Elev skriver i hånden
Julie
Mentor
Indholdsfortegnelse Eksamen 1. maj 2017 Læsetid: 7 min.

Sådan får du mest ud af din læseferie

Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet din læseferie. I indlægget kan du finde tips og tricks til, hvordan du både kan få tid til at slappe af og koble fra, mens du samtidig får læst op, og bliver helt klar til eksaminerne.

Ting du kan gøre inden læseferien starter

For at få mest muligt ud af din læseferie, kan du med fordel gøre nogle ting allerede inden læseferien starter. Mens du stadig er på skolen, kan du nemlig udnytte, at dine lærere er let tilgængelige, modsat når læseferien for alvor er kommet i gang. Det du kan bruge dine lærer til er at forhøre dig om eksaminerne og deres form. Selvom du formodentligt har været til terminsprøver og allerede har hørt om eksaminerne tusinde gange, så er det godt at være helt sikker på, hvordan eksaminerne kommer til at forløbe. På den måde kan du bedre forberede dig – både ved at læse op, men også mentalt.

Du kan eventuelt skrive en liste over ting, du er i tvivl om, i forhold til pensum og/eller eksaminerne. Inden læseferien er startet skulle du gerne have fået svar på dine spørgsmål, og du kan begynde at forbedrede dig. Før læseferien kan det også være en rigtig god idé at orientere sig i alle de fag, du har mulighed for at komme op i. På den måde undgår du, at du er helt fortabt, hvis du trækker et fag, som du er nervøs for eller har svært ved. Selvfølgelig kan man altid håbe, at det fag ikke bliver trukket, men hvis det nu gør, så er; godt begyndt – halvt fuldendt.

Planlægning

Når du endelig har trukket dine eksaminer og kender dine prøvedatoer, så kan du gå i gang med noget af det vigtigste i læseferien – nemlig, planlægning! For at sikre dig, at du får mest muligt ud af dine dage i læseferien, er det helt afgørende, at du har lagt en plan. Særligt, hvis du går i 3.g, er planlægning helt essentiel, da der er mange prøver med kun få dage i mellem. De skriftlige eksaminer ligger næsten altid som de første, med meget få eller ingen dage mellem hver prøve.

Ved disse eksaminer kan det være en god idé at planlægge tid til at tømme hovedet mellem de forskellige prøver, og altså prioritere et par timers afslapning, hvor du kan koble fra. Således kan du lettere indstille dig på den næste prøve, og begynde at forbedrede dig mentalt. De mundtlige eksaminer er ofte drysset ud over resten af læseferieperioden, og her skal planlægningen bruges, så du ikke spilder tiden, fordi du ikke skal op og i skole hver morgen. Det er helt i orden at sove længe og nyde sin ekstra tid, og med god planlægning, får du en masse tid til at slappe af. Først og fremmest skal du planlægge omkring dine prøvedage, fx ved at lave et skema over hele læseferieperioden, og skrive ind, hvornår du skal til eksamen. På den måde kan du se, hvor mange dage der er mellem hver prøve, og dermed se, hvor længe du har til at læse op til hver enkelt eksamen.

Dernæst kan du indsætte andre aktiviteter, såsom fødselsdagsfest og familieudflugter – i din læseferie kan weekenden give en masse ekstra timer at forberede sig i. Derfor en den også meget vigtig at få med i sin planlægning. Til sidst er det vigtigt, at du vurderer, hvor meget tid du skal bruge op til hver eksamen. Start altid i god tid og bliv færdig før end du havde regnet med, i stedet for at sidde natten inden eksamen og knokle. Har du meget der skal læses og/eller skrives, så husk på regler som 25/5 og 40/10. Altså læs/skriv i 25 minutter og hold derefter 5 minutters pause, og så fortsæt. På den måde holder du energien oppe, og undgår at køre død i forberedelsen.

Under selve læseferien

I selve læseferien er din fornemmeste opgave at følge den plan du har lagt. Har du lagt en god plan, som du kan følge, så har du hjulpet dig selv helt vildt meget. Husk endelig at hold pauser og stress af. Ingen kan arbejde i døgndrift i hele læseferien – og hvis man kunne, så ville resultatet ikke nødvendigvis være bedre. Prøv gerne at holde de samme sengetider hver dag, om det så er kl. 21 eller kl. 01, så er soverytmen vigtig for din indlæringsevne og din arbejdskraft.

Hvis du har fritidsinteresser eller træning, så hold fast i dine normale rutiner. Det er sundt for kroppen at lave noget andet end skolearbejde, særligt når der arbejdes intenst i læseferien. Alt i alt er dit fysiske og mentale helbred en vigtig del af, hvordan du præsterer til eksamen, men vi må ikke glemme, at fagligviden heller ikke kommer af sig selv. Find en balance dig passer dig, og prioriter DIG i din læseferie.

Du kan læse flere gode råd til at få mest muligt ud af din læseferie og undgå eksamensstress her.

Held og lykke med eksaminerne!!!

Eksamen

Se alle

Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, din appetit er forsvundet, du har svært ved at sove. Di..
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Dit barn bliver gradvist mere frustreret over eksamen, men hvad kan du..
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Her får du 7 gode råd til, hvordan du når dine mål, så du får den kara..
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Gør de skriftlige prøver dig nervøs? Prøv at læse med her, for du er i..
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. ..
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Det skal du vide om NV eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
Det skal du vide om AP eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
Du sidder måske allerede og får svedige håndflader, nervøse tanker og ..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.