Signe
Mentor
Indholdsfortegnelse For forældre 12. august 2018 Læsetid: 7 min.

Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse

Har dit barn svært ved at sidde stille længe nok til at kunne lave en papiropgave? Får dit barn ikke nok ud af bøger og almindelige papiropgaver? Så er det måske fordi, dit barn har den kinætiske læringsstil, hvilket betyder at man lærer bedst gennem bevægelse. Og heldigvis for dig, så er det ret nemt at indarbejde noget bevægelse i lektielæsningen. Bevægelse behøver ikke at være en sport, men kan sagtens være bare at gå, mens man snakker om opgaven eller hoppe resultatet til et regnestykke. Det kan også være, at barnet selv skriver ordene med kridt. Der er mange forskellige måder, man kan få bevægelse ind i lektielæsningen, og jeg vil nedenfor komme med 5 forskellige forslag til hvordan.

Stafet

En af de nemmeste måder at få bevægelse inkluderet, er ved at lave opgaven om til en stafet. For eksempel kan man i matematik hænge svarene på nogle regnestykker på en væg og selv stille sig i den anden ende af rummet. Barnet skal nu hente svaret på det regnestykke, man siger højt. Hvis barnet elsker og bliver motiveret af konkurrencer, så kan man også sætte tid på og love f.eks. en is, hvis barnet kan hente alle korrekte svar inden for f.eks. 5 min. “Godbidder” kan være rigtig motiverende og være med til at skabe en øget interesse for faget.

I dansk kan man hænge ord op på væggen, og så skal barnet hente det ord, du siger højt. Har du et ældre barn, kan man også hænge personkarakteristikker op på væggen og så skal barnet hente den personkarakteristik, som passer til den person, hvis navn man siger højt.

Man kan også gøre det med fagbegreber. Har barnet svært ved at huske, hvad fotosyntese betyder, så kan man hænge forskellige forklaringer op på væggen, hvor barnet så skal hente den rigtige forklaring til det pågældende fagbegreb. Man kan også gøre det omvendt, så man læser forklaringen højt, og så skal barnet hente det rigtige fagbegreb. Mulighederne er uendelige. En ulempe ved stafetter er, at barnet godt kan blive træt, så man kan ikke lave for mange stafetter i træk, med mindre barnet må gå og ikke behøver at løbe. Men giv det en chance, for det kan være en rigtig effektiv øvelse.

Gemmeleg/skattejagt

I stedet for at lave det til en stafet, kan man lave det til en gemmeleg. Gem fagbegreberne, ordene eller regnestykkerne i hele huset eller ude i haven, og så skal barnet finde det rigtige ord, fagbegreb eller regnestykke, ligesom i stafetten. Det minder meget om en stafet, men det er mere stille og roligt, og hvis barnet elsker at lege, så kan denne måde være mere effektiv og sjovere for barnet.

Hvis man har meget tid og overskud, så kan man lave det til en skattejagt. Man gemmer en skat, som kan være en pose slik, en legofigur eller en kupon til krammere. Skatten er igen “godbidden” for at klare opgaven, så det skal være noget, som barnet godt kan lide for at motivere barnet til at løse opgaven. Man laver nu et skattekort, hvor antallet af skridt kan være resultatet på et regnestykke, antallet af stavelser i et ord eller antallet af vokaler/konsonanter i et ord. Det kan også være antallet af bogstaver i det korrekte fagbegreb. Man skriver altså et regnestykke, et ord eller en forklaring på et fagbegreb på skattekortet, samt om man skal til højre, venstre eller ligeud. Dette tager lidt længere tid at forberede, men det kan være en rigtig sjov øvelse, som kan være med til at give motivationen tilbage.

Boldspil

Er dit barn mere til boldspil som fodbold eller håndbold, så kan man også lave øvelser, som involverer en bold. Hvis man har nogle hulahopringe, så kan men enten hænge dem op eller lægge dem på jorden. På hver hulahopring skal der så stå et ord, facit eller fagbegreb. Du siger nu et ord, regnestykke eller en forklaring på et fagbegreb, og så skal barnet kaste en bold i den rigtige hulahopring. Barnet kan også sparke bolden ind, hvis barnet er mere til fodbold. Det er egentlig helt ligegyldigt, det handler om, hvad barnet bedst kan lide.

Man kan også hænge et facit i hvert hjørne af et mål, og så skal barnet kaste/sparke bolden i det hjørne med det rigtige facit.

Har dit barn svært ved at stave, så kan man kaste en bold frem og tilbage, mens man staver til et ord. Så hvis I skal stave til “hvem”, så kan du for eksempel starte med at sige "H", så siger barnet "V", du siger "E", og barnet siger "M", og imens kaster I en bold frem og tilbage i takt med, at I staver til ordet. Er det et svært ord, så kan i bytte rækkefølge et par gange. Så I begge starter ordet 2 eller 3 gange. På den måde sætter man fokus på alle bogstaverne og deres rækkefølge i ordet. Man kan også lave denne øvelse med stavelser.

Hinkerude

En gammeldags hinkerude kan nogen gange også gøre tricket. Det er egentlig meget simpelt. I laver en hinkerude, hvor man enten skal hoppe antallet af stavelser i et ord, et facit til et regnestykke eller antallet af bogstaver i det korrekte fagbegreb. Kun fantasien sætter grænser.

Walk and talk

Walk and talk går i sin simplicitet ud på, at man går, mens man snakker eller regner. Har I læst en bog, så kan I gå en tur, mens I snakker om personer, miljøet og alt det der. Man kan også lave regnestykker, mens man går. I kan evt. gøre det sådan, at facittet vises med skridt, små hop eller lignende. Hvis man er flere, så kan man lave en “quiz og byt”, hvor alle har et spørgsmål, fagbegreb eller regnestykke, og så skal man gå rundt og stille spørgsmål til hinanden og efterfølgende bytte spørgsmål. Men denne øvelse er kun sjov, hvis man er mange.

Jeg håber, at nogle af disse øvelser kan være til hjælp, eller i hvert fald give inspiration til, hvordan bevægelse kan inkorporeres i lektielæsningen.

God lektielæsning!

For forældre

Se alle

Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen
Her kommer en række lærerige aktiviteter, som hele familien kan tage d..
Sådan motiverer du dit barn til læring
Synes motivationen at være forduftet? Her får du 12 gode råd til, hvor..
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det vig..
5 gode råd til at hjælpe dit barn med at udvikle øget selvtillid og selvværd
Der er en masse forventninger til én, og man har selv en masse forvent..
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
10 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær
Har dit barn meget svært ved at koncentrere sig under lektielæsningen?..
Sådan roser du dit barn rigtigt?
Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfattelse af sine egne evner a..
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Ååsken kan betyde både være lærerig og hyggelig på samme tid! &#x1f423..
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd
Man kan som forælder gøre brug af følgende råd for at give sit barn ru..
Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien
Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.