Pige får hjaelp_1
Natascha
Mentor
Indholdsfortegnelse For forældre 16. juli 2019 Læsetid: 7 min.

Spændende og givende sommerlæsning til børn i alle aldre

For børnene betyder sommerferien fri leg, lange dage, og vigtigst af alt; ingen skole. Men det er vigtigt at opretholde nogle niveauer i læringen, og dertil er det en god ide at finde nogle læsebøger sammen med ens barn, som underholder dem, samtidigt med at de lærer. Præcis til det formål har jeg fundet frem til nogle bogserier, der er egnet til yngre børn – men ældre børn og voksne kan også sagtens læse med.

Jeg har valgt bogserier frem for individuelle bøger, da jeg har oplevet, af det ofte giver mening for børn at læse sammenhængende bøger med de samme karakterer, da de knytter sig til dem og bliver mere interesserede i at læse videre. Jeg har valgt bøger, der er fyldt med underholdning, humor og spænding, så bøgerne kan blive et godt alternativ til eksempelvis computerspil – men samtidigt indeholder de også en god omgang læring, som børnene ofte slet ikke indser, at de også får med.

Her er mine forslag til denne sommers læsning:

Percy Jackson

Den første bog, jeg kan foreslå, passer til børn i alle aldre, men det er en fantastisk bog til børn, der er trætte af kedelige fortællere, karakterer de ikke kan relatere til, og historier de ikke finder interessante. Bogen hedder ”Percy Jackson”, og er skrevet af den amerikanske forfatter og historielærer Rick Riordan. Den handler om en 12-årig dreng, Percy Jackson, med ADHD og ordblindhed, som finder ud af, at han har evner, som bare ikke passer ind i en normal skole; han hører til i en lejr for halvblods helte – børn født af mennesker og guder.

I denne serie med 5 bøger tager den vittige og sarkastiske Percy på eventyr med hans bedste venner, Grover og Annabeth, hvor han finder ud af, hvad hans kræfter indebærer og oplever alle de ting, der foregår i verden, som normale mennesker ikke kan se.

Serien er fantastisk, fordi den omhandler forskellige indlæringsproblemer, som mange børn kan relatere til – selv hvis de ikke har dem – samt at den er sjov, interessant og action-pakket. Der er også en hel del indlæring om de græske guder og systemer, som giver en kæmpe interesse for at lære mere – og de fleste børn lægger ikke engang mærke til, at de lærer en masse, mens de læser! Det er også en god bog at læse højt i, der er masser af forskellige stemmer, tonelejer, pauser og svære ord. Selv voksne kan synes, at bogen er sjov og interessant og kan ofte se nogle ting på niveauer, som børn måske ikke fanger. Hvis man bliver meget investeret i serien, er der en hel serie efter med de samme karakterer og flere andre serier af forfatteren i samme stil.

Gallagher Girls

”Gallagher Girls” af Ally Carter, er en fantastisk, spændende, sjov og menneskelig bog, der især passer til piger, som ikke vil læse fantasy, men gerne vil læse noget med spænding. Bogen handler om en spionskole for piger, hvor hovedpersonen, Cammie, er datter af rektoren. Sammen med vennerne, Liz og Bex, prøver hun at komme igennem livet som teenage pige, samtidigt med at hun går på en tophemmelig skole.

Denne serie er på seks bøger, men bøgerne er i en længde, der virker overskuelig for de fleste børn, og der er en masse humor, normale pigeproblemer, som bliver tacklet med spionudstyr, en knivspids romantik, men mest af alt; en hel del pige-sammenhold og venskab!

Bøgerne kan læses af alle, men de er nok mest tilgængelige og forståelige for piger i mellemskolen, da man typisk begynder at tænke i samme baner som pigerne i den alder. Derudover har forfatteren skrevet andre bogserier på et lidt højere niveau, men med mange af de samme temaer, hvis man bliver interesseret i det.

En Ulykke Kommer Sjældent Alene

Violet, Klaus og Sunny Baudelaire er tre intelligente søskende, der for nyligt er blevet forældreløse efter en voldsom brand. I serien ”En Ulykke Kommer Sjældent Alene” af Daniel Handler (under pseudonymet Lemony Snicket) møder man de tre søskende, der er blevet efterladt en kæmpe formue af deres afdøde forældre, som skal bevæge sig rundt i en verden, der favoriserer voksne, mens den ignorerer eller nedprioriterer børn. De tre børn kæmper for at klare sig igennem utallige problemer og farlige situationer, ofte kreeret af deres første værge, Grev Olaf – en farlig mand, der udelukkende er efter børnenes formue sammen med hans bande af uduelige skuespillere.

Disse bøger er så gode – på så mange måder! Selvom handlingen ofte kan være sørgmodig og se lidt sort ud for de tre børn, er historien også fyldt med humor, kommentarer fra fortælleren, underlige voksne mennesker med de sjoveste frygte, tendenser og sindsstemninger. Bøgerne er læsevenlige for yngre og ældre børn, fyldt med forklaringer af svære og nye ord, som hjælper børn til at få et udvidet ordforråd, og der er nye lokationer og problemer for Baudelaire børnene i hver bog. Hvis man er til det, er der endda også en filmversion af den første bog samt en fantastisk serie lavet af Netflix med episoder til hver eneste bog. Det er en bog fyldt med håb, på trods af en sort udseende fremtid, og en bog, der viser, hvor vigtige familiesammenhold og søskendekærlighed er.

Disse bøger er gode til at appellere til de fleste børn, da det er bøger, hvor man kan relatere til karaktererne, og en god del af dem er humoristisk eller pakket med action, samtidigt med at man bliver klogere af at læse dem – uden at lægge mærke til det! Jeg håber at disse bøger kan hjælpe jeres børn med at genopleve eller begynde et ønske om at læse.

Og med det ønsker jeg jer alle en god sommerferie og god læselyst!

Natascha, mentor
Natascha elsker at se sine elever få succes-oplevelser og hendes mål er altid at kunne hjælpe dem med at nå deres fulde potentiale.

For forældre

Se alle

Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen
Her kommer en række lærerige aktiviteter, som hele familien kan tage d..
Sådan motiverer du dit barn til læring
Synes motivationen at være forduftet? Her får du 12 gode råd til, hvor..
Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse
Har dit barn svært ved at sidde stille længe nok til at kunne lave en ..
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det vig..
5 gode råd til at hjælpe dit barn med at udvikle øget selvtillid og selvværd
Der er en masse forventninger til én, og man har selv en masse forvent..
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
10 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær
Har dit barn meget svært ved at koncentrere sig under lektielæsningen?..
Sådan roser du dit barn rigtigt?
Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfattelse af sine egne evner a..
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Ååsken kan betyde både være lærerig og hyggelig på samme tid! &#x1f423..
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd
Man kan som forælder gøre brug af følgende råd for at give sit barn ru..
Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien
Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.