Glad pige
Stine
Mentor
Indholdsfortegnelse For forældre 8. september 2019 Læsetid: 5 min.

Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen

Det danske vejr forbindes ofte med lange og kolde regnvejrsdage, hvor energien kan falde i takt med temperaturen. Alt bliver bare lidt mere trist og kedeligt, når regndråbernes stille sang lyder, og familien føler sig måske begrænset til at være indendørs, men det skal ikke sætte en stopper for en masse sjov, leg og læring. Derfor giver jeg dig her en række lærerige aktiviteter, som hele familien kan tage del i, hvor regnvejret ikke er en forhindring.

1) Spilhygge for hele familien

Det våde vejr kan give anledning til en hyggeaften for hele familien i stuen, så pak dig ind i et varmt tæppe, og sæt dig til rette i sofaen med en kop varm kakao, the eller kaffe, og nyd samværet med familien. Her kan I finde et spil frem, hvor spilreglerne er, som vi kender dem, men spillet udvides med forskellige lærerige opgaver. Dette kan eksempelvis være ”Hvem er hvem?”, hvor spillet nu foregår på engelsk eller tysk, hvorved børnene kommer til at øve de basale ord i fremmedsproget på en sjov og anderledes måde.

Et andet eksempel kunne være ludo, men dette kræver lidt mere forberedelse, inden spillet kan begynde. Her bliver hvert felt markeret med en farve således, at pladen består af tre farver i alt, som hver udgør en bestemt type opgave, der skal løses, inden det er næstes tur. Opgaverne stilles ved siden af pladen i fire bunker (én til hver farve), hvor den fjerde bunke er samtalestartere, som repræsenterer stjernefelterne. På disse kort skal der stå forskellige spørgsmål, såsom ”Hvad skal du lave i sommerferien?”, som lægger op til hyggesnak.

Hvis vi skal tage et eksempel i dansk, kan de tre farver udgøre tre forskellige ordklasser såsom navneord, udsagnsord og tillægsord. Navneordene skal forklares uden at bruge selve ordet, udsagnsordene skal mimes og derefter bøjes i alle tider, og sidst men ikke mindst, skal man finde synonymer og antonymer til tillægsordene. Andre eksempler kunne være regneopgaver i matematik, emner i samfundsfag og mange andre, hvor sværhedsgraden af opgaverne kan tilpasses børnenes niveau.

Derudover kan et vendespil være en hyggelig aktivitet, som er let at tilpasse alle fag og aldre. Lav dit eget vendespil med enten regnestykke og tilsvarende facit, begreber og forklaring eller billede og ord og se, hvem der får samlet flest stik.

2) Samvær i supermarkedet og køkkenet

Selvom regnvejr kan gøre os lidt trætte, så kommer man ikke udenom indkøb. Tag børnene i hånden, når køleskabet skal fyldes op og snak om pris, tilbud og besparelse. Få børnene til at regne prisforskellen ud på to varer, eller hvad ny pris er på en vare, som er nedsat med 20%. I kan eventuelt købe ingredienser til jeres yndlingskage og bage den, når i kommer hjem. Opskriften, som I følger, er måske til 4 personer, men I vil gerne lave dobbeltpotion, så hvad bliver de nye mål? Her bliver man ligeledes nød til at kende til forskellige måleenheder som dl og L. På denne måde kommer matematik i fokus, og børnene opnår en bedre forståelse for matematikken, når det bliver sat i sammenhæng med hverdagsopgaver, som de kan relatere til. Samtidig kan det også lægge op til en snak om forskellige madvarer, hvad vores mad består af, og hvad kroppen har brug for af næring for at kunne arbejde.

3) Kreativitet og byg-selv projekter i det våde

Dog findes der et ordsprog, som lyder: ”Der findes ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning”, så hvis I ikke vil lade regnen forhindre jer I at bevæge jer udenfor, så kan I udnytte vejret til at øge kreativiteten med en regndans-sang. Skriv en sang sammen om at få regnen til at gå væk, så solen igen kan varme vores kroppe. I kan vælge at fokusere på sangen som genre, sangopbygning og rim/lyrik, eller I kan se på det med danskfaglige øjne og derved retskrivning og ordforråd. Som prikken over i’et kan I sammensætte en lille koreografi til jeres fantastiske sang og hoppe i gummistøvler og regntøj, så I kan danse og synge i haven – og måske få regnen væk!

Hvis I vil bruge hænderne og lave et byg-selv projekt, kan I lave jeres helt egen regnmåler sammen. I skal bruge et glas, en halv mælkekarton, en halv sodavandsflaske eller andet (det skal bare have lige sider), hvorpå i sætter en lineal fast, eller selv tegner cm-mål fra linealen af på glasset med en sprittusch. Regnmåleren sættes ud i regnen, og herefter kan I måle, hvor meget det har regnet over en bestemt periode såsom en time, et døgn eller en uge.

Imens I bygger regnmåleren, er det oplagt at snakke om, hvad regn egentlig er, og hvordan det dannes. For at gøre det sjovere og mere interessant for børnene kan du tage dem med i køkkenet og illustrere det på en hurtig og let måde. Du skal bruge én gryde med kogende vand og én gryde (gerne på samme størrelse) med isklumper. Når vandet koger i den første gryde, holdes is-gryden ind over dampen, hvorefter dampen stiger opad, og fortættes til vanddråber (regn) på undersiden af is-gryden. Herefter bliver børnene måske mere nysgerrige og fascinerede, så I kan snakke mere om emnet, og hvorfor jorden/landmanden egentlig har brug for regn.

Når vi snakker regnvejr og byg-selv projekter, så er små skibe én af favoritterne. Byg dit eget skib af korkpropper med en tandstik som masten og en Post-It i forskellige farver som sejl, eller et stykke træ, hvor der bores hul til en lille pind som mast – her er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan dit skib skal se ud. Leg med dem i vandpytter, eller find et sted, hvor vandet strømmer lidt kraftigere, så I kan lave en konkurrence om, hvilket skib der er hurtigst.

Her kom nogle bud på lærerige aktiviteter, hvor hele familien kan samles, og regnvejret ikke bliver en forhindring – med den rette påklædning. Så udnyt vejret og lad jer ikke begrænse, for der er masser af muligheder for sjov, leg og læring, selvom vejret er vådt.

God fornøjelse!

For forældre

Se alle

Sådan motiverer du dit barn til læring
Synes motivationen at være forduftet? Her får du 12 gode råd til, hvor..
Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse
Har dit barn svært ved at sidde stille længe nok til at kunne lave en ..
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det vig..
5 gode råd til at hjælpe dit barn med at udvikle øget selvtillid og selvværd
Der er en masse forventninger til én, og man har selv en masse forvent..
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
10 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær
Har dit barn meget svært ved at koncentrere sig under lektielæsningen?..
Sådan roser du dit barn rigtigt?
Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfattelse af sine egne evner a..
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Ååsken kan betyde både være lærerig og hyggelig på samme tid! &#x1f423..
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd
Man kan som forælder gøre brug af følgende råd for at give sit barn ru..
Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien
Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.