Mie
Mentor
Indholdsfortegnelse For forældre 20. maj 2019 Læsetid: 5 min.

Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien

Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit barn op til kommende eksaminer. Det kan være særligt svært, hvis det er dit barns første læseferie, som er tilfældet ved folkeskolens afsluttende prøver.

I det følgende vil jeg komme med tre råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn igennem læseferien og hjælpe dit barn med at blive klar til de kommende eksaminer. Du kan også læse flere gode råd til eksamenslæsning her.

Det er her vigtigt at tilføje, at det er meget individuelt, hvordan man bedst forbereder sig til eksamen, og hvordan man bedst udnytter tiden i læseferien. Nedenstående råd er baseret på egne erfaringer og de erfaringer, jeg har oplevet fra andres læseferie. Som forælder er det vigtigt at have fokus på netop dit barn, og hvad der fungerer for ham/hende.

1) Vær interesseret i eksamensformen

Som forælder kan det være svært at finde ud af, hvordan de forskellige eksaminer foregår. Mit første råd er derfor at være interesseret i eksamensformen. Ved at sætte dig ind i, hvordan de forskellige eksaminer foregår, har du også bedre mulighed for at hjælpe dit barn i læseferien. Det er her vigtigt at pointere, at du som forælder ikke nødvendigvis skal læse de officielle beskrivelser for fagenes eksaminer. Det kan være rigtig gavnligt for dit barn, at han/hun selv fortæller, hvordan den enkelte eksamen skal foregå. Ved selv at skulle videreformidle det, dit barn har fået at vide om eksamensformen, opnår dit barn selv en større bevidsthed og bedre forståelse af eksamensformen samtidig med, at det hjælper dig som forælder.

Ved at være interesseret i eksamensformen viser du også, at du ikke kun er interesseret i fagligheden af fagene, men også rammerne for eksamen, hvilket ligeledes er en væsentlig del af det at gå til eksamen og det at skabe en tryghed omkring eksamen, som netop læseferien bl.a. skal hjælpe med.

2) Hjælp med en udførlig tidsplan

Baseret på egne erfaringer fandt jeg det rigtig gavnligt at have en tidsplan for læseferien. Man kan hurtigt komme til at fokusere på ’ferie’-delen i ordet "læseferie" frem for ordet ’læse’. Derfor er det vigtigt at huske på, at læseferien er til eksamensforberedelse. Det skal dog nævnes, at det selvfølgelig også er vigtigt at holde fri/pauser, så man kan være mentalt klar til eksamensforberedelsen og til de enkelte eksaminer.

For at være sikker på både at kunne imødekomme ønsket om at læse op til eksamen samtidig med, at man holder de nødvendige pauser mellem læsningen og mellem de forskellige eksaminer, kan det være rigtig nyttigt med en tidsplan. På den måde har man et overblik over, hvad man skal nå den enkelte dag og god samvittighed til at holde fri, når man har læst/forberedt det, der stod i planen for dagen.

Som forældre kan det være godt at hjælpe med denne tidsplan. Det er selvfølgelig dit barn, der har bedst styr på, hvornår eksaminerne ligger, og hvor meget der er at læse til hvert emne/fag, men som forældre kan du hjælpe med at gøre tidsplanen realistisk og har måske et større overblik over de ting I/dit barn skal i fritiden, hvorfor du kan hjælpe med at få disse planer kombineret med eksamensforberedelsen. Har du som forældre været med til at udforme planen (man kan evt. hænge den op på køleskabet/opslagstavlen) kan du også bedre tilpasse hverdagen til de planer, dit barn har med eksamensforberedelse, og du kan interesseret spørge ind til, hvordan det går med at nå dagens læsning.

3) Hjælp med at øve til mundtlig eksamen

Når så dit barn nærmer sig en eksamen, kan du tilbyde, at han/hun kan afprøve sin præsentation for dig. På den måde får barnet øvet sin mundtlige præsentation samtidig med, at der er nogen, der lytter. Selvom du som forældre ikke har erfaring med eller begrænset erfaring med det pågældende emne, som dit barn skal præsentere, kan det være en stor støtte, at der er nogen, der har hørt præsentationen inden eksamen. Ofte kan det endda være en fordel, at man ikke har erfaring med emnet, da man kan stille opklarende spørgsmål, der er bedre at få før eksamen fremfor til eksamen. Det kan jo være noget, der skal præciseres i præsentationen inden eksamen.

4) Hjælp skal være et tilbud - ikke tvang

Som forælder er det vigtigt at være støttende og interesseret i dit barns læseferie og eksamen, men det er ligeledes vigtigt at give dit barn ro til at kunne læse og forberede til eksamen. Din hjælp skal derfor være et tilbud til dit barn og ikke en tvang. Som jeg også indledte med, er det forskelligt, hvordan vi bedst lærer, og det er derfor vigtigt, at du som forælder lytter til dit barns behov, men tilbyd gerne din hjælp og brug evt. nogle af ovenstående argumenter for og fordele ved at hjælpe dit barn.

Mie, mentor
Mie brænder for at hjælpe andre med deres faglige udfordringer. For Mie er det vigtigt at koble undervisningen til hverdagen, så eleverne kan relatere det lærte til noget, de kender og derved opnå en bedre forståelse. Lysten til at lære fra sig har gjort, at Mie nu læser til folkeskolelærer.

For forældre

Se alle

Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen
Her kommer en række lærerige aktiviteter, som hele familien kan tage d..
Sådan motiverer du dit barn til læring
Synes motivationen at være forduftet? Her får du 12 gode råd til, hvor..
Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse
Har dit barn svært ved at sidde stille længe nok til at kunne lave en ..
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det vig..
5 gode råd til at hjælpe dit barn med at udvikle øget selvtillid og selvværd
Der er en masse forventninger til én, og man har selv en masse forvent..
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
10 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær
Har dit barn meget svært ved at koncentrere sig under lektielæsningen?..
Sådan roser du dit barn rigtigt?
Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfattelse af sine egne evner a..
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Ååsken kan betyde både være lærerig og hyggelig på samme tid! &#x1f423..
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd
Man kan som forælder gøre brug af følgende råd for at give sit barn ru..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.