Nina Illum Nørregaard
Kommunikations- og marketingansvarlig hos MentorDanmark
Indholdsfortegnelse Eksamen 10. oktober 2023 Læsetid: 8 min.

Sådan overlever du din 24-timers eksamen

Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør det bedst? I dette indlæg vil jeg guide dig fra oplæsningen, og til du får din karakter, således at du har de bedste forudsætninger for at klare dig godt i sommerens vigtige eksamener. Indlægget er opdelt i syv afsnit, og vi starter ud med oplæsningen.

Oplæsning

Hemmeligheden bag en veloverstået 24-timers eksamen starter med oplæsningen. Ideen med oplæsningen er at få sig et overblik over pensum og læse det vigtigste igen, så det sidder fast til eksamen. Oplæsningen kan foregå på mange måder, men herunder er et bud på, hvordan du kan gøre.

Først og fremmest skal du lave en liste over, hvilke emner i har arbejdet med gennem faget. Som regel vil det stå i fagplanen på jeres intranet. Under hvert emne laver du en kort oversigt over, hvilke bøger, tekster og andet materiale, der hører til. Du skal samtidig sørge for at have disse et sted, hvor du hurtigt kan finde det under eksamen. Derudover skal du sørge for at finde alle dine noter og organisere dem efter emnerne. Derefter skal du lave en kort plan over din oplæsning så du ved, at du kan nå det hele inden eksamen.

Under oplæsningen handler det om at forstå emnerne, det er derfor vigtigt, at du ikke bare læser det hele hurtigt, uden at det sidder fast. Du kan derfor med fordel læse både lærerens powerpoint, hvis de er tilgængelige, dine egne noter og materialet, der hører til hvert emne, således at du får det bedst mulige overblik. Hvis du er i tidspres, kan du nøjes med at læse det vigtigste materiale fx. grundbogen og særlige tekster, men jeg vil anbefale at læse det hele. Samtidig med du læser er det en god ide at opdatere dine noter, hvis der mangler noget. Du har nemlig som regel ikke tid til at læse alt materialet igen under eksamen, derfor er noter en god måde at få genopfrisket emnet du skal op i.

Trækning

Du har nu læst op og er fuldstændig klar til at trække. Når du trækker er der et par praktiske råd, som er gode at huske. For det første, så gå ikke i panik, hvis du trækker noget, du helst ikke ville have, det skal nok gå. For det andet, så gennemgå alle papirerne og sikre dig, at alle bilag er der, og ingenting mangler. Det ville være træls at miste tid på det.

Dan dig et overblik og lav din problemformulering!

Det første du skal gøre er at gennemlæse bilagene for at danne dig et overblik. Bagefter skal du læse bilagene igen, denne gang skal det dog være grundigt. Husk gerne at lave overstregninger og noter i bilagene. Du skal herefter udforme en problemformulering på baggrund af bilagene, som skal bestå af en hovedproblemstilling og mindst tre underspørgsmål. Hovedproblemstillingen skal kunne besvares af dine bilag og være indenfor det emne du har trukket. Underspørgsmålene skal hjælpe dig med at besvare hovedproblemstillingen. Husk derfor en rød tråd hele vejen igennem. Derudover så skal du lave mindst et spørgsmål på hvert af de tre taksonomiske niveauer redegørende, analyserende og perspektiverende. Brug gerne en til to timer på at danne dig dette overblik og lave en god problemformulering, det giver pote i sidste ende.

Besvarelse af problemformulering

Du har nu et godt overblik over bilagene og en problemformulering, derfor er det tid til at gå i gang med at besvare opgaven og udforme en synopsis. Det er denne del du skal bruge længst tid, sørg dog for ikke at bruge for lang tid, fordi du er ikke helt færdig efter dette. Når du skal besvare et underspørgsmål, skal du stille dig selv følgende spørgsmål: Hvilke bilag kan jeg bruge til at besvare dette? Hvad skal jeg bruge fra pensum? Kan jeg inddrage noget fra mine noter? Hvilken metode skal jeg bruge? Er der relevante teorier? Sådan skal du gå slavisk gennem hvert af dine underspørgsmål.

I din synopsis skal du besvare hvert underspørgsmål med en brødtekst, du må gerne gøre brug af punktform. Du skal bruge længst tid på de spørgsmål, der vægter mest. Redegørende spørgsmål giver en lille del af karakteren, det er i stedet dine evner til at analysere og perspektivere, der trækker dig op. Når du er færdig med underspørgsmålene så skal du besvare hovedproblemstillingen, hvilket er konklusionen på alle underspørgsmålene. Husk at holde en rød tråd hele vejen gennem din besvarelse, det viser, at du har et godt overblik over emnet. Husk at gennemlæse og rette din synopsis tilsidst, således at den står så skarpt som muligt.

Din synopsis skal bestå af:

Talepapir

Til eksamen skal du lave et talepapir til dig selv, fordi du har ikke tid til at læse hele din synopsis op, samtidig så viser det overskud, at du taler “frit” og ikke er bundet af formuleringerne i din synopsis. Det er meget individuelt, hvordan man udformer et talepapir, men prøv gerne at gøre det så kort som muligt. Hav kun det allervigtigste stående. Du har alligevel altid selve synopsen til at ligge ved siden af dig, hvis du et kort øjeblik ikke kan huske det hele til eksamen. Når du er færdig med talepapiret så øv din præsentation flere gange så det bliver flydende og passer med de 10 minutter, der er til rådighed.

Praktisk

En 24-timers eksamen kan være en presset affære, derfor er der nogle ting, du skal huske, hvis du vil give dig selv en fordel. For det første så husk at spise gode måltider og få sovet om natten, du præsterer ikke, hvis du er træt og sulten. Derudover så er der nogle praktiske ting, som du skal huske at medbringe til eksamen:

Eksamen

Du er nu klar til eksamen. Kom i god tid, således at du ikke skal stresse og har tid til at få dine nerver på plads. Eksamen varer 30 minutter, og du har omkring 10 minutter til at starte med, hvor du skal præsentere din synopsis. Husk at tale klart og tydeligt, lærer og censor kan kun give karakter for, hvad de rent faktisk hører. Din opgave er også så god efter de 24 timer, at den er værd at tale højt om. Derefter er der cirka 15 minutter, hvor du har en samtale med lærer og censor, det er især her du skal trække på din oplæsning, fordi de som regel vil komme ind på andet end din opgave. Eksamen er nu slut og du kommer ind og modtager din velfortjente karakter.

Jeg håber, at denne guide kan hjælpe dig, eller i det mindste give dig en vished omkring, hvad der kommer til at ske, og hvordan du kan gøre det bedst muligt. Nu er det hele op til dig, jeg er sikker på, at det nok skal gå!

Herfra kan du også læse mere om eksamensforberedelse, og hvordan du bliver mest mulig klar til eksamen.

Eksamen

Se alle

Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, din appetit er forsvundet, du har svært ved at sove. Di..
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Dit barn bliver gradvist mere frustreret over eksamen, men hvad kan du..
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Her får du 7 gode råd til, hvordan du når dine mål, så du får den kara..
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Gør de skriftlige prøver dig nervøs? Prøv at læse med her, for du er i..
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. ..
Det skal du vide om NV eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
Det skal du vide om AP eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
Du sidder måske allerede og får svedige håndflader, nervøse tanker og ..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.