Lær at finde og genkende hensynsled
Hensynsleddet - endnu et af de forskellige slags led, du kan støde på, når du laver sætningsanalyse. Det er ikke et led, du kommer til at støde på så ofte, men det er alligevel vigtigt at kunne identificere det, så du ikke kommer til at forveksle det med andre slags led. På dansk er det heldigvis nemt at finde et hensynsled. Du kan blot være på udkig efter de rigtige slags udsagnsord og eventuelt kigge på rækkefølgen af ordene i en sætning.
Men sådan er det dog ikke nødvendigvis på andre sprog. På andre sprog kan det være bestemte artikler og kasus, der afgør hvilket ord i en sætning, der tager form som et bestemt led. Det er her, at sætningsanalyse kommer ind i billedet for at undgå, at man kommer til at bytte rundt på led, så en sætning taber sin mening. Det kan altså hjælpe dig i fremtiden, når du skal lære om andre sprog end dansk, hvis du allerede har godt styr på sætningsanalyse. Alt det vil jeg gennemgå i denne artikel. Lad os nu dykke ned i, hvad et hensynsled er, og hvordan du finder det ved hjælp af sætningsanalyse.
Analysér dig frem til hensynsleddet
Så hvad er et hensynsled? Det ligger i navnet, at det er et led, som tages hensyn til. Helt specifikt er det grundleddet, aktøren i sætningen, der udfører en handling til hensynsleddet, med en genstand der bliver overdraget eller kommunikeret. Hensynsled, eller indirekte objekt, er som regel det fjerde led, du kigger efter, når du laver sætningsanalyse, og det bliver markeret med en firkant. Hensynsled er modtageren af noget i en sætning og knytter sig til grundleddet, som kan være afsenderen.
Ligesom genstandsleddet er man nødt til at finde udsagnsleddet og grundleddet for at kunne lave en fuldendt sætningsanalyse. Lad os tage udgangspunkt i følgende sætning:
- Pigen giver hunden en godbid.
Det første, du skal, er at finde udsagnsleddet og grundleddet. Hvis du er i tvivl om, hvordan man gør det, er der en uddybende guide til at finde udsagnsleddet og grundleddet her.
Pigen giver hundenen godbid.
Nu hvor vi har udsagnsleddet og grundleddet, er det muligt at finde genstandsleddet. Du finder genstandsleddet ved at spørge “hvad+udsagnsled+grundled?”, som der med ovenstående sætning kommer til være: Hvad giver pigen? Pigen giver en godbid, derfor er en godbid genstandsleddet.
Pigen giver hunden en godbid.
Nu er det endelig blevet tid til at finde hensynsleddet. Du kan måske regne ud, at der i sætningen kun er ét ord tilbage, som formodentligt er hensynsleddet. Der kan dog opstå drilske sætninger, der kan lede dig på afveje i sætningsanalyse, så det er altid en god idé at tjekke efter. Det gør du ved at spørge: “hvem/hvad+udsagnsled+grundled+genstandsled+til?” som her bliver til Hvem/hvad giver pigen en godbid til? Hun giver jo en godbid til hunden, derfor er hunden hensynsleddet. Dette markeres som sagt med en firkant.
Pigen giver hunden en godbid.
Det kan måske synes kompliceret, så jeg har lavet denne illustration for at hjælpe med at huske på rækkefølgen af at finde de forskellige led. Det skal forstå sætningsanalyse som en trappe - du kan ikke nå op på de højere trin, før du har undersøgt de laveste.
Dette er, fordi de forskellige led aldrig ville kunne eksistere i en sætning uden leddene, der ligger under. Du kan eventuelt prøve ved eksempelsætningen at fjerne et led af gangen for at se, at sætningen mister sin mening.
Sådan genkender du et hensynsled
Som vist ved trappemodellen, er hensynsleddet og genstandsleddet rigtig gode venner - hensynsleddet kan nemlig ikke være i en sætning uden genstandsleddet. Man kan dog nemt komme til at bytte rundt på de to led, da de minder meget om hinanden. Begge led kan nemlig både være navneord, også kendt som substantiv, og stedord også kendt som pronomen. Dette kan eksempelvis ses på sætningen, hvor udsagnsled og grundled allerede er fundet:
Hans fortalte Gretheom heksen.
En måde at kende forskel på dem, er ved at huske på reglen om trappen. Et hensynsled kan ikke eksistere uden et genstandsled. Det betyder, at sætningen mister sin mening, hvis det er genstandsleddet, der bliver udeladt, men at sætningen godt kan give mening, når hensynsleddet bliver udeladt. Så tag fat i de to ord, du vil undersøge, i dette tilfælde Grethe og heksen, og prøv at fjerne dem fra sætningen.
