - en god handlingsmodel til din tekstanalyse
Berettermodellen bruges til at vise opbygningen af spænding i en tekst..
Synes eller syntes? Hvorfor skal du bruge hvad?
Det danske sprog kan godt være svært. Især når det gælder lyde og stav..
Få helt styr på kommareglerne med disse 6 huskeregler
Kommareglerne er for mange en svær nød at knække. Derfor har vi samlet..
Nutids-r | Den ultimative guide til at mestre det svære r
Det er ikke altid nemt at høre, men med få tips kan du nemt lære, hvor..
Lær forskellen på af og ad
Vi har lavet en guide, så du nemmere kan skelne mellem de to drilske o..
Novelleanalyse | Sådan analyserer du en novelle
Det kan være svært at gribe en novelleanalyse an - læs med her, hvorda..
GUIDE: Undgå typiske skrivefejl
Igennem dit skoleliv skal du udarbejde en masse skriftlige afleveringe..
Gode råd til at øge dit barns læselyst!
Børn læser mindre i dag. Bogen har fået hård konkurrence fra den digit..
Lix og læseniveau - hvad er det?
Vi har samlet en guide til lixtal samt en huskeregel, så I kan finde d..
Kvindernes Kampdag: Disse bøger sikrer kampgejsten
Det er Kvindernes Internationale Kampdag, og det hylder vi med en list..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.