Hans fortalte om heksen.
Ved det første eksempel er ordet Grethe fjernet, og sætningen giver god mening uden det ord. Vi kan formode, at fordi sætningen giver mening, så må heksen være et genstandsled. Lad os kigge på, hvordan det ser ud, når man fjerner heksen fra sætningen.
Hans fortalte Grethe.
Når du læser denne sætning, sidder du måske tilbage med spørgsmålet: Hvad fortalte Hans? Det føles som om, der mangler noget i sætningen - nemlig genstandsleddet. Sætningen taber altså mening, når det er ordet Grethe, vi beholder. Derfor må Grethe være hensynsleddet.
Hans fortalte Grethe om heksen.
En hurtigere måde at skelne mellem hensynsled og genstandsled er ved at kigge på rækkefølgen. Hensynsled vil altid stå før genstandsled på dansk, det har du måske også bemærket i de forskellige eksempler. Det er dog stadig værd at øve sig i at genkende det gennem sætningsanalyse, da det kan være nødvendigt at forstå for få styrket dine analysefærdigheder til andre sprog, da reglen om rækkefølge ikke gælder, og det i stedet er grammatikken, der afgør leddene.
Fejltyper
Nu ved du, hvordan man finder et hensynsled, så nu er det tid til at få de kritiske briller på, for hensynsled kan godt finde på at drille. Her er 3 typiske fejltyper, der kan skabe tvivl, når man leder efter hensynsled.
1. Forholdsordsled
Den mest almindelige fejltyper er at forveksle hensynsled med forholdsordsled. Forholdsordsled er et led, som består af et forholdsord, måske kender du det som en præposition eller “kasseord”, og et eller flere ord, der lægger sig til forholdsordet. Denne fejltype kan nemt opstå i følgende sætning. Her har jeg allerede markeret udsagnsled, grundled og genstandsled:
Manden kastede bolden til drengen.
Her kan man godt komme til at tænke, at drengen må være et hensynsled. Men ordet til laver om på dette. Ordet til er nemlig et forholdsord, og det lægger sig til ordet drengen, derfor tager ordene til+drengen form som et samlet forholdsordsled. Det betyder, at drengen i dette tilfælde ikke kan være et hensynsled. Et forholdsordsled bliver markeret med en bølget linje.
Manden kastede bolden til drengen.
Nedenstående sætning er den samme som den ovenstående, men nu er der byttet rundt på bolden og drengen, samt at ordet til er fjernet. Her kan ordet drengen godt tage form som hensynsled.
Manden kastede drengen bolden.
Så selvom de her to sætninger har den præcis samme betydning, er ordet drengen i den første sætning en del af forholdsordsledet til drengen på grund af, at ordet til er til stede. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på forholdsordet til, når du leder efter hensynsled.
2. kan godt være flere ord
Den er skam god nok - hensynsled kan godt bestå af flere ord. Der er typisk en kerne af hensynsleddet, den det hele handler om, og så kan der være flere ord, der beskriver noget om kerneordet. Det kan eksempelvis se sådan her ud.
Jeg gav min gamle og søde bedstemor en perlehalskæde.
Her er det min gamle og søde bedstemor, som er et meget langt hensynsled i sætningen. Kernen af hensynsleddet er bedstemor, og de resterende ord i leddet hører til, fordi de giver information om bedstemor. Du skal dog være opmærksom på, at beskrivende ord godt kan lægge sig til et andet led end hensynsleddet. Så her skal du bruge din fornuft til at gennemskue, hvilke ord, der beskriver hvilke kerneord.
3. Hensynsled er der ikke altid
Sidst men ikke mindst, er der ikke altid hensynsled i en sætning. For at undgå at lede efter leddet uden grund, kan du derfor vælge at undersøge, om udsagnsleddet i sætningen, består af et udsagnsord, som er givende, altså der er en handling, der både har en afsender, en modtager og en genstand, der er en del af handlingen. Udsagnsord, der kan afsløre, at der er et hensynsled, kan være ord som: viser, giver, fortæller, kaster og synger.
Opsamling
Hensynsleddet kan være nemt at finde på dansk, men det er vigtigt at kunne identificere det med brug af sætningsanalyse for at undgå at komme til at bytte rundt på leddene i en sætning.
Hensynsled kan ikke være i en sætning uden et genstandsled, og det er vigtigt at huske på, at hvis der står et forholdsord efter det ord, man kunne tænke tog form som et hensynsled, så er det faktisk et forholdsordsled. Sidst men ikke mindst, selvom hensynsled ikke optræder så meget som de andre led i sætninger, så er det stadig meget vigtigt at kunne finde det, da det vil styrke din sprogforståelse og gavne dig, særligt når du skal lære om grammatik på andre sprog